2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

Legyen tiéd a döntés! Ajánlj, szavazz és még nyerhetsz is! Év könyve 2023

2023-11-19 16:15 | Nézettség: 514
Immáron második alkalommal rendezik meg az Év könyve versenyt Magyarországon. Egyedülálló abban, hogy itt valóban a közönség dönt! A szervezők szerint az olvasók véleménye az, amelyik a legjobban számít, ezért nemcsak szavazhatnak, de jelölhetik is kedvenc olvasmányukat! A verseny lezártakor nemcsak a legjobb könyv díjakat osztják ki, hanem még a szavazatot leadók között is értékes ajándékokat sorsolnak ki! Mi már szavaztunk :)

Mit kell tudni az Év könyve 2023 versenyről? 

A közönségdíjak, mint az Év Könyve, radikálisan megváltoztatják azt, hogyan értékeljük és ismerjük el az irodalmi alkotásokat. Először is, demokratikusabbá teszik a díjazási folyamatot, lehetővé téve minden olvasó számára, hogy hangot adjon véleményének. Ezáltal a díjazott könyvek nem csak a szakértői véleményeket tükrözik, hanem az olvasók valódi ízlését és preferenciáit is.

Az Év Könyve 2023 verseny három fordulós, 17 kategóriában lehet szavazni, mindegyikben egy könyvre. Minden kör végeztével a szavazatok nullázódnak, így a bent maradt alkotások egyenlő eséllyel indulnak neki a következőnek. A “játék” nagyon egyszerű, nem igényel külön regisztrációt, csak az  e-mail címünk kell hozzá. Egy írótól több mű is díjazás kaphat, tavaly például Leiner Laura két munkája, a Random és az Állj mellém is győzelmet aratott, az előbbi a borító az utóbbi pedig az ifjúsági irodalom mezőnyben.

kultúrszeparé év könyve

A jelölések októberben lezajlottak. A selejtező 2023. november elsejétől – 2023. november 12.-ig tartott. Kategóriánként a TOP 30-ba való bejutásért küzdöttek a különböző alkotások.

Az elődöntőben kategóriánként már a TOP 10-be való bejutásért versengenek tovább. Ez 2023. november 13. – 2023. november 26 között történik.

A döntő kategóriánként a TOP 10 versenyző között dől el. 2023. november 27 –től  2023. december 10-ig lehet izgulni a választottjainkért!

Év könyve 2023 kultúrszeparé

Bármelyik műfaj is álljon hozzánk a legközelebb, például romantika, sci-fi, fantasy, életrajzi vagy történelmi regény, esetleg a gasztronómia, most támogathatjuk a kedvencünket! Ha szeretünk valamit, nagy öröm, amikor másokkal is meg tudjuk osztani azt, ez a verseny erre lett kitalálva. A nyertes munkák használhatják “Az év könyve 2023” logót a borítójukon,  marketing kommunikációjukban így mindenki tudni fogja, hogy kit ismert el a magyar közönség az adott évben.

Ez az irodalmi díj elsősorban az olvasokról, “rólad szól “. Ezért azok, akik legalább  egy fordulóban szavaztak a verseny végével maguk is nyerhetnek. 5, 10, vagy akár 20 ezer forint értékű online könyvutalvány birtokosaivá is válhatnak. Egy könyvmolynak kell ennél több? 

Év Könyve díj nem csak egy elismerés; ez egy eszköz, ami lehetővé teszi az olvasók számára, hogy aktív résztvevői legyenek az irodalmi élet alakításának. A díj megmutatja, hogy az irodalom nem egy elszigetelt művészeti forma, hanem egy élő, lélegző közösség része, ahol minden olvasó számít.

Mi már nagyon várjuk az eredményeket! Szavazzatok minél többen és lássuk, mit érdemes levennünk a könyvesboltok polcairól! 

Az egyik "jelölt" a 21. Század Kiadó gondozásában megjelent gyönyörű könyv, a Könyvkötő, kedvcsinálókéntt itt nézhettek meg egy interjút a szerzővel:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=iPHcRH_8_xI

További videók a témában