2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Tesla, Edison és az áramháború valódi története

2023-03-07 09:57 | Nézettség: 119
Nikola Tesla nem volt egy isten, egy jószívű géniusz, akit semmi sem motivált az emberiség előrehaladásán kívül ÉS Thomas Edison sem volt maga az ördög, a megtestesült gonosz nagytőkés kapitalizmus, aki el akarta taposni a nála kisebb és okosabb Teslát. Menjünk bele egy kis mítoszromblásba, és nézzük meg a történelem talán legismertebb tudományos csatározását.

Az áramháború egy olyan fegyveres konfliktus, amelyben az ellenfelek elektromos hálózatokat, rendszereket, berendezéseket és infrastruktúrákat támadnak meg elektromágneses pulzusok (EMP), kiberfegyverek vagy más elektronikus eszközök segítségével. Az áramháború célja az ellenfél elektromos rendszereinek megbénítása, és így az ellenfél harcértékeinek jelentős csökkentése.

Az áramháború főként a modern technológia előrehaladása és az egyre nagyobb mértékű függőségünk az elektromos energia iránt miatt lett lehetségessé. Az áramháborút okozó eszközök közé tartoznak például az EMP-ek, amelyek elektromos impulzusokat bocsátanak ki, amelyek az elektromos rendszereket károsítjá

Mi volt Tesla, Edison és az áramháború valódi története?

A "Tesla vs. Edison" vagy az "áramháború" egy olyan történet, amely a két feltaláló, Nikola Tesla és Thomas Edison közötti vitára és rivalizálásra utal, amely a korai elektromos energiaiparban zajlott az 1880-as és 1890-es években.

Edison és Tesla két különböző megközelítést képviseltek az elektromos áram előállításában és terjesztésében. Edison híresen támogatta a DC (egyenáram) rendszert, míg Tesla az AC (váltóáram) rendszert tartotta az optimális megoldásnak. Edison nem támogatta az AC rendszert, és arra törekedett, hogy rágalmazzon és becsmérelje Teslát és az AC rendszert. Edison egy idő után még halálos áramütéses kísérleteket is végzett az AC rendszer hatékonyságának bebizonyítására.

Az "áramháború" tetőpontja a 1893-as chicagói világkiállítás volt, amelyen Edison és Westinghouse cégük versengett a kiállítás fő elektromos áramellátó szolgáltatói szerződéséért. A Westinghouse cég által használt AC rendszer végül megnyerte a szerződést.

Bár az "áramháború" sokat szól a két feltaláló közötti rivalizálásról, valójában az iparágban folyó nagyobb küzdelmet tükrözte, amely az elektromos energia előállítására és terjesztésére vonatkozó különböző megközelítések között zajlott.

Hogy találták fel a villamosszéket?

A villamosszéket az amerikai Benjamin Franklin találta fel a 18. században. Franklin kísérletei során megfigyelte, hogy az elektromos töltések képesek átvándorolni a vezetőkön keresztül. Ezt az elektrosztatikus töltést egy éles csúcsú vezetővel tudta előállítani, majd a töltést egy vezetőn keresztül a földbe vezette le.

Franklin felismerése alapjaiban változtatta meg a korabeli tudományos világnézetet az elektromos jelenségekről, és a modern elektrotechnika megalapozásához is hozzájárult. A villamosszéknek egyre nagyobb jelentősége lett az iparban és a mindennapi életben, és a 19. században már elterjedté vált a használata.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=CecjKdk11Ik