2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett névnapja

Könyvajánló - Benjamin Stevenson: A családomban mindenki gyilkos

2023-12-10 13:29 | Nézettség: 534
Letisztult borító, barátságos cím, izgalmakat rejtő fülszöveg. Talán ezzel az összes pozitívumot elmondtuk. Elolvastuk Benjamin Stevenson: A családomban mindenki gyilkos című krimijét.

Nagyon nagy várakozás övezte Benjamin Stevenson: A családomban mindenki gyilkos című krimijét. A történet rendkívül izgalmasnak ígérkezik, hiszen el tudjuk képzelni, hogy milyen fantasztikus lehet egy vasárnapi ebéd egy családban, ahol mindenki gyilkos. A várakozás megmaradt, de az izgalom bizony elmaradt. Aki már gyakorlott krimiolvasó, ne számítson arra, hogy tövig rágja a körmeit. Többször kalandoztam el és írtam össze fejben a bevásárló listát, ahelyett, hogy hatalmas izgalommal faltam volna a lapokat. A beharangozó alapján ez az a krimi, amiről mindenki beszélni fog....no de nem mindegy milyen előjellel. 

kultúrszeparé a családomban mindenki gyilkos

Ne szaladjunk előre, kezdjük az elején

A könyv írója, Benjamin Stevenson, standuposként is ismert hazájában, és egy olyan krimi világot teremtett, ahol az irónia és a humor állandóan jelen van, miközben a klasszikus detektívtörténetek elemeit is felhasználja. A könyv Ronald Knox: A detektívregények tízparancsolatával indít, amit akár kiegészíthetett volna a klisék tízparancsolatával, ugyanis abból tartogat rendesen az író a gyanútlan olvasó számára. Szerintem feldobta volna a történetet a "második tízparancsolat", kezdve például ezzel: "Hirtrelen megszólalt a telefon, mire mindketten összerezzentünk." (54. o). 

A könyv hátulja zseniálisan eredeti krimit ígér, és muszáj itt megjegyeznem, hogy Agatha Christie eredeti, de Benjamin Stevenson nem az. Főszereplőnk és mesélőnk nem más, mint Ernest "Ern" Cunningham, aki maga is író és akiről mondhatnám, hogy kissé esetlen, de csak egyszerűen szerencsétlen. Nincs benne a Bernie ​Rhodenbarr-féle szerethető ügyetlenség, akit Lawrence Block teremtett "A betörő, aki"-sorozatában, de Hercule Poirot agysejtjei sem nála gyűltek össze egy ötórás teára... Érdekesség, hogy a 10. oldalon Ern közli az olvasóval, hogy a halálesetek melyik oldalon fognak bekövetkezni. Ez mondjuk nem rossz. 

Tehát, ott tartottunk, hogy Ern éppen az elszigetelt ausztrál Sky Lodge síközpontba tart egy rettegett, családi összejövetelre. Ez már önmagában igen félelmetes tud lenni, de Ern esetében ez azért fontos, mert az összejövetel apropója nem más, mint az, hogy Ern bátyja, Michael kiszabadul a  a börtönből, miután megölt egy embert. És hogy ez miért félemetes? Mert Ern tanúvallomása révén jutott bátyja rács mögé. A család többi tagja: Ern kissé depressziós, de keménykezű anyja, Audrey, aki a tárgyalás óta nem beszélt vele, és párja, Marcelo, az ügyvéd. Ern sógornője, Michael felesége, a reménykedő Lucy. Az esemény szervezője Ern nagynénje Katherine, aki férjével érkezett a hegyekbe. A csapathoz tartozik még Ern mostohatestvére, Sofia, az orvos.  Emellett Ernest feleségére is számítani lehet, ami az elején még eléggé rejtélyes(nek szánt az író), de inkább csak homályos. A történet során a vendéglista kezd csökkenni egy sor bizarr gyilkosság révén, az elején megjósolt oldalszámoknak megfelelően. 

Ern és az olvasó

A történet során Ernest csillapíthatatlan vágyat érez, hogy az olvasóhoz szóljon, ami számomra már inkább zavaró, mint szórakoztató volt. Nem igazán volt kedvem az egyoldalú beszélgetéshez, miközben már a karácsonyi bevásárlólistát is összeraktam a fejemben. De mindez lehet Benjamin standupos múltjának tudható be, ahol mindig ki kell szólni a közönséghez. Ha úgy tekintek a műre, mint a műfaj paródiája, akkor akár jónak is mondható, de még akkor sem szórakoztató.

A moly.hu-n egyelőre 82%-os, ami egész jó, de még kevesen olvasták... :)

Goodreads 3,8

AZ HBO megvásárolta a megfilmesítési jogokat, így még egy esélyt kaphat Ern, hogy közelebb kerüljön a szívünkhöz. 

Biztos sokak kosarába bekerült így, a karácsonyi akciók környékén, illetve a karácsonyfák alatt is több példány várja majd, hogy kézbe vegyék, ahogy Vivi olvasósarka könyvklub is ezt a krimit választott a decemberi közös könyvnek. 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=k7-kM2-yE7A

További videók a témában