2023. március 26., vasárnap
Emánuel névnapja

Még mindig a virág a legnépszerűbb nőnapi ajándék

2023-03-08 21:42 | Nézettség: 95
A nők ugyan tudnak maguknak virágot venni, de jobban szeretnek kapni A virágoknak különböző szimbolikus jelentései lehetnek, attól függően, hogy milyen virágról van szó és milyen kontextusban adja a férfi a nőnek.

Miért vesznek virágot a férfiak a nőknek?

A virágokat hagyományosan a férfiak ajándékozzák a nőknek szerelem, tisztelet vagy köszönetnyilvánítás céljából. Az első dokumentált virágajándék a történelem során a sumér kultúrából származik, ahol a virágokat istenségeiknek ajánlották fel.

A középkorban a virágokat a lovagok ajándékozták szerelmesüknek, hogy kifejezzék irántuk érzett szerelmüket. A virágoknak akkoriban jelentősége volt, és különböző virágok különböző érzelmeket jelentettek. Például a vörös rózsa a szenvedélyt és a szerelmet jelképezte, míg a liliom az ártatlanságot és a tisztaságot.

Manapság a virágok továbbra is népszerű ajándéktárgyak, és számos alkalomra alkalmasak, mint például a Valentin-nap, a születésnap, az évforduló, az esküvő vagy a szomorú alkalmak, mint a temetés. A virágok ajándékozása a férfiaktól a nőknek azt jelzi, hogy gondolnak rájuk, és hogy fontosak számukra.

Mit szimbolizál a virág?

Általánosságban azonban a virágok a következőket szimbolizálhatják:

Szeretet és romantika: A vörös rózsa például az állandó szerelmet és a szenvedélyt jelképezi. Az orchidea és a tulipán is romantikus ajándékok lehetnek.

Szépség és tisztaság: A fehér liliom a tisztaságot, az ártatlanságot és a szépséget jelképezi. Az ibolya szintén szépséget és tisztaságot sugall.

Megbecsülés és hálás köszönet: A napraforgó és az ibolya megköszöni a barátságot és a hűséget. Azoknak, akiknek az életében fontosak, szívesen adnak színes virágokat.

Békesség és nyugalom: A lila színű levendula, a kék színű hortenzia és az egyszínű rózsák is nyugalmat sugallnak.

Remény és újrakezdés: A nárcisz és a krizantém az újrakezdést, az élet és a remény újraindítását

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=MJgQzzoL_Vs

Egyetlen nap alatt az átlagos havi forgalom több mint harmadát termelik a virágboltok március 8-án. A legfontosabb ügyfeleik a 35 évesnél idősebb férfiak, akik a teljes nőnapi bevétel több mint felét hagyják náluk. Meggondolatlan kiadásokról nincs azonban szó: az egy vásárlás során elköltött összeg nem tér el az átlagostól. A nők – nem meglepő módon – nőnapon sokkal kevesebb virágot vesznek, mint egyébként.

A nőnap nem a virágvásárlásról, hanem a női egyenjogúságról, a nők egyenlő emberi jogairól szól – hívja fel a figyelmet Blaumann Debóra, az Erste Marketing és PR területének vezetője. Az Erste munkavállalóinak több mint 60 százaléka nő. A pénzintézet kultúrája, mindennapok része a törődés, a sokszínűségi és integrációs alapelvek biztosítják minden egyes kolléga megbecsülését Az Ersténél éppen emiatt a rugalmas munkavégzést támogatják, többek között 60 százalékos a home office aránya, de a pénzintézet munkatársainak lehetőségük van ennél nagyobb arányban is otthonról dolgozni távmunka keretében. A társaság ezen felül részmunkaidő vállalását is biztosítja: a munkavállalók 8 százaléka ebben a formában teremti meg a magánélet és a munka egyensúlyát. Ezek a lehetőségek mind a női, mind a férfi kollégák esetében nagy segítséget nyújtanak abban, hogy az otthoni munkamegosztás egyenlőbb legyen, akár a gyerekek neveléséről, akár házimunkáról van szó.

A nőnapot Magyarországon a szocialista időszak kötelező ünnepségei tették a virágvásárlás napjává. Ugyan a női egyenjogúságért folytatott küzdelem a kezdeti időszakban összeforrt a munkásmozgalommal, a nőnap azonban – a magyar közhiedelemmel ellentétben – nem kommunista ünnep, és a virágvásárlás sem feltétlenül kötődött hozzá. Az olasz feministák választották a mimózát a nőnap jelképének 1946-ban, mint az erő és az érzékenység szimbólumát. Ma már azonban a nőnapi kínálatban a mimóza nincs igazán jelen.

A nőnap a virágboltosok számára mindenesetre az év kiemelt napja. Az Erste ügyfelek kártyás kiadási szokásait vizsgálva kiderül: ilyenkor virágboltokban a rendes havi forgalom harmadát költik el egyetlen nap alatt. A virágboltok legfontosabb vevői ezen a napon a 35 évesnél idősebb férfiak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz: ők adják a forgalom valamivel több mint kétharmadát.

A nők március 8-án sokkal kisebb összeget költenek el virágra, mint más napokon, míg a férfiak az átlagosnak a dupláját. Egyszerűen sokkal többen mennek el ilyenkor egy csokorért, mint máskor: a vásárlások átlagos összege nem, a tranzakciók száma azonban jelentősen emelkedik.

A virágbolti költéseiket nőnapon a legifjabb férfiak emelik a legjobban: a 26 év alattiak ilyenkor háromszor annyit is kifizetnek a virágboltokban, mint egyéb napokon. Ez azonban csak azért van, mert egyébként alig vesznek csokrokat. A 26-35 éves férfiak már gyakrabban megfordulnak virágboltokban, de nem olyan sűrűn, mint a náluk idősebbek. A korosztályos különbségek a nőknél is látszanak: a fiatalok nagyon keveset költenek virágboltban, míg az X generáció női tagjai már komolyabb vásárlói réteget alkotnak – de ők sem nőnapon.