2023. december 1., péntek
Elza névnapja

Top 10 gyilkos növény, ami könnyedén megölhet téged

2023-06-05 22:05 | Nézettség: 1060
Gyilkos a kertben a réten és a cserépben is? Olyan növényeket, virágokat és babféléket hoztunk el nektek, amik elfogyasztva veszélyesek lehetnek a madarakra, macskákra, kutyákra és igen, az emberekre is. Hihetetlen, hogy a kertedben lévő növények között számtalan van, amely mérgező az emberek számára is. Éppen ezért jó, ha tisztában van vele, hogy ami szép nem mindig ártatlan. Akár ölni is tud!

Ami szép nem biztos, hogy nem öl meg! Gyilkosok a kertben és a réten!

Gyöngyvirág 

 • A gyöngyvirág (Convallaria majalis) egy gyönyörű, fehér virágú növény, amely gyakran kertekben és parkokban található. Fontos tisztázni, hogy a gyöngyvirág nem minősül gyilkos növénynek, és nem ismert, hogy könnyedén megölhetné az embert.
 • Azonban fontos megjegyezni, hogy minden növénynek potenciális allergén hatása lehet, és néhány ember érzékeny lehet bizonyos növényekre, ideértve a gyöngyvirágot is. A virágok, levelek vagy más növényi részekkel való közvetlen érintkezés allergiás reakciókat válthat ki egyes embereknél, például bőrkiütéseket vagy irritációt.
 • Amennyiben bármilyen egészségügyi problémája vagy kérdése van a növényekkel kapcsolatban, mindig ajánlott konzultálni egy szakorvossal vagy növénybiológussal.

Hortenzia 

 • Nincs bizonyíték arra, hogy a hortenzia (Hydrangea) gyilkos növény lenne, amely könnyedén megölheti az embert. A hortenzia egy gyönyörű, dísznövény, amely széles körben elterjedt kertekben és parkokban.
 • Fontos megjegyezni, hogy a növényeknek lehetnek mérgező vagy irritáló tulajdonságaik, és néhány ember érzékeny lehet bizonyos növényekre. A hortenzia virágai és levelei tartalmazhatnak cianidát, amely egy mérgező vegyület, de általában csak nagy mennyiségben fogyasztva vagy belélegezve lehet veszélyes az emberre.
 • Ha a hortenzia virágait vagy bármilyen növényt fogyasztani szeretnénk, érdemes előzetesen alaposan tájékozódni a növény mérgező tulajdonságairól és az elővigyázatossági intézkedésekről. A gyermekek és a háziállatok esetében különösen fontos a figyelem, hogy ne fogyasszanak vagy rágjanak olyan növényeket, amelyekről tudott, hogy mérgezőek lehetnek.
 • Amennyiben bármilyen egészségügyi problémája vagy kérdése van a növényekkel kapcsolatban, mindig ajánlott konzultálni egy szakorvossal vagy növénybiológussal.

Rebarbara 

 • A rebarbara (Rheum rhabarbarum) egy növény, amelynek azonban nincs ismert gyilkos hatása az emberekre. A rebarbara egy évelő növény, amelyet gyakran felhasználnak ételek és desszertek készítéséhez.
 • A rebarbara szárában található oxálsav jelentős mennyiségben előfordulhat, és ez a vegyület bizonyos körülmények között irritációt okozhat a bőrön és nyálkahártyákon, valamint gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat, ha nagy mennyiségben fogyasztják nyersen. Az oxálsav mérgező hatása azonban ritka, és jellemzően csak nagy mennyiségű rebarbara elfogyasztása esetén jelentkezhet.
 • Fontos megjegyezni, hogy a rebarbara levelei a legmagasabb oxálsav-tartalommal rendelkeznek, míg a szár és a gyökér általában alacsonyabb mennyiségben tartalmazza. Az ételkészítési folyamatok, például a főzés vagy sütés, jelentősen csökkenthetik az oxálsav tartalmat, így a főtt vagy sült rebarbara általában biztonságosan fogyasztható.
 • Mint minden növény esetében, ha bármilyen egészségügyi problémája vagy kérdése van a rebarbarával kapcsolatban, mindig ajánlott konzultálni egy szakorvossal vagy táplálkozási szakemberrel, különösen, ha korábban voltak allergiás reakciói vagy egészségügyi érzékenységei.

Kerti szarkaláb 

 • A kerti szarkaláb (Delphinium) egy dísznövény, amelynek magas virágzata és élénk színei miatt népszerű a kertészek körében. Azonban fontos tisztázni, hogy a kerti szarkaláb sem minősül gyilkos növénynek, és nincs tudomásom arról, hogy könnyedén megölhetné az embert.
 • A kerti szarkaláb egyes fajtái tartalmazhatnak bizonyos mennyiségű alkaloidokat, például akonitin nevű vegyületet, amely mérgező lehet. Az akonitin azonban elsősorban a növény gyökérben és a magokban található, és jellemzően a nyersen történő lenyelés vagy a bőrrel való érintkezés esetén jelent veszélyt.
 • Fontos megjegyezni, hogy a kerti szarkaláb mérgező hatása rendkívül ritka, és általában csak akkor jelentkezik, ha nagy mennyiségben vagy hosszú ideig érintkezünk vagy fogyasztunk belőle. Az emberi szervezet érzékenyen reagálhat az akonitinra, és súlyos mérgezési tüneteket okozhat, mint például a szív- és légzési rendellenességek.
 • A növényekkel kapcsolatban mindig ajánlott óvatosnak lenni, és elkerülni a közvetlen érintkezést vagy a fogyasztást, ha nem vagyunk tisztában a növény mérgező tulajdonságaival. Ha bármilyen egészségügyi problémája vagy kérdése van a kerti szarkalábbal kapcsolatban, mindig konzultáljon egy szakorvossal vagy növénybiológussal.

Gyűszű virág 

 • A gyűszűvirág (Aconitum), más néven gyilkos kalapács vagy macskagyökér, valóban tartalmazhat erősen mérgező alkaloidokat, amelyek veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre. Az Aconitum nemzetközi elismeréssel ismert mérgező növény.
 • Az Aconitum mérgező alkaloidjai közé tartozik az aconitin, amely közvetlenül hat a szív- és az idegrendszerre. A koncentrált formában lévő aconitin rendkívül veszélyes lehet, és akár halálos is lehet, ha lenyeljük, belélegzzük vagy a bőrünkön keresztül felszívódik.
 • Fontos tudni, hogy a gyűszűvirág mérgező hatása nagyban függ a fajtól és a növényrészektől. Például a gyökér, a levelek és a virágok nagyobb mennyiségben tartalmazhatják a mérgező anyagokat. Az Aconitumot gyakran csak dekoratív kerti növényként találjuk, és szigorúan betartandó óvintézkedésekkel kell kezelni.
 • Fontos hangsúlyozni, hogy a gyűszűvirág veszélyes lehet az emberi szervezetre, és bármilyen érintkezést vagy fogyasztást el kell kerülni. Ha gyanítja, hogy érintkezett a gyűszűvirággal, vagy bármilyen mérgezési tünetet tapasztal, sürgősen forduljon orvoshoz vagy mérgezéssel foglalkozó központhoz.

Nadragulya 

 • A nadragulya (Atropa belladonna), más néven kerti nadragulya vagy szépasszony keserűgyökere, valóban egy mérgező növény. Tartalmazhat olyan alkaloidokat, mint az atropin, a skopolamin és a hioszciamin, amelyek mérgező hatással lehetnek az emberi szervezetre.
 • Az atropin, amely a nadragulyában megtalálható, központi idegrendszeri hatásokat gyakorolhat, például a gátlás csökkenése, a szívműködés megváltozása, a pupilla tágulása és a testhőmérséklet emelkedése. Az atropin mérgezés súlyos tüneteket okozhat, mint például szájszárazság, látási zavarok, szapora szívverés, zavartság, hallucinációk és akár légzési nehézségek.
 • Fontos tudni, hogy a nadragulya mérgező hatása veszélyes lehet, és a növény bármilyen formában történő fogyasztása vagy érintkezése kerülendő. A nadragulya gyakran dísznövényként található kertekben vagy parkokban, de a szakértők és kertészek erősen javasolják, hogy óvatosan kezeljék, és lehetőleg ne ültessék olyan helyekre, ahol gyermekek vagy háziállatok könnyen hozzáférhetnek hozzá.
 • Ha gyanítja, hogy érintkezett a nadragulyával, vagy bármilyen mérgezési tünetet tapasztal, sürgősen forduljon orvoshoz vagy mérgezéssel foglalkozó központhoz. Mindig fontos, hogy ismerje a környezetben található növények mérgező tulajdonságait, és kerülje a velük való közvetlen érintkezést vagy fogyasztást.

Dohány 

 • A dohány (Nicotiana tabacum) egy növény, amelyet a dohánytermékek előállítására használnak, például cigaretta, pipadohány vagy rágó. Azonban fontos megérteni, hogy a dohányzás és a dohánytermékek fogyasztása hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a rákot, a szívbetegségeket és a légzőrendszeri betegségeket. Az emberi egészségre gyakorolt hatását a benne található nikotin és más káros vegyületek okozzák.
 • Azonban fontos megjegyezni, hogy a dohányzás vagy a dohánytermékek fogyasztása önkéntes tevékenység, és nem lehet azt mondani, hogy a dohány maga a gyilkos növény. Az egészségre káros hatásai elsősorban az emberi tevékenység és a dohánytermékek fogyasztásának eredményei.
 • Az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés szempontjából erősen ajánlott elkerülni a dohányzást és más dohánytermékek fogyasztását. Az egészséges életmódra és a megfelelő orvosi ellátásra való összpontosítás a hosszú távú egészség fenntartásához nélkülözhetetlen.
 • Ha dohányzással kapcsolatos egészségügyi kérdései vannak, ajánlott konzultálni egy orvossal vagy egészségügyi szakemberrel, akik segíthetnek a leszokás és az egészséges életmódra való áttérés terén.

Ricinus 

 • A ricinus (Ricinus communis), más néven csodamogyoró, valóban tartalmazhat egy erősen mérgező vegyületet, amely azonban nagyon ritkán okoz súlyos mérgezést vagy halált az emberekben. A ricinusz mérgező anyag, amelyet a ricinus magjai tartalmaznak.
 • Azonban fontos megjegyezni, hogy a ricinus mérgezés rendkívül ritka, mivel a magok vastag héjjal vannak borítva, és a vegyület nagyon alacsony koncentrációban található meg bennük. Az egészségre gyakorolt hatása jellemzően akkor jelentkezik, ha nagy mennyiségben vagy nagyon koncentrált formában lenyelik vagy belélegzik.
 • A ricinusmagokkal való érintkezés vagy lenyelés esetén a tünetek közé tartozhat hasmenés, hányás, gyomorproblémák, bőrirritáció és az emésztőrendszeri rendellenességek. Súlyosabb esetekben, ha nagy mennyiségben lenyelik a magokat, súlyos mérgezés és akár halál is előfordulhat, de ezek a esetek rendkívül ritkák.
 • Fontos megjegyezni, hogy a ricinus növény egyébként dísznövényként ismert, és számos egyéb hasznos célra is felhasználják, például az olajtermelésre. Az olajat általában biztonságosan használják, például szépségápolási termékekben vagy kenőolajként.
 • Mindig fontos óvintézkedéseket tenni a növényekkel kapcsolatban, és kerülni a közvetlen érintkezést vagy a fogyasztást, ha nem vagyunk biztosak a mérgező tulajdonságaikban. Ha gyanítja, hogy érintkezett a ricinusszal vagy bármilyen mérgezési tünetet tapasztal, sürgősen forduljon orvoshoz vagy mérgezéssel foglalkozó központhoz.


Gyilkos  csomorika[

(Cicuta virosa) az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjébe, ezen belül a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó növényfaj. Korábban vízibüröknek is nevezték. 

 •  A Cicuta virosa, közismert nevén vízibürök vagy gyilkos csomorika, valóban egy rendkívül mérgező növényfajta. A Cicuta nemzetközi elismeréssel ismert, mint egyike a legmérgezőbb növényeknek.
 • A gyilkos csomorika mérgező vegyületeket tartalmaz, köztük a cicutatoxin nevű alkaloidot. A cicutatoxin központi idegrendszeri hatásokat gyakorolhat ki, és súlyos mérgezést okozhat az emberi szervezetben. A mérgezés tünetei közé tartozhatnak idegrendszeri zavarok, görcsök, légzési nehézségek és akár halál is előfordulhat.
 • Fontos megjegyezni, hogy a Cicuta virosa rendkívül veszélyes, és a növény bármilyen formában történő fogyasztása vagy érintkezése kerülendő. Az emberi egészség védelme érdekében fontos tájékozódni a helyi növényekről és megfelelő óvintézkedéseket tenni. Soha ne fogyasszon ismeretlen növényeket, és kerülje a velük való közvetlen érintkezést.
 • Ha gyanítja, hogy érintkezett a gyilkos csomorikával vagy más mérgező növénnyel, haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy mérgezéssel foglalkozó központhoz. A szakemberek képesek lesznek a helyzetet kezelni és a megfelelő ellátást biztosítani.

Leander 

 • A leander vagy babérrózsa (Nerium oleander) a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe és a meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozó Nerium növénynemzetség egyetlen faja. Korábban több fajt is a nemzetségbe soroltak, de a korszerű rendszertanok szerint már csak a Nerium oleander faj tartozik bele 
 •  
 • Igen, a leander vagy babérrózsa (Nerium oleander) valóban tartalmazhat mérgező vegyületeket, és potenciálisan veszélyes lehet az emberi egészségre. Az egész növény mérgező, beleértve a leveleket, a szárat és a virágokat is.
 • A leander mérgező vegyületei, például az oleandrin és a nerioszid, központi idegrendszeri és szívritmuszavarokat okozhatnak. A növényi részek lenyelése vagy azoknak az elfogyasztása súlyos mérgezést és akár halált is okozhat.
 • Fontos tudni, hogy a leanderrel való érintkezés vagy lenyelés esetén a tünetek változóak lehetnek, és súlyosságuk attól függ, hogy mennyiségben és milyen módon érintkeztünk vele. A tünetek közé tartozhatnak hányinger, hányás, hasmenés, szédülés, gyengeség, szívritmuszavarok és légzési nehézségek.
 • A leanderrel való érintkezést vagy lenyelést sürgősen orvoshoz kell jelenteni, és a lehető leggyorsabban orvosi segítséget kell kérni. A szakember megfelelő ellátást tud nyújtani a mérgezés kezeléséhez.
 • Fontos megjegyezni, hogy a leander gyakran dísznövényként ültetik, különösen meleg éghajlaton. Fontos óvintézkedéseket tenni, és elkerülni a közvetlen érintkezést a növénnyel, különösen kisgyermekek és háziállatok esetében.

Kerti munkákkal növényekkel kapcsolatos érdekességeket ide kattintva olvashat!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=FKSTXzj-s3Y