2022. június 25., szombat
Vilmos névnapja

2023 őszére készül el az SZTE csúcstechnológiákkal ellátott új egészségtudományi képzési tömbje

2022-03-11 11:02 | Nézettség: 129
Elérte legmagasabb pontját a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi Képzési Tömbje. Az alkalomból tartott csütörtöki bokrétaünnepen bepillantást nyerhettünk a beruházás jelenlegi állapotába. Az építkezés várhatóan 2023 első felére fejeződik be, 2023 szeptemberétől pedig az oktatás is kezdetét veheti az intézményben.

A cél nem más, mint a meglévő alapokra építve fejleszteni és létrehozni a legmodernebb oktatási, kutatási és gyógyítási környezetet.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=U_9oPXH6P_Q

A Szegedi Tudományegyetem hármas missziójának, a kutatásnak, a gyógyításnak és az oktatásnak is fontos helyszíne lesz az Egészségtudományi Képzési Tömb, ahol az SZTE hallgatói, orvosai és oktatói a legmodernebb környezetben ismerkedhetnek meg az egészségügyben jelenleg alkalmazott csúcstechnológiákkal.
 
A létrejövő multifunkcionális terek lehetővé teszik majd a SKILL, azaz gyakorlati készségfejlesztő képzések, szimulációs körülmények közötti megtartását is. A speciális igényeknek megfelelően kialakított egységekkel – például a cadaver műtő és a mikrosebészeti oktató centrum – a nemzetközi képzési programok feltételeit is biztosítja a Szegedi Tudományegyetem.  A készségfejlesztési lehetőségek mellett ez a tömb fogja szolgálni az elméleti oktatást is, az itt kialakított szemináriumi termeket valamennyi érintett Kar használhatja majd. Az épület oktatástechnikai rendszerei lehetővé teszik ezentúl a gyakorlati oktatások rögzítését, kiértékelését, így a hallgatók a szemináriumi termekben ülve is nyomon követhetik majd a szimulációs műtőkben történő beavatkozásokat. 
 
Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora a bokrétaünnepen köszöntőjében kiemelte, hogy személyesen is fontos projekt számára a Tömb építése, hiszen pályája kezdetén - még egyetemistaként - ebben az épületben találkozott a szakmával, amit a mai napig is űz.
 
„A beruházás jó példája annak, hogy a Szegedi Tudományegyetem mit gondol a következő 100 évéről. A cél nem más, mint a meglévő alapokra építve fejleszteni és létrehozni a legmodernebb oktatási, kutatási és gyógyítási környezetet. A modellváltásnak köszönhetően, ehhez rendelkezésünkre állnak a források, illetve megvan az a tudás is, amelyet az elődök hagytak hátra. A Szegedi Tudományegyetem az elmúlt 440 év értékeire alapozva, mindig jobbra törekszik, és ezt kívánja folytatni a következő évszázadban is.”
 
Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja azt hangsúlyozta beszédében, hogy ez a fejlesztés rendkívül hiánypótló. Az Egészségtudományi Képzési Tömb és a hamarosan elkészülő Fogorvostudományi Kar is olyan infrastruktúrát biztosít, amely még versenyképesebbé teszi a Szegedi Tudományegyetemet. Egyediségét a Klebelsbergi program adja, amelynek keretében 1921-ben döntés született a klinikák létrehozásáról, és így 1926-ra elkészült az az épület, amely most a fejlesztés keretében teljesen átalakul. A mostani átalakításnak köszönhetően a központ méltó otthona lesz a XXI. századi egészségügyi képzéseknek.  
 
Prof. Dr. Lázár György, az SZTE SZAOK dékánja szerint az épület története kötelez, hiszen ebben az épületben történt számos orvosi beavatkozás hazánkban elsőként. Élődonoros vesetranszplantációt pedig egész Kelet-Európában ebben az intézményben hajtottak végre legelőször. A dékán kifejezte reményét, hogy a Képzési Tömb nemcsak a klinikum számára lesz jelentős helyszín, hanem az oktatás, a tudomány szempontjából is egyedülállóan fontos centrummá válik. A hallgatói közösségi terekkel kiegészülve, pedig még összetettebb funkciót fog ellátni.
 
A beszédek után Rektor úr, Kancellár Asszony, Projektvezető úr, az SZTE négy, érintett egészségtudománnyal foglalkozó Karának (Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, Fogorvostudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, Gyógyszerésztudományi Kar) képviselője és Prof. Dr. Boros Mihály, a projekt szakmai vezetőjeszalagot kötött a bokrétára, amely ezt követően az épület tetejére került.
 
A megújuló épületet a sajtó munkatársai, ifj. Hévizi János, az AKTÍV Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. projektvezetőjének vezetésével tekinthették meg, aki elárulta, hogy az építkezés közel 50%-os készültségi szintnél tart. A kivitelezés 2021 januárjában egy jelentős bontással kezdődött. Jelenleg a mind a 10 ezer négyzetmétert érintő felújítási munkák zajlanak, ebbe beletartozik a tető teljes lecserélése és homlokzat megújítása is. A munkák befejezése 2023 első negyedévében várható.
 
A beruházás az EFOP-4.2.1-16 azonosító számú projektben valósul meg, a felsőoktatási tevékenységekhez szükséges infrastruktúra és eszközállomány fejlesztésére, modernizálására biztosított forrás felhasználásának eredményeként.