2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

Körömgomba - és a megoldása műtét és gyógyszer nélkül

2023-06-05 20:10 | Nézettség: 989
Jön a nyár, a strandolós, papucsos szezon. De vannak, akik nem merik levenni a cipőt, olyan csúnya a gombás lábkörmük. Nem kell félni műtéttől, több hónapig szedett tablettáktól. Van ezek helyett megoldás. Miért alakul ki a körömgomba? Miért veszélyes a nyári időszak a körömgomba kialakulásában? Milyen házi gyógymódok vannak a körömgomba fertőzés kezelésére? Milyen más betegségekre figyelmeztet a körömgomba megjelenése?

Miért alakul ki a körömgomba és hogy kezeljük, ha észre vesszük a körmünkön? 

A körömgomba, más néven onychomycosis, a körömágy és a körömlemez fertőzése, amelyet általában gombák okoznak. A gombák olyan környezetben tenyésztenek, amely meleg, nedves és sötét, mint például a lábujjak közötti területek vagy a cipők belseje.

A körömgomba gyakoribb az öregedő populációban és az alábbi tényezők hozzájárulhatnak a fertőzés kialakulásához:

 • Gombafertőzés terjedése: A körömgomba fertőzés átvihető közvetlen érintkezéssel egy fertőzött személlyel vagy azáltal, hogy közös tárgyakat használunk (például törülköző, cipő).
 • Nyirkos környezet: A gombák kedvelik a nedves környezetet, például a vizes fürdőszobát vagy a medencét, ahol a körmeink hosszabb ideig vizesek lehetnek.
 • Sérülések vagy mikrotraumák: Kisebb sérülések, repedések vagy sebek a köröm körül növelhetik a gombafertőzés kialakulásának kockázatát. Ez lehetővé teszi a gombák behatolását és elszaporodását a körömben.
 • Gyenge immunrendszer: Az immunrendszer gyengesége, például diabétesz, HIV/AIDS vagy más egészségügyi problémák miatt, fokozhatja a körömgomba kialakulásának esélyét.
 • Rossz láb- és kézhygiena: A helytelenül ápolt körömek, például nem megfelelő vágás vagy tisztítás, hozzájárulhatnak a gombafertőzés kialakulásához.

Fontos megjegyezni, hogy bárki elkaphat körömgombát, még azok is, akik megfelelő higiéniai intézkedéseket tesznek. Azonban a fent említett tényezők növelhetik a kockázatot. Ha gyanítod, hogy körömgombád van, érdemes orvoshoz fordulnod, aki segíthet a diagnózisban és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

Miért veszélyes a nyári időszak a körömgomba kialakulásában? Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a körömgomba kialakulását?

A nyári időszakban számos tényező összejöhet, amelyek elősegíthetik a körömgomba kialakulását.

Ezek közé tartozik:

 • Meleg és nedves környezet: Nyáron általában melegebb az időjárás, és többet izzadhatunk. A meleg és nedves környezet ideális feltételeket teremt a gombák szaporodásához és elterjedéséhez. A túlzott izzadás, például a láb izzadása, amikor zárt cipőt viselünk, hozzájárulhat a körömgomba kialakulásához.
 • Nyilvános fürdőhelyek és uszodák: Nyáron sokan használják a nyilvános fürdőhelyeket, uszodákat és strandokat, ahol többen vannak jelen. A gombás fertőzések könnyebben terjedhetnek a közös zuhanyzók, öltözők és medencék használata során. Ha valaki már fertőzött, könnyen továbbadhatja a gombát másoknak.
 • Nyitott lábbelik: Nyáron általában nyitottabb lábbeliket viselünk, például szandálokat vagy papucsokat. Ezek a lábbelik nem nyújtanak elegendő védelmet a köröm és a lábujjak számára, és könnyebbé teszik a gombafertőzés behatolását a körömágyba.
 • Gyakoribb lábujjak közti dörzsölődés: A nyári időszakban gyakrabban viseled a nyitott lábbeliket vagy szandálokat, amihez hozzátársulhat a lábujjak közti dörzsölődés. Ez a dörzsölődés sérüléseket és mikrotraumákat okozhat a köröm körül, ami hozzájárulhat a körömgomba kialakulásához.
 • Gyakoribb látogatások a körömstúdiókba, pedikűsöshöz: Nyáron többen keresik fel a körömstúdiókat, hogy szépítse és gondozza a körmeiket. Ha a körömstúdió nem tartja be a megfelelő higiéniai előírásokat, könnyebben átadhatja a fertőzést, ha valaki már fertőzött a körömgombával.

Fontos megjegyezni, hogy bár a nyári időszak növelheti a körömgomba kialakulásának kockázatát, a megfelelő higiéniai intézkedések és óvintézkedések betartásával megelőzható a fertőzés.

Néhány tipp a körömgomba megelőzésére nyáron:

 1. Tartsd a lábadat és a körmeidet tisztán és szárazon. Mossd meg és szárítsd meg a lábaidat alaposan minden nap, különösen a lábujjak között.
 2. Viselj könnyű, szellőző lábbelit, amely nem okoz túlzott izzadást. Kerüld az olyan cipők viselését, amelyek szorosan illeszkednek és nem engedik a lábod szabad levegőzését.
 3. Használj cipőben nedvszívó talpbetétet vagy pamut zoknit, hogy segíts a lábad szárazon tartásában.
 4. Használj lábgombával elleni védelmet. Ha nyilvános fürdőhelyeket vagy uszodákat használsz, viselj papucsot vagy fürdőcipőt, hogy minimalizáld a közvetlen érintkezést a fertőzött felületekkel.
 5. Ne oszd meg a személyes higiéniai tárgyaidat másokkal, például törölközőket, zoknikat vagy cipőket.
 6. Ha látogatást teszel körömstúdióban, győződj meg arról, hogy megfelelő higiéniai intézkedéseket alkalmaznak, például steril eszközöket használnak, és alaposan tisztítják a munkafelületeket.
 7. Amennyiben gyanús tüneteket tapasztalsz, mint például körömszín változás, elvékonyodás, repedések vagy viszketés a köröm körül, fordulj orvoshoz minél hamarabb.

Ezek az egyszerű óvintézkedések segíthetnek csökkenteni a körömgomba kockázatát a nyári időszakban és egész évben is. Ha már kialakult a fertőzés, léteznek hatékony kezelési lehetőségek, amelyekről érdemes beszélni az orvossal vagy bőrgyógyász szakemberrel.

Mivel kezeljük a körömgombát házilag?

A körömgomba kezelése többféle módon történhet, és a választott terápia attól függ, hogy milyen súlyos a fertőzés és az egyéni körülmények.

A következőkben néhány gyakori kezelési lehetőséget sorolok fel:

Gyógyszeres kezelés: Orális vagy helyi alkalmazású gombaellenes gyógyszerek alkalmazhatók a körömgomba kezelésére. Az orális gyógyszerek általában hatékonyabbak, de hosszabb ideig tartó kezelést igényelnek. Ezek közé tartoznak az azol típusú gyógyszerek, például a terbinafin és az itrakonazol. Helyi alkalmazású gombaellenes krémeket vagy oldatokat is lehet használni, de ezek hatékonysága általában alacsonyabb, különösen súlyosabb esetekben.

Körömágy és körömlemez eltávolítása: Ha a körömgomba súlyos és nehezen kezelhető, az orvos vagy a bőrgyógyász néha javasolhatja a körömágy és/vagy a körömlemez részleges vagy teljes eltávolítását. Ez lehetővé teszi az új, egészséges köröm növekedését, és lehetővé teszi a hatékonyabb gombaellenes kezelést.

Kombinált terápia: Néha a gyógyszeres kezelést kombinálják más kezelési módszerekkel, például a köröm beáztatásával, körömleragasztók vagy lakkok használatával, melyek bizonyos gombaellenes anyagokat tartalmaznak. Ezek a módszerek általában a gyógyszerek hatékonyságát fokozzák.

Otthoni kezelési módszerek: Vannak otthoni kezelési módszerek is, amelyek segíthetnek enyhíteni a körömgomba tüneteit. Ezek közé tartozik a rendszeres lábfürdők használata meleg vízzel és ecettel, szódabikarbónával vagy teafaolajjal. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az otthoni kezelések általában nem elegendőek a fertőzés teljes megszüntetéséhez, és konzultációra van szükség orvossal.

A körömgomba kezelése hosszadalmas folyamat lehet, és időbe telik a gyógyulás. Fontos, hogy tartsd be az orvos vagy bőrgyógyász utasításait, és folytasd a kezelést a javasolt időtartamig,

Milyen más betegségekre figyelmeztet a körömgomba megjelenése?

A körömgomba jelenléte más egészségügyi problémákra is utalhat. A körömgomba nem csak esztétikai problémát jelent, hanem a következő betegségekre is figyelmeztethet:

 • Lábgombásodás: A körömgomba gyakran társul lábgombásodással (athlete's foot). Ez a gomba fertőzés az egész láb bőrét érintheti, különösen a lábujjak közötti területeken. Az athlete's foot jellemző tünetei közé tartozik a bőrpír, viszketés, égő érzés, bőrhámlás és kellemetlen szag. A körömgomba és a lábgombásodás gyakran egymást kölcsönösen erősítik, mivel a gombák terjedhetnek a körömlemezen és a bőrön is.
 • Bőrgomba más területeken: A körömgomba fertőzés továbbterjedhet más bőrfelületekre is, például a kézre vagy test más területeire. Ez általában akkor fordul elő, ha a gomba érintkezésbe kerül más bőrfelületekkel, vagy ha valaki a fertőzött körömmel vakarja vagy érinti a másik testrészét.
 • Diabéteszes lábproblémák: A körömgomba jelenléte különösen aggasztó lehet a diabéteszes betegek számára. A körömgomba meggyengítheti a körömlemezt és megsérülhet a lábujjak közötti bőr, ami a diabéteszes betegeknél súlyosabb problémákat okozhat, például fekélyeket vagy fertőzéseket. A diabéteszes betegeknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a lábuk ápolására és az esetleges gombaellenes kezelésre.
 • Fertőzések terjedése mások között: A körömgomba fertőzése fertőző lehet, és könnyen terjedhet más emberek között közvetlen érintkezéssel vagy közös tárgyak használatával. Ezért fontos, hogy ha körömgomba tüneteit észleled, megfelelő óvintézkedéseket tegyél, hogy másokat ne fertőzz meg.

Amennyiben körömgombára utaló tüneteket tapasztalsz, érdemes orvoshoz vagy bőrgyógyászhoz fordulnod a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Ide kattintva további érdekes egészséggel, életmóddal kapcsolatos videókat nézhet meg a témában!


Megnézem a videót
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=SO9SwTC7buk