2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Nagyszabású kortárs magyar üvegművészeti kiállítás Belgrádban - Szerbiában zárul az Üveg Nemzetközi Éve regionális programsorozata

2022-12-11 13:06 | Nézettség: 351
Glass Art NOW! címmel nyílt kortárs magyar üvegművészeti kiállítás a belgrádi Iparművészeti Múzeumban (MPU). A Bohus-Lugossy Alapítvány, az MPU, valamint a belgrádi Tudományos és Technológiai Múzeum együttműködésében megvalósult kiállítás 33 művész mintegy 50 alkotását mutatja be. A 2022. december 9-ig látogatható esemény a 2022 Az Üveg Nemzetközi Éve regionális záróprogramja.
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Uq7Zw_a8hOc

A Glass Art NOW! kiállítás az anyag művészi feldolgozásának széles skáláját mutatja be a magyar üvegművészetben: hideg- és melegüveg technikák, öntés és üvegfúvás, laminált, ragasztott, fújt, csiszolt, polírozott, fényezett, homokfúvott üveg, feltárva, hogy a magyar üveg igazi erőssége abban rejlik, hogy az üveg alkalmazkodó anyag: magába foglalja a kreatív gondolkodást, a találékonyságot és a művészi szellemet. A tárlat a kortárs magyar üvegművészet bemutatásán keresztül regionális szinten is reflektál a szakma jelenlegi helyzetére, miközben áttekintést nyújt a kortárs magyarországi üvegművészetről a különböző megközelítések, módszerek és stílusok bemutatásán keresztül.

Az Üveg Nemzetközi Évében hazánkban is kiállítások és szakmai események sora mutatta be a magyar üvegművészet múltját, jelenét és jövőjét, feltárva, milyen utat járt be ez a művészeti ág amíg a „magyarországi üvegművesség” 2021-ben felkerült az UNESCO reprezentatív listájára, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az egész éves programsorozatot fontos évfordulók keretezték: idén 150 éves az Iparművészeti Múzeum, az amerikai stúdió-üvegművészet indulásának pedig 60. évfordulóját ünnepli az üvegművészeti szakma. 

„Az Üveg Nemzetközi Éve globális rendezvénysorozat egyik központi célja volt, hogy minél szélesebb körben megismertesse az üveg anyagának csodáját, technológiai, innovációs és kulturális területeken betöltött szerepét, valamint közép-és hosszútávú együttműködéseket valósítsanak meg a szakmai szervezetek, intézmények és művészek egymással. A jelenlegi kiállítás az Üveg Nemzetközi Évét ugyan lezárja, de ezzel egyidőben egy új, hosszútávú üvegszakmai oktatási és kulturális együttműködés kezdetét is jelenti Szerbia és Magyarország között, melyben a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai együttműködő partnerként vesz részt” – emelte ki Bohus Eszter, a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója.

Az Üveg Nemzetközi Éve - Magyarország kiemelt támogatói az Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alap és a világ egyik legnagyobb síküveg gyártója, a Saint-Gobain. 

A belgrádi kiállítás megnyitóján beszédet mondott Biljana Jotic, az Iparművészeti Múzeum igazgatója; Bohus Eszter, a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója; Jelena Popovic, az Iparművészeti Múzeum vezető kurátora; Nikola Krstović, az ICOM Szerbia elnöke, valamint jelen volt Szentgyörgyi Klára, Magyarország Nagykövetségének első tanácsosa. 

A kiállítás kurátora: Dr. Szilágyi B. András művészettörténész, a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai vezetője

A kiállítás védnöke: Dr. Navracsics Tibor, regionális és fejlesztési miniszter, a belgrádi Collegium Hungaricum alapítója.

A kiállítás megtekinthető: 2022. december 9-ig.