2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Mi lett a nácikkal a 2. világháború után? ☠️

2023-07-09 11:36 | Nézettség: 1606
Ismerd meg a nácik hírhedt ☠️vezetőinek sorsát a második világháború után! Ez a lenyűgöző videó betekintést nyújt azon híres nácik életébe és végzetébe, akik felelősségre vonták őket a háborús bűncselekményeikért. Kövesd végig Adolf Hitler, Hermann Göring és más nácik utolsó pillanatait, és fedezd fel, hogyan alakult a sorsuk a nürnbergi perről a ratlines titkos menekülési útvonalakig. Tanúskodj az igazságszolgáltatás és az áldozatok emléke iránti elkötelezettségről. Ne hagyd ki ezt a lenyűgöző videót, amely felfedi a nácik történetét a háború után!"

A második világháború után a nácik ☠️és a náci rezsim számos változáson és jogi eljáráson ment keresztül.

Itt van egy áttekintés arról, mi történt velük:

Nürnbergi per:

 • A háborút követően az Egyesült Nemzetek a nürnbergi városban tartották a nürnbergi pernek is nevezett nemzetközi katonai bírósági tárgyalást. A per célja az volt, hogy a nácikat felelősségre vonják háborús bűncselekményeikért és emberiesség elleni bűncselekményeikért. Több vezető náci tiszt és hivatalnok, köztük Hermann Göring és Rudolf Hess, bíróság elé került. Ezekben a perben meghozott ítéletek közül sok volt halálbüntetés vagy hosszú börtönbüntetés.

Nürnbergi törvények:

 • Az Egyesült Nemzetek elfogadott egy sor törvényt és egyezményt a nácik és a háborús bűnösök üldözésére. Ezek közül a legjelentősebbek a nürnbergi törvények voltak, amelyek meghatározták a háborús bűncselekményeket, az emberiesség elleni bűncselekményeket és a népirtást, és ezeket a bűncselekményeket azóta is nemzetközi jogban elfogadottaknak tekintik.

Németország megszállása:

 • A második világháború után a szövetséges hatalmak megszállták Németországot, és a náci rezsim bukását követően egy új demokratikus rendszert hoztak létre. Az újjáépítés és a demokratikus átalakulás folyamata hosszú ideig tartott, de az új Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) elkötelezte magát a nácizmus elleni küzdelemre és az emberi jogok tiszteletben tartására.

Ratlines és menekülés:

 • Néhány náci tiszt és hivatalnok megpróbált menekülni az igazságszolgáltatás elől a háború után. Ehhez a "ratlines" elnevezésű titkos útvonalakat használták, amelyeken keresztül dél-amerikai országokba, például Argentínába vagy Brazíliába menekültek. Néhány náci háborús bűnös csak évtizedekkel később került az igazságszolgáltatás elé.

Második világháborús bűnösök üldözése:

 • Az elmúlt évtizedekben folytak a második világháborús bűnösök üldözésére irányuló erőfeszítések. Az újonnan felfedezett bizonyítékok, az új történelmi kutatások és a múltban rejtve maradt dokumentumok felfedése lehetővé tette azoknak a náciknak az azonosítását, akik elkerülték a felelősségre vonást a háború után. Néhány nagyobb ügy, mint például Adolf Eichmann és Klaus Barbie peres ügye, a hetvenes években és a nyolcvanas években zajlott le.

Fontos hangsúlyozni, hogy a nácik és a náci rezsim elkövetett bűncselekményei az emberiség elleni bűncselekményeknek minősülnek, és a nemzetközi jog szerint soha nem évülnek el. Az igazságszolgáltatás és a történelem kutatása folyamatosan előrehalad, hogy felelősségre vonják azokat, akik részt vettek a nácizmus és a holokauszt borzalmaiban.


5 hírhedt náci és a sorsuk a második világháború után:

Adolf Hitler:

 • A náci rezsim vezetője és a Harmadik Birodalom diktátora. Hitler öngyilkos lett a berlini bunkerben 1945. április 30-án.

Hermann Göring:

 • A Harmadik Birodalom második legbefolyásosabb vezetője, a Légierő parancsnoka és Hitler hűséges társa. Göring letartóztatásba került, de megelőzte a halálbüntetést, mert öngyilkosságot követett el 1946-ban a nürnbergi per előtt.

Heinrich Himmler:

 • A SS vezetője, ahol a koncentrációs táborok és a népirtás irányításáért felelt. Himmler letartóztatásba került, de ő is öngyilkosságot követett el 1945-ben, mielőtt bíróság elé kerülhetett volna.

Joseph Goebbels:

 • A Harmadik Birodalom propagandaminisztere. Goebbels és felesége öngyilkos lett a berlini bunkerben Hitlerrel együtt 1945. május 1-jén.

Rudolf Hess:

 • Hitler helyettese és korábbi náci vezető. Hess letartóztatásba került és a nürnbergi perben életfogytiglanra ítélték. Később, 1987-ben öngyilkos lett a Spandau börtönben.

Albert Speer:

 • A Harmadik Birodalom hadiipari minisztere. Speert életfogytiglanra ítélték a nürnbergi perben, de elkerülte a halálbüntetést. 20 év börtönbüntetést töltött, majd 1966-ban szabadult.

Adolf Eichmann:

 • A holokauszt egyik fő szervezője. Eichmannt 1960-ban Izraelben fogták el és 1962-ben kivégezték a háborús bűnök miatt.

Josef Mengele:

 • Az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa, ismert a kegyetlen kísérleteiről. Mengele menekült Dél-Amerikába a háború után, és 1979-ben természetes halált halt Paraguayban.

Klaus Barbie:

 • A Gestapo tisztje, akit "Lyon vérpadlójaként" is ismertek. Barbie menekült Dél-Amerikába a háború után, de 1983-ban elfogták, majd 1987-ben életfogytiglanra ítélték Franciaországban.

Karl Dönitz:

 • A Harmadik Birodalom utolsó haditengerészeti parancsnoka és Hitler utódjaként kinevezett Reichskanzler. Dönitz letartóztatásba került és a nürnbergi perben tíz év börtönre ítélték.

Ernst Kaltenbrunner:

 • Az SS vezetője, aki az SS és a Gestapo tevékenységében tevékenyen részt vett. Kaltenbrunnert életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a nürnbergi perben, majd 1946-ban kivégezték.

Joachim von Ribbentrop:

 • A Harmadik Birodalom külügyminisztere. Ribbentropot halálra ítélték a nürnbergi perben, és 1946-ban kivégezték.

Baldur von Schirach:

 • A Hitlerjugend vezetője. Schirach életfogytiglanra ítélték a nürnbergi perben, majd 1966-ban szabadult.

Rudolf Höss:

 • Az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnoka. Höss letartóztatásba került és 1947-ben kivégezték lengyel hatóságok által.

Franz Stangl:

 • Az auschwitzi és a treblinkai koncentrációs tábor parancsnoka. Stanglt 1967-ben fogták el, majd 1971-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 1971-ben börtönben halt meg természetes halált.

Fontos megjegyezni, hogy ez csak néhány példa a több száz vagy ezer náci tiszt és hivatalnok közül, akiket a háború után üldöztek és felelősségre vontak. Sokan közülük elkerülték a büntetést vagy meghaltak mielőtt bíróság elé kerülhettek volna.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=YDd7TvRrku8