2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Siklós - Siklósi Vár Ahol a Tenkes Kapitány is megfordult

2023-02-21 15:43 | Nézettség: 177
A siklósi vár hazánknak fontos történelmi nevezetessége. Erődjének első falait még a 13. században, 1260 körül rakták le. Az első írásos emlék 1294-ből való és a pécsi káptalanság irattárában megtalálható. Ekkor már várnagya (castellanusa) volt Omoneus de Topord személyében, aki Soklyósy Péter várnagya.

Siklósi vár egy középkori erődítmény, amely a Dél-Dunántúlon található Magyarországon. A vár a történelem során többször is fontos szerepet játszott, és katonai szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bírt.

A vár története a 14. századra nyúlik vissza, amikor a francia lovagok alapították. A vár a következő évszázadokban több tulajdonoshoz is került, többek között a Habsburgok is birtokolták.

A Tenkes Kapitány pedig egy legendás alakja a magyar történelemnek, aki a 16. században élt. A kapitány neve a Tenkes-hegységről származik, ahol született és ahol a családjával élt. A Tenkes Kapitány, akinek valódi neve Székely Mózes volt, híres rabló volt, aki állandó háborúban állt az osztrák hatóságokkal. A kapitányt a magyar néphagyomány hősként emlegeti, és sok balladát, dalokat, történeteket és legendákat szenteltek neki.

A Siklósi vár és a Tenkes Kapitány kapcsolata azon alapul, hogy a kapitány állítólag ostromolta a várat a 16. században.

A történet szerint a kapitány azért ostromolta a várat, mert az osztrákok visszatartották a kapitány feleségét és gyermekét a várban. A legenda szerint a kapitány elrabolta a várban tartott családját, majd visszavonult a Tenkes-hegységbe.

Habár a történet valóságtartalmát nehéz megítélni, a magyar néphagyományban a Tenkes Kapitány és a Siklósi vár emléke mindmáig él.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=5sZsnNvAZhM