2024. július 18., csütörtök
Frigyes névnapja

A könyvmolyok új korszakának varázsszavai: TBR, BookTok, Bookstagram, ARC, DNF

2023-11-09 11:14 | Nézettség: 1711
A digitális kor új dimenziót nyitott meg az olvasás világában, amelyet a közösségi média platformok és az online olvasói közösségek tovább színesítettek. A modern olvasás "új nyelve" egy olyan közös kódrendszert hozott létre (TBR, ARC, Booktok), amelyet világszerte használnak a könyvrajongók. Ha te is szeretnéd megismerni ezeket a fogalmakat, akkor jó helyen jársz!

Betekintést nyújtunk abba a különleges világba, ahol a BookTok, Bookstagram, TBR , ARC és más hasonló kifejezések már nem pusztán rövidítések, hanem az olvasás szeretetének és a könyvek iránti szenvedélynek szimbólumai. Ezek a kifejezések és a mögöttük álló mozgalmak megkönnyítik az információáramlást, lehetővé teszik az olvasói élmények megosztását és inspirálják a felhasználókat új könyvek felfedezésére.

A modern olvasás új nyelve nem csupán a szavak és kifejezések új tárházát jelenti, hanem azt a módot is, ahogy az emberek a könyveket élik meg és ünneplik. A digitális platformokon kialakult olvasói közösségek olyan teret hoztak létre, ahol az emberek szerte a világon megoszthatják gondolataikat, érzéseiket és véleményüket könyvekről, összekötve őket egy globális olvasói hálózatban.

Bemutatjuk, hogy a modern olvasás nyelve hogyan változtatja meg az olvasás társadalmi percepcióját, hogyan bővíti a könyvkultúrát, és hogyan teremt kapcsolatot a különböző korosztályok és kultúrák között. Megvizsgáljuk, hogy ez a nyelv hogyan segíti az olvasókat abban, hogy megtalálják és megosszák a könyvekkel kapcsolatos élményeiket, és hogyan befolyásolja ez a könyvesboltok és kiadók világát. A modern olvasás új nyelve tehát nem csupán egy sor rövidítés vagy hashtag; sokkal inkább egy összetett és dinamikus kommunikációs forma, amely tükrözi a mai olvasók sokszínűségét és összetettségét.

booktok tbr book haul

Mi az a BookTok?

A BookTok a TikTokon belül kialakult "alközösség", ahol az olvasás szerelmesei oszthatják meg véleményeiket, ajánlásaikat és kreatív tartalmaikat a könyvekről. Ez a platform lehetővé teszi számukra, hogy rövid videók formájában mutassák be azokat a műveket, amelyek valamilyen módon megérintették őket. Az olvasás itt már nem csupán magányos tevékenység, hanem interaktív, közösségi élmény. Gondoljunk csak a korábbi cikkünkben is bemutatott Colleen Hoover írónőre, aki ennek köszönheti azt, hogy a neve ismerősen cseng szinte minden korosztálynak. 

A BookTok legnépszerűbb trendjei

A BookTokon számos trend körvonalazódik, többek között az "olvasási vlogok", ahol a felhasználók naplózás formájában mutatják be olvasási folyamataikat, továbbá a "shelf tours", ami során a könyvtárakat és könyvespolcokat mutatják be. A "duet" funkció révén pedig más BookTokerekkel együtt lehet könyvajánló videókat készíteni, ezáltal közösségi interakciókat generálva. Emellett népszerűek a különböző tematikus kihívások és a "book hauls" (később erről is beszálünk), ahol a felhasználók az újonnan beszerzett könyveiket mutatják be.

Hogyan befolyásolja a BookTok a könyvpiacot?

A BookTok hatalmas befolyást gyakorol a könyvpiacra. A platformon megosztott tartalmak gyakran vezetnek a könyveladások növekedéséhez, különösen azoknál a címeknél, amelyek virálissá válnak. Kiadók és szerzők egyaránt használják a BookTokot, mint marketingeszközt, felismerve, hogy egy jól célzott BookTok kampány jelentősen növelheti a láthatóságot és az értékesítést. Az influencerek által ajánlott könyvek gyakran kerülnek fel a bestseller listákra, ami azt mutatja, hogy a BookTok valódi és mérhető hatást gyakorol a könyves kultúrára és a keresletre.

Mi az a Bookstagram?

Az előzőek után már sejtjük, hogy mit takar ez a fogalom. Bookstagram az Instagramon megjelenő, könyvekkel kapcsolatos tartalmak gyűjtőneve. Itt a felhasználók megoszthatják könyveik fotóit, véleményeiket, olvasási élményeiket és könyvvásárlási szokásaikat. Egy jól kialakított Bookstagram profil segít az olvasóknak, hogy könyvek széles választékát fedezhessék fel, inspirációt találjanak a következő olvasmányukhoz, és kapcsolatokat építhessenek ki más könyvmolyokkal világszerte.

Belevágnál? Tippek a tökéletes Bookstagram poszthoz

 1. Minőségi fotók: A jó megvilágítás és a tiszta kompozíció alapvető a vonzó képek készítéséhez. Használj természetes fényt, és rendezd el a könyvet és a kiegészítőket harmonikusan.
 2. Kreatív témák: Alakíts ki saját stílust vagy témát, legyen az évszakhoz, ünnephez vagy aktuális olvasmányaidhoz kapcsolódó. Ez segít abban, hogy beazonosítható és megkülönböztethető legyen a profilod.
 3. Interakció: Használj hashtag-eket, hogy növeld a posztok láthatóságát, és válaszolj a kommentekre, hogy építsd a közösséget.
 4. Személyes hangvétel: Meséld el a történetedet, hogy miért szereted a bemutatott könyvet, vagy milyen élményeket társítasz hozzá. Az olvasók értékelni fogják a személyes megközelítést.
 5. Következetesség: Legyen egyértelmű posztolási ütemterved, hogy a követőid tudják, mikor várhatnak tőled új tartalmat.

Közösség építése könyvmolyok között, avagy mire a Bookstagram?

 1. Közös olvasások: Szervezz közös olvasásokat, ahol a követőid egy időben olvasnak meg és vitatnak meg egy könyvet.
 2. Kihívások és versenyek: Indíts kihívásokat vagy versenyeket, ahol a követőid kreatív fotókkal vagy érdekes könyvajánlókkal vehetnek részt.
 3. Könyvklubok: Hozz létre vagy csatlakozz könyvklubokhoz, ahol rendszeres találkozók keretében mélyebb eszmecserék folyhatnak a könyvekről. pl. NIOK - nincs időm olvasni kihívás
 4. Vendég posztolók: Hívj meg más Bookstagrammereket, hogy osszanak meg tartalmat a profilodon, ezáltal új perspektívákat és olvasókat vonzva be.
 5. Hashtag kampányok: Használj vagy hozz létre saját hashtag-eket tematikus kampányokhoz, összekötve a közösség tagjait egy közös téma vagy cél érdekében.

A Bookstagram több mint csak "könyves fotók"; egy olyan globális közösség, ahol az emberek megoszthatják az olvasás iránti szenvedélyüket, és kapcsolódhatnak egymáshoz a közös érdeklődésükön keresztül. Az itt kialakított kapcsolatok és párbeszédek segítik az olvasók közötti megértést

TBR (To Be Read): Az olvasási listák új generációja

A TBR, azaz a "To Be Read" lista egy személyes olvasási terv, amely tartalmazza azokat a könyveket, amelyeket valaki a közeljövőben szeretne elolvasni. Az összeállításához először is fontos tisztában lenni az olvasási preferenciákkal és célokkal. Javasolt kategóriák szerint csoportosítani a könyveket, például műfaj, téma, vagy kiadás éve alapján. Egy jól strukturált TBR lista segít abban, hogy az olvasó prioritást tudjon adni bizonyos könyveknek, és nyomon követhesse az olvasási előrehaladását. Mi is folyamatosan frissítjük a listánkat :)

TBR to be read

Az örök TBR dilemmája: Hogyan kezeljük a soha nem csökkenő listát?

A TBR lista kezelése sokak számára okozhat fejtörést, különösen, ha az újabb és újabb könyvek hozzáadása miatt a lista egyre csak nő. Ennek kezelésére több stratégia is létezik:

 1. Prioritások: Az olvasó állíthat fel prioritásokat a könyvek között, például azokat olvashatja előbb, amelyek már hosszú ideje várakoznak, vagy amelyek kölcsönzött vagy könyvtári példányok.
 2. Limit: Meghatározható egy maximális szám a listán szereplő könyveknek, így az olvasó csak akkor ad hozzá új címeket, ha másokat már elolvasott.
 3. Felülvizsgálat: Rendszeresen érdemes felülvizsgálni a listát, és eltávolítani azokat a könyveket, amelyek már nem érdekesek vagy relevánsak.
 4. Osztályozás: A könyvek osztályozása az olvasási vágy intenzitása szerint segíthet abban, hogy az olvasó mindig azt olvassa, amihez éppen a leginkább kedve van.

A TBR lista egy olyan dokumentum, amely változik az olvasó érdeklődésével és idejével. Az a kulcs, hogy rugalmasan kezeljük, és élvezzük az olvasás minden pillanatát, akár a tervezést, akár a kiválasztott könyvek elmerülését.

DNF (Did Not Finish): Mikor döntsünk úgy, hogy nem fejezünk be egy könyvet?

A DNF, vagyis a "Did Not Finish" kifejezés tulajdonképpen azt jelenti, hogy abbahagyjuk a könyvet. De miért kell erre külön kifejezés? Azok számára, akik olvasnak, ez nem kérdés :) A DNF kultúrájában benne van az a pszichológiai aspektus, hogy az olvasók gyakran érzik magukat kötelezve a könyv befejezésére, függetlenül attól, hogy élvezik-e az olvasmányt. Ez részben a "befejezetlenség érzéséből" fakad, ami frusztrációt okozhat. Ugyanakkor a DNF lehetőséget ad arra, hogy az olvasók meghallgassák saját belső hangjukat és prioritást adjanak azoknak a könyveknek, amelyek valóban lekötik őket. Túl rövid az élet ahhoz, hogy olyan könyvet olvassunk, amit nem szeretünk, 

DNF-et beismerni vagy nem – a modern olvasó dilemmái

A modern olvasó előtt álló dilemmák közé tartozik a DNF beismerésének nehézsége. Egyes olvasók számára ez a beismerés egyet jelent a "vereséggel", vagy azt, hogy nem adtak elegendő esélyt a könyvnek. Mások számára a DNF egy tudatos döntés, amely az idő értékes kezelését és a személyes olvasási preferenciák tiszteletben tartását tükrözi. A döntés, hogy befejezünk-e egy könyvet vagy sem, gyakran nehéz lehet, de ne felejtsük el: az olvasás célja az öröm, a kikapcsolódás és a személyes fejlődés. Ha egy könyv nem szolgálja ezeket a célokat,akkor nincs min gondolkozni.

Book Haul: A könyvszerzés örömei

Mit jelent a 'Book Haul'?

A "Book Haul" kifejezés egy olyan eseményt vagy tevékenységet jelent, amikor az olvasók nagyobb mennyiségű könyvet vásárolnak egyetlen alkalommal, és megosztják ezeket a szerzeményeket online vagy offline közösségekkel. Gyakran a könyvkereskedések látogatása, online megrendelések, vagy akár könyvvásárok alkalmával történik. Egy book haul célja a könyvtár frissítése lehet, vagy egyszerűen az öröm, amit az új könyvek megvásárlása okoz.

book haul

Hogyan tervezhetünk költséghatékony Book Haul-t?

A költséghatékony book haul megtervezéséhez néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni:

 • Előzetes kutatás: Tájékozódj a helyi könyváruházak és online kereskedők akcióiról és kedvezményeiről. Gyakran lehet találni szezonális kiárusításokat vagy kedvezményes csomagajánlatokat. Például Alexandra Kiadó nagysikerű Szépséghibás és könyvvásárai szerte az országban
 • Antikvár könyvek: Látogass el antikváriumokba, ahol gyakran találhatsz ritka vagy kevésbé drága könyveket.
 • Csereprogramok: Csatlakozz könyvcsere programokhoz, ahol a már olvasott könyveidet újakért cserélheted.
 • Könyvtári kiárusítások: A könyvtárak gyakran rendeznek kiárusításokat, ahol kisebb összegért nagyszerű könyveket szerezhetsz be.
 • E-könyvek és hangoskönyvek: Az e-könyvek és hangoskönyvek gyakran olcsóbbak, mint a nyomtatott változatok, és sok online platformon rendszeresen kínálnak akciókat.
 • Költségvetés: Határozz meg egy költségkeretet a book haul-hoz, és tartsd be azt, hogy elkerüld a túlköltekezést.
 • Közösségi média: Kövesd a könyvmoly közösségeket a közösségi médiában, ahol tagok gyakran osztják meg a legjobb vásárlási tippeket és trükköket.

Egy költséghatékony book haul nem csak a pénztárcád megkíméléséről szól, hanem arról is, hogy értékes olvasmányokat szerezz be tudatosan és hatékonyan. Az olvasói szenvedély megélésének ez egyik módja, hogy izgalmas új könyveket fedezhess fel anélkül, hogy túlzott kiadásokba vernéd magad.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=xe4zRSe8dUw

ARC (Advance Reader's Copy): A könyvrajongók szent grálja

Mi az az ARC és hogyan juthatunk hozzá?

Az ARC, azaz az Advance Reader's Copy vagy Előzetes Olvasói Példány, egy korai kiadású könyv, amit a kiadók a hivatalos megjelenés előtt juttatnak el kritikusokhoz, könyves bloggerekhez és más olvasókhoz, céljuk a könyv előzetes értékelése és a visszajelzések gyűjtése. Az ARC-ok gyakran a szerzők és kiadók marketing stratégiájának részét képezik, hogy felkeltsék a potenciális olvasók érdeklődését és elősegítsék a szóbeszéd kialakulását. Mi is szívesen fogadunk ilyen könyveket :)
Hozzájutni egy ARC-hoz több módon lehetséges:

 • Könyvbloggerek és vloggerek: Gyakran a kiadók maguk keresik meg a népszerű könyvbloggereket és vloggereket.
 • Könyves vásárok és konferenciák: Kiadók gyakran osztogatnak ARC példányokat ezeken az eseményeken.
 • Goodreads és más online platformok: Gyakran lehetőség van ARC-ek nyereményjátékra való jelentkezésre.
 • Kiadói weboldalak: Néhány kiadó lehetővé teszi a regisztrációt ARC programokhoz a weboldalukon keresztül.

Az ARC-etikett: do's and don'ts

Amikor ARC példányokat kapunk, fontos, hogy tisztában legyünk bizonyos etikett szabályokkal, amelyek segítenek fenntartani a jó kapcsolatot a kiadókkal és a szerzőkkel.
Tedd: 

 • Időben olvasd el és írj róla értékelést: Célszerű a könyv hivatalos megjelenése előtt véleményezni, hogy támogasd a marketing erőfeszítéseket.
 • Őszinte és konstruktív kritika: Az őszinte visszajelzés értékes a szerzők és a kiadók számára, de próbálj meg konstruktív lenni.
 • Köszönetnyilvánítás: Mindig köszönd meg a kiadónak vagy a szerzőnek az ARC-ért.

Ne tedd: 

 • Ne add tovább az ARC-ot: Ezek a példányok nem azért vannak, hogy továbbadásra kerüljenek; gyakran rájuk is nyomtatják, hogy "Nem eladó"
 • Ne spoilerezz: Kerüld a történet kulcsfontosságú részleteinek elárulását a véleményedben.
 • Ne használd ki a rendszert: Az ARC-okért való jelentkezéskor ne csak a "ingyen könyvek" miatt tedd, hanem azért, mert valóban érdekel a tartalom és hozzá kívánsz szólni a könyvről.

Az ARC-ok kezelése felelősségteljes feladat, amely lehetőséget ad az olvasóknak, hogy részt vegyenek a könyvkiadás folyamatában és befolyásolják a könyvek sikerét. Ha ezeket az etikett szabályokat betartják, az olvasók hozzájárulhatnak az irodalmi világ gazdagításához és újabb olvasmányok felfedezéséhez.

Egy kis összefoglaló

1. Kérdés: Hogyan válasszam ki a következő könyvemet a TBR listámon?

Figyelj a hangulatodra és az érdeklődési körödre. Ha egy könyv már régóta a listádon van, és mostanában gyakran eszedbe jut, talán itt az ideje, hogy nekiállj. Alternatívaként, válassz egy könyvet egy olyan műfajból, amit ritkán olvasol, hogy új színt vigyél az olvasási szokásaidba.

2. Kérdés: Mikor kerüljön egy könyv a DNF-be?

Amikor úgy érzed, hogy az olvasás már nem szerez örömet vagy hasznos időtöltést. Ha több alkalommal is úgy veszed elő, és nem sikerül haladnod vele, vagy mást olvasnál szívesebben, érdemes lehet félretenni.

3. Kérdés: Milyen előnyei vannak a Bookstagram közösségnek?

A Bookstagram közösség inspirációt és támogatást nyújthat, segít új könyveket és szerzőket felfedezni, valamint lehetőséget ad arra, hogy hasonló érdeklődésű olvasókkal lépj kapcsolatba.

4. Kérdés: Mit tehetek, ha túl sok könyvet vásárolok és nem tudok lépést tartani az olvasásukkal?

Állíts be egy havi könyvkeretet és vásárlási limitet, használj könyvcserélő szolgáltatásokat, vagy szentelj időt az elolvasatlan könyveidnek, mielőtt újakat vásárolnál. Esetleg szervezz egy könyveladást vagy cserebere eseményt.

5. Kérdés: Hogyan lehetek része a BookTok közösségnek?

Készíts TikTok fiókot, nézd meg a #BookTok hashtag alatti tartalmakat, és kezdj el saját videókat készíteni, ahol megosztod az olvasási élményeidet. Legyél kreatív, autentikus és következetes a tartalomgyártásban, és ne felejts el interakcióba lépni más BookTokerekkel.

A modern olvasói élmény szervesen összefonódik a digitális térrel, ahol a közösségi médiában kialakult mozgalmak és trendek újraértelmezik a könyvek iránti szenvedélyünket. A BookToktól a Bookstagramon át a TBR listákig és az ARC-okig a könyvek világa izgalmasabb és elérhetőbb, mint valaha. Ezek a platformok és koncepciók lehetőséget adnak arra, hogy kibővítsük olvasási látókörünket, megosszuk gondolatainkat és új barátságokat kössünk könyvek által. A könyv továbbra is az egyik legcsodálatosabb kapu az új világokhoz, az önkifejezéshez és a tanuláshoz, és a modern olvasási szokások csak még több lehetőséget kínálnak arra, hogy mélyebben belemerüljünk ebbe a végtelen univerzumba.

További videók a témában