2024. május 18., szombat
Erik névnapja

400 babát ölt meg a kegyetlen nő, mikorra leleplezték. Amelia Dyer: A Történelem Egyik Legrettenetesebb Csecsemőgyilkosa

2024-04-30 18:14 | Nézettség: 237
Amelia Dyer, a 19. század végi Angliában a "baby farming" sötét oldalát képviselte, miközben több mint 400 csecsemő haláláért volt felelős. Elfogása és elítélése jelentős változásokat hozott a gyermekvédelmi törvényekben, rávilágítva a korabeli társadalmi hiányosságokra.

Amelia Dyer, az egyik leghírhedtebb sorozatgyilkos a brit történelemben, akinek szörnyű cselekedetei a 19. század végén rávilágítottak az akkori társadalom gyermekvédelmi hiányosságaira. Dyer mintegy húsz éven keresztül működött, és becslések szerint több mint 400 csecsemő haláláért lehet felelős, amiért őt gyakran „a csecsemőgyilkos néni”-ként emlegetik.

gyilkos

Korai Évek és Működése

Amelia Dyer született 1837-ben, és kezdetben kórházi ápolónőként dolgozott, mielőtt elkezdett foglalkozni csecsemőgondozással. A 19. században az illegális gyermekelhelyezés, amelyet "baby farming"-nek neveztek, elterjedt gyakorlat volt. Ebben a rendszerben a szülők pénzért "elhelyezték" csecsemőiket olyan személyeknél, akik gondoskodni ígértek róluk, gyakran azért, mert a szülők képtelenek voltak eltartani őket.

A Bűncselekmények Felfedezése

Dyer esetében a gyermekgondozás homályos fátyla mögött valami sokkal sötétebb dolog húzódott meg. Ő rendszeresen elvette a rábízott csecsemők életét, hogy megszabaduljon a gondozásuk terhétől és megtartsa a szülők által fizetett pénzt. A gyanú akkor kezdett felmerülni, amikor a Temze folyóból több csecsemő holtteste került elő, akiknek a testeit Dyer súlyokkal süllyesztette el.

Elfogása és Bírósági Eljárás

1896-ban Dyer végül elfogásra került, és a bírósági eljárás során szörnyű részletek derültek ki tevékenységéről. A vizsgálat során kiderült, hogy számos gyermek halálát okozta megfojtás vagy éheztetés révén. Az ügy nagy nyilvánosságot kapott, és sokkolta az angol társadalmat.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=sk752IrkjYk

 

bíróság

Következmények és Örökség

Amelia Dyer 1896-ban került bíróság elé, és gyorsan halálra elítélték. Halála után az eset hatalmas nyilvános felháborodást váltott ki, ami jelentős változásokat eredményezett a gyermekvédelmi törvényekben és a gyermekek elhelyezésének gyakorlatában az Egyesült Királyságban. Az Amelia Dyer által elkövetett szörnyűségek rávilágítottak a korabeli társadalom gyermekvédelmi rendszerének hiányosságaira, és elősegítették a gyermekek védelmében tett további lépéseket.

Amelia Dyer esete máig is figyelmeztető példa a törvényi szabályozás és a társadalmi felügyelet fontosságára a legsebezhetőbb csoportok, mint amilyen a csecsemők és kisgyermekek védelmében.

bitófa

További videók a témában