2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett névnapja

Moziból a konyhaasztalra - Különleges szakácskönyvek film és sorozatrajongók számára

2023-12-19 05:57 | Nézettség: 591
A filmek, sorozatok látványvilágának fontos szereplői az ételek. Nem csak a kulináris alkotások, hanem a hétköznapi médiában is jelentős szerepet kaphatnak bizonyos ételek vagy italok. Van, hogy konkrét történetbeli szerepük van, de sokszor csak hangulatot, atmoszférát teremtenek, a nézőben pedig eszméletlen vágyakozást, hogy ő is minden ízében átélhesse a pillanatot! Ennek orvoslására bemutatunk néhány nem mindennapi szakácskönyvet, amelyek a képernyőn túli világot az otthonainkba hozzák!

kultúrszeparé szakácskönyvek

A hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv

A híres angol ötórai tea és a hozzátartozó apró, gusztusos falatkák most már a mi napjainkat is bearanyozhatják! Tartalmilag 70 korabeli recept a 19-20. századból és 150 gyönyörű kép várja azt, aki enged a csábításnak és készen áll, hogy megismerje az angol teakultúra világát! Lesz itt minden, ami kell, kekszek és pogácsák, torták és lepények, sós falatkák, lekvárok és zselék és még sok minden más, ami egy igazi, színvonalas tea partyhoz elvárható. A receptek egyszerűek és nem igényelnek kifejezetten különleges hozzávalókat, ezért valóban használható, nem csak dekorációs elemként működik a gyűjtemény. Pedig annak is kiváló! A borító vászonból készült, esztétikus, arany betűs, éke lehet minden könyvespolcnak!

Az ételeken, italokon kívül illemszabályok, érdekességek és történelmi ismertetők is szerepelnek a lapokon. Nem csak a  Downton Abbey sorozat rajongóinak ajánljuk, hanem bárkinek, aki érdeklődik az angol teakultúra iránt. Egy szó, mint száz: ezt a könyvet ízig vérig átjárja az elegancia!

kultúrszeparé downton abbey

Elena P. Craig, Kristen Mulroeney - Szívek szállodája - Gilmore Girls - A hivatalos szakácskönyv

Lorelai és Rory életében a finom ételeknek és egy, vagy több csésze finom kávénak mindig van hely, nem számít, hogy éppen milyen helyzettel kell megküzdeniük kaotikus világukban. Ebben a szakácskönyvben nem csak tőlük leshetünk el recepteket, hanem Stars Hollow egész területéről, valamint a Szitakötő szállóból, a Weston cukrászdából, Al Palacsintaházából, Luke kávézójából és Emily & Richard vacsoraasztaláról is inspirációkat meríthetünk! Több, mint 50 ételt készíthetünk el az ikonikus sorozatból, például Sookie rizottóját vagy Luke sajtburgerét. Különböző szereplőktől különböző tippeket is kaphatunk, például a vendéglátással vagy az asztali etikettel kapcsolatban.

Anya-lánya közös programnak is tökéletes egy-egy recept megvalósítása! Ha jól sikerül azért, ha nem akkor pedig azért! A két Gilmore lány már úgyis megtanította nekünk, hogy a tökéletlen pillanatok is ugyanolyan értékesek, amíg együtt vagyunk!

Jennifer Caroll - Varázspartik és lakomák a Harry Potter-filmekből

A szerző Jennifer Carroll  rendezvényszervezőként és fotósként is dolgozik, ezért ebben a könyvben a recepteken kívül 5 különböző esemény megszervezéséhez ad pontos, részletes tanácsokat, ötleteket. Ha a következők valamelyikére készülünk:  roxforti házikupa szülinapi buli, legendás állatok halloweenparti, vissza a Roxfortba filmmaraton, karácsonyi bál vagy bűbájos esküvői fogadás, akkor szerencsénk van, hiszen minden szükséges információt megtalálunk a lapokon! A receptek között olyan nevekkel találkozhatunk, mint Szörnyek Szörnyű Könyve rágcsa, Hegyitroll-takony, Csokibéka vagy Hagrid titkos sárkánytojása.

Az alapanyagokért szerencsére nem kell az Abszol útig mennünk, a boltok polcairól is beszerezhetjük az előírtakat. Kapunk még hozzáférést dekorációs sablonokhoz, játék és kézműves ajándékötletekhez. a boszorkányosan jó receptek mellett, ez már tényleg hab a tortán!

Amanda Yee - Jóbarátok - A hivatalos szakácskönyv

Egy rossz hírrel kezdjük: Rachel lábízű trüffelje sajnos nincs benne. De a pásztor pite és a trüffel külön azért szerepelnek, ha nekünk is összeragadnak az oldalak, talán sikerül a híres-hírhedt darabot is lekreálnunk! A hiányosságok után, viszont folytassuk azzal, ami van! Több, mint 100 receptet ismerhetünk meg, magyarázatokkal, hogy éppen a sorozat melyik részéhez kapcsolódnak, illetve természetesen szuper képekkel!

Kezdő és haladó szintű konyhaművészek egyaránt találnak kedvükre valót a gyűjteményben. Az édes illatok mellett a jóleső nosztalgia járhatja át a lelkünket, hiszen a készítők bőven tettek azért, hogy igazán rajongócentrikus könyvet hozzanak létre! Az amerikai konyha most a Jóbarátok szemén keresztül mutatkozik be, csak győzzünk lépést tartani!

Andrew Rea - Filmek terítéken - Babish 100 receptje kedvenc filmjeink és sorozataink alapján

Előfordult már veletek, hogy egy mozis este után egyszerűen nem tudtok kiverni a fejetekből egy-egy ételt, amit a szereplők készítettek vagy fogyasztottak? Ha péládul valaha is megkívántad Sansa citromos süteményeit a Trónok Harcából, a Big Kahuna burgert a Ponyvaregényből vagy a burgundi marhát a Julie & Juliaból, itt a megoldás! Végre lehull a lepel  a jól ismert fogásokról! l Andrew, egy amerikai youtuber, akit a Binging with Babish néven talán többen ismernek. A csatornája igen gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Videóiban sorozatokból vagy filmekből megismert ételeket készít el, hozzáértően, szórakoztató módon! Könyvében 100 ikonikus receptet mutat be, melyekkel a képernyők világát az étkezőnkben hívhatjuk életre!

Ez a könyv hangulatában erős, sok a személyes anekdota a szerzőtől és többször kifejezetten az érdekességeken van a hangsúly.  Nehézségileg egészen vegyes felvágottat kapunk, vannak bonyolult és bárki által elkészíthető ételek is. Ez nem az a szakácskönyv, amelynek minden oldalát végig kell főznünk, viszont filmrajongóként szuper érdekes élményben lehet részünk!

és a ráadás: 

Anna Painter: A hivatalos Netflix-szakácskönyv

Ozark, Narcos, Outer Banks, Stranger Things, A nagy pénzrablás, A konyhafőnök asztaláról (Chef's Table),  Emily Párizsban, vagy a Nyerd meg az életed (Squid Game) rajongója vagy? Akkor A hivatalos Netflix szakácskönyvnek ott a helye a könyvespolcodon! Ha éppen két évad között rekedtél, kapd el elő és készíts el egy receptet, amely kedvenc netflixes filmed, sorozatod világába repít el. Akár bindzseléshez (sorozatdarálás), akár baráti összejövetelhez, biztosan találsz egy zseniális receptet, ami garantáltan feldobja a bulit! 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Zw9zvrekm8I

További videók a témában