2024. Április 20., szombat
Konrád, Tivadar névnapja

Könyvajánló: Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

2023-11-17 10:55 | Nézettség: 725
Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek című novelláskötete olyan, mint egy süteményes tál tele isteni süteményekkel, tudjátok, olyan "kellmég"-ízű. Minden novella elkezdésekor ott motoszkál az érzés "csak még ezt az egyet", majd a végén, közvetlen az AHA és WOW-élmény után, jön a "csak még egy utolsót". Egyszerűen letehetetlen és így lehet belőle egyéjszakás kaland, hiszen magával ragad és azon kapja az ember magát, hogy az utolsó oldal is véget ért.

Mitől különleges az Osztálytalálkozó?

Rényi Ádám novellái a körülöttünk lévő világot mutatják be, de egy kicsit másképp. A mindennapi életből merített, mégis váratlan fordulatokkal teli gondolatébresztő írások egy-egy aprócska kalandra invitálják az olvasót. Itt egy izgalmakra nyitott szerelmespár, ott egy nyugdíjas tanár, egy oligarcha-álláshirdetésre érkező jelentkező, vagy épp egy láthatatlanná váló tanárnő. A mindennapok jelenetei, de mégis olyan fordulatokkal, amelyeket csak Rényi tud így megragadni és ábrázolni. A novellák olyan rafináltan vannak megírva, hogy az olvasó sosem tudja előre, mi lesz a következő oldalon. Egy-egy gondolat, ami lehet a mi fejünkben is megszületett már, csak nem mertük kimondani. 

kultúrszeparé rényi ádám

A humor, az elgondolkodtató vagy épp abszurd pillanatok (gondoljunk a jakra és a rókára vagy épp DrZimmermann nagy napjára), a váratlan és megdöbbentő  befejezések izgalmas ötvözete teszi ezeket a novellákat felejthetetlenné. Mindegyik történet egy újabb meglepetés, egy újabb különleges fűszer. Mint ahogy egy finom süteménytálat sem tudunk csak úgy otthagyni, úgy Rényi Ádám novelláskötetét sem lehet félbehagyni. Az olvasó szinte észre sem veszi, hogy újra és újra kivesz egy "szeletet", és közben izgatottan várja, hogy mi lesz a következő történetben. Ez a kötet nem csak az ínyenceknek szól, hanem mindenkinek, aki szereti az irodalmi meglepetéseket és a szellemes, mégis mély mondanivalót.  

Rényi Ádám

Kezdjük az elejéről...

A kötet legelső novellája az "Osztálytalálkozó". Ha esetleg felkészületlenül vágsz bele a Rényi-féle utazásba, akkor a történet végén egyszerre kavarognak a "döbbenet", "nem gondoltam volna", "mi a...manó" gondolatok és ezzel párhuzamosan egyre erőteljesebben felszínre tör a "kellmég"-érzés. Minden falatot más fűszer tesz izgalmassá. Az olvasás előrehaladtával az olvasó már készül arra, hogy meg fog döbbeni, de ahogy az Agatha Christie regényekben is csak a végén került le a lepel a gyilkosról, itt is csak a novella végén érkezik a csattanó. Az Osztálytalálkozó olyan, mintha a nap végén a bágyadt fáradtságunkból felrázna egy láthahatlan kéz. Nem minden történet fog megmosolyogtatni, valamelyik inkább a könnycsatornákat indítja be (Hálátlanok, Találkozás egy öregember a szívünkbe mar), de minden egyes történet ad valamit. Azt szokták mondani, hogy akkor volt jó egy előadás, ha legalább egy gondolatot el tudunk tenni. Ebből a novelláskötetből 30 gondolatot is magunkkal vihetünk, megrághatunk és továbbgondolhatunk. Olykor talán egy picit még magunkra is ismerünk...

Rényi műve egy olyan különleges irodalmi élmény, ami nem csak szórakoztat, hanem gondolkodtat is. Az "Osztálytalálkozó és más mesék" olyan, mint egy jól megkomponált zenei album, ahol minden dal egy újabb érzelem, egy újabb gondolat. Egyértelműen 10/10 pontos, Receptre kellene felírni. Hoztunk egy kis kedvcsinálót!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=wd-jV-ouOYM

No, de ki is az a Rényi Ádám?

Rényi Ádám, aki 1977-ben született Budapesen, nem mindennapi utat járt be, amíg a 21. Század Kiadó társtulajdonosává vált. Eredetileg a kommunikációs és médiaszakma világában kezdte pályafutását, ahol több kereskedelmi televízió vállalati kommunikációjáért is felelt, később pedig PR-ügynökségeknél töltött be vezető szerepeket. Jelenleg a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs főtanácsadója. Az írás iránti szenvedélye azonban mindvégig vele maradt, és blogjára írt szövegei hamarosan felkeltették ismerősei figyelmét, az olvasók nagy örömére. 

Könyvei: 

Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek (2021) Moly-értékelés: 86%

A bezzeggyerek és más felnőttmesék (2022) Moly-értékelés: 92%

Reméljük 2023-ban is megörvendeztet bennünket egy kötettel. 

További videók a témában