2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Könyvajánló: Sophie Hannah: Poirot csendes éje

2023-12-25 07:17 | Nézettség: 484
Nem sok dolog lehet jobb annál, mint a karácsonyi fények mellett kényelmesen elhelyezkedni egy fotelben, és egy olyan karácsonyi rejtélybe merülni, amelyben Agatha Christie híres detektívje, Hercule Poirot vezeti a nyomozást. Elolvastuk Sophie Hannah: Poirot csendes éje című krimijét.

Ki az a Sophie Hannah? 

Sophie Hannah, angol származású írónő, aki az irodalom iránti szenvedélyét születől örökölte. Édesapja, Norman Geras, neves akadémikus volt, míg édesanyja, Adèle Geras, maga is elismert író. Sophie az angliai Manchesterben született, és életének korai szakaszát a Beaver Road Primary School-ban, majd a Manchesteri Egyetemen töltötte. 2023-ban Sophie Hannah elnyerte a Crime Writers' Association Dagger in the Library díját. 

Sophie mindössze 24 éves volt, amikor megjelent első kötete, a "The Hero and the Girl Next Door" címmel. 2004-ben a Poetry Book Society következő generációs költőjének választották. Verseit Nagy-Britanniában GCSE, A-level és egyetemi szinten is tanulmányozzák. 

Azonban Sophie Hannah valódi hírnevet pszichológiai bűnügyi regényeivel szerzett. Első regénye, a "Idegen arcocska" 2006-ban jelent meg, és több mint 100 000 példányban kelt el.

Sophie Hannah nemcsak saját műveket alkotott, hanem Agatha Christie népszerű detektívjének, Hercule Poirot-nak a világát is folytatta. Ezeket a műveket "folytatás regényeknek" nevezi, a bűnügyi regények alcsoportjába sorolva. 

Krimijei negyvenkilenc nyelven jelentek meg, milliók olvassák világszerte. 2014-ben, Agatha Christie családjának és örökségének engedélyével, Sophie kiadott egy új Poirot regényt, "A monogramos gyilkosságok" címmel, ami több mint tizenöt országban lett bestseller. Azóta három további Poirot regényt publikált: "A zárt koporsó", "A háromnegyed rejtélye" és "A Kingfisher Hill-i gyilkosságok ," mindegyik azonnal felkerült a Sunday Times Top Ten bestseller listájára. Sophie legfrissebb Poirot regénye 2023 októberében jelent meg: Hercule Poirot csendes éje. 

kultúrszeparé sophie hannah poirot

Poirot krimik

Sophie Hannah egy ugazán különleges utazásra invitál minket azzal, hogy folytatta Agatha Christie legendás bajszos detektívjének, Hercule Poirot-nak a történetét. Az Agatha Christie rajongók talán kissé szkeptikusan veszik kézbe az első regényt, azonban nem fognak csalódni.

A sorozat első része, "A monogramos gyilkosságok " (The Monogram Murders), ismét közénk hozza a híres detektívet, Poirot-t Az író hűen megőrizte a karakter ikonikus vonásait és stílusát, miközben elénk tárt egy teljesen új és bonyolult rejtélyt. A regény a klasszikus detektívregények hagyományait követi, és izgalmasan vezet végig az olvasón a rejtélyek labirintusán.

Sophie Hannah nem elégedett meg egyetlen Poirot-regénnyel. Folytatta a sorozatot további három regénnyel. Mindegyik kötetben Poirot a megszokott intelligenciájával, intuitív érzékével és szürke agysejtjeivel oldja meg a rejtélyeket. Az a különleges a Sophie Hannah-féle Poirot-regényekben, hogy hűek maradnak Agatha Christie eredeti hangulatához és a detektív egyedi karakteréhez. Ugyanakkor új és izgalmas történeteket is kínálnak, így a rongyosra olvasott Chrostie regények után jól esik újra részt venni egy Poirot-féle nyomozásban. 

Ha egy igazi krimi rajongó vagy, vagy csak szereted Hercule Poirot-t és várod, hogy új kalandokban találkozhass vele, Sophie Hannah könyvei kihagyhatatlanok a könyvespolcodról. Az írónő hűen őrzi Agatha Christie örökségét, miközben saját kreativitását is belecsempészi ezekbe a modern klasszikusokba. Sophie Hannah-t érdemes figyelni, hiszen folyamatosan újabb és újabb rejtélyeket hoz Poirot-val az olvasók elé, és így tovább építi a detektív legendáját.

Poirot csendes éje

Ahogy említettük korábban Sophie Hannah ötödik regénye idén, 2023-ban jelent meg és a híres Hercule Poirot nyomozó történeteiet folytatja. 

A történetet Scottland Yard nyomozója, Edward Catchpool meséli el, aki jó barátjával, Poirot-val készül egy békés karácsonyra Londonban...természetesen ez a nyugalom hamarosan szétfoszlik. Catchpool parancsoló édesanyja, Cynthia ragaszkodik ahhoz, hogy azonnal  Norfolkba induljanak és megoldjanak egy rejtélyt, egészen pontosan: egy kis magánkórházban történt gyilkosság rejtélyét, és megszálljanak egy közeli barátnőjük, Cynthia vidéki kúriájában.  Az időjárás borzasztó, az étel szörnyű, a társaság gyanús és kellemetlen, nem egészen így tervezték el a karácsonyt...

A történet minden klasszikus Agatha Christie elemet magában hordoz - egy csapat antipatikus felsőosztálybeli angol ficsúrt, egy ügyetlen rendőrt és egy zavarbaejtő bűntényt, aminek megoldását természetesen Poirot ünnepélyesen a nappaliban mutatja be. Vélhetően nem sok olvasó találta ki, hogy ki volt a tettes... Kezdetben Poirot magabiztosan állította, hogy egy-két nap alatt megoldja a gyilkosságot, de nem látta előre, hogy saját élete is veszélybe kerülhet, miközben nyomoz. Ahogy Poirot beleássa magát a rejtélybe, kiderül, hogy a meggyilkolt férfi, Stanley Niven, nyugalmazott postafőnök volt, akit szinte mindenki kedvelt és aki rendkívül boldog ember hírében állt. A helyi rendőrség nem tudta kideríteni, hogyan juthatott valaki be egy kórházi szobába, és ölhette meg a személyzet orra előtt. Arnold Laurier, Cynthia barátnőjének férje is hamarosan ugyanabba a kórházba kerül, és felesége meg van győződve arról, hogy ő lesz a következő áldozat, bár nem hajlandó megmagyarázni, miért. A történetben egy kicsit talán túl sok az elmélkedés, és a tempó lassúnak tűnt. Aki nagyon pörgős krimire vágyik, ne ezt vegye le a polcról! Azonban ha az 1930-as évek nyugalmát (már, ha egy gyilkosság lehet nyugodt) szeretné élvezni, akkor ez a könyv kiváló választás lehet. 

kultúrszeparé poirot csendes éje

Erősebb idegzetűeknek: krimik Poirot-n túl

Sophie Hannah, nem csak Agatha Christie ikonikus karakterének, Hercule Poirot-nak az újrafogalmazásában jeleskedik, hanem saját eredeti sorozatot is teremtett. A Spilling bűnügyi osztálya sorozat (The Waterhouse and Zailer) Simon Waterhouse és Charlie Zailer bonyolult kapcsolata köré épül. A Poirot sorozathoz képest sokkal keményebb, pörgősebb és sokkolóbb történetekkel találkozhatunk. Nézzük a szereplőket!

A sorozat első könyvében, "Idegen arcocska" (2006), megismerkedünk Simon Waterhouse-val, a talán kissé szürreális módszerekkel dolgozó nyomozóval, akinek éles megfigyelőképessége és elképesztően analitikus gondolkodása mindig a rejtélyek megoldására irányul. Charlie Zailer, Simon Waterhouse partnere, a másik izgalmas személyiség a sorozatban. Az ő szemszögéből ismerjük meg az eseményeket, és követhetjük végig a bűnügyek és az érzelmi drámák szövevényes hálóját. Charlie intelligens és határozott, de nem mindig könnyű kiigazodni az érzésein.

A sorozat regényei mindig tele vannak meglepetésekkel és váratlan fordulatokkal. Sophie Hannah a pszichológiai thriller mesterként ismert, és ebben a sorozatban is ezt a műfajt képviseli. A rejtélyek sosem egyszerűek vagy egyértelműek; mindig meglepő és összetett megoldásokra számíthatunk.

Ez a sorozat egy remek választás minden krimi és pszichológiai thriller rajongó számára. Simon Waterhouse és Charlie Zailer karakterei, az összetett rejtélyek és a szorosan szövődő emberi kapcsolatok mindig izgalmas olvasmányt kínálnak. Sophie Hannah tehetsége a pszichológiai thriller műfajában ragyogóan érvényesül ebben a sorozatban, és továbbra is kiváló munkát végez a nyomozópáros és a rejtélyek világának feltérképezésében.

Visszatérve Agatha Christire, tudjátok melyik Sophie hannah kedvenc Christie-regénye? Mutatjuk!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=uTfGsWhmml0

Poirot-sorozat: 

 1. Sophie Hannah: A monogramos gyilkosságok 
 2. Sophie Hannah: A zárt koporsó 
 3. Sophie Hannah: A háromnegyed rejtélye 
 4. Sophie Hannah: A Kingfisher Hill-i gyilkosságok 
 5. Sophie Hannah: Hercule Poirot csendes éje 

Spilling bűnügyi osztálya sorozat (The Waterhouse and Zailer): 

 1. Sophie Hannah: Idegen arcocska 
 2. Sophie Hannah: Bántó távolság 
 3. Sophie Hannah: Holtpont 
 4. Sophie Hannah: A másik fele él 
 5. Sophie Hannah: Elnémult babaszobák
 6. Sophie Hannah: Az idegen ház 
 7. Sophie Hannah: Kegyetlen 
 8. Sophie Hannah: Kiszolgáltatva
 9. Sophie Hannah: The Telling Error (Hodder, 2014)  (Woman with a Secret 2015)
 10. Sophie Hannah: Pictures Or It Didn’t Happen (Hodder, 2015) (The Warning: A Short Story 2015)
 11. Sophie Hannah:The Narrow Bed (Hodder, 2016) (The Next to Die 2019)
 12. Sophie Hannah: The Couple at the Table (Hodder, 2022)

További videók a témában