2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

LEMONDOTT NOVÁK KATALIN! NOVÁK KATALIN kegyelmi ügye ELEJÉTŐL A VÉGÉIG

2024-02-12 20:53 | Nézettség: 402
Novák Katalin kegyelmet adott a p...fil bűncselekmény eltussolása miatt elítélt K. Endrének, akinek mindössze 9 hónapja volt hátra a házi őrizetből. Azt sem lehet mondani, hogy "ez a szegény ember" a börtönben sínylődött. Az eset óriási port kavart - joggal. Összeszedtem neked a történet összes előzményét, megcáfoltam néhány hazugságot és megpróbáltam logikus, józan magyarázatot találni arra, hogy milyen okból kaphatott kegyelmet Novák Katalintól ez az ember. Ha tisztán csak politikai alapon nézzük a történetet - eltekintve a morális kérdésektől - akkor is politikai öngyilkosság egy ilyen kegyelem megítélése.

novák

Novák Katalin lemondása: Miért távozott a köztársasági elnöki posztról?

Magyarország politikai életét megrázta, amikor február 10-én, szombaton délután fél hat után Novák Katalin köztársasági elnök élő közvetítésben jelentette be lemondását saját Facebook-oldalán. Az országos közvéleményt a döntésének hátterében álló események sora mélyen megosztotta és felháborította.

A lemondás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Novák Katalin kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének. K. Endre pedofíliával vádolt iskolaigazgatóként működött, és az áldozatokat nyomást gyakorolt, hogy vonják vissza vallomásaikat. Ez a döntés országos szintű felháborodást váltott ki, amihez további feszültséget adott az, hogy Novák Katalin döntése után Varga Judit, a volt igazságügyi miniszter is lemondott.

varga

Az eset háttere összetett: Novák Katalin tavaly áprilisban már megkegyelmezett K. Endrének, ami a pápa magyarországi látogatása alkalmából történt. Ekkor vált világossá, hogy K. Endre kényszerítette az áldozatokat, hogy vonják vissza vallomásaikat a gyermekotthonban történt szexuális zaklatással kapcsolatban. Az ügy a közelmúltban került újra a figyelem középpontjába, amikor K. Endre harmadfokon is támadta börtönbüntetését.

A társadalmi felháborodást tovább fokozta a közvélemény erejének megmutatkozása: többen, köztük Török Gábor és Kocsis Máté is, keményen bírálták Novák Katalin döntését. A tanácsadói testületből is többen léptek vissza, és az emberek folyamatos nyomást gyakoroltak az elnöki hivatalra.

A lemondás után Orbán Viktor miniszterelnök közvetlenül nyilatkozott a helyzetről, és határozott lépéseket ígért a pedofília elleni harcban. Előterjesztett egy alkotmánymódosítást, amely megakadályozná, hogy kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetői kegyelmet kapjanak.

Az eset tovább bonyolulttá vált, amikor kiderült, hogy a kegyelmi kérvényt K. Endre felesége írta meg, és állításuk szerint a per koncepciós eljárás volt. Fideszes körökben azt feltételezik, hogy Balog Zoltán püspök, korábbi miniszter befolyásolta Novák Katalint a kegyelmi döntés meghozatalában.

Az államfő lemondása után átmenetileg Kövér László, az Országgyűlés elnöke veszi át az államfői feladatokat. A politikai viharok közepette Magyarország megpróbálja rendezni a kialakult helyzetet, miközben a közvélemény továbbra is éles kritikákat fogalmaz meg az eseményekkel kapcsolatban.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=fr24Swl9xY8

További videók a témában