2024. február 29., csütörtök
névnapja

Könyvajánló: Alexandra Benedict: Gyilkosság a karácsonyi expresszen

2023-11-26 08:32 | Nézettség: 513
Egy Skócia felé robogó vonat, rengeteg gyanús alak, és gyilkosság! Ha ehhez hozzáadunk egy csipet karácsonyt, akkor egy kellemes ünnepi krimire számíthatunk.... vagy mégsem? Alexandra Benedict regénye azt sugallja, hogy egy Agatha Christie stílusát idéző történet vár ránk. De vajon így van?

Közeledik a karácsony. Az utcákat lassan beragyogják a karácsonyi fények, a bevásárlóközpontok tele vannak ajándékokkal, és az ünnepi dalok elárasztják a rádiókat. A könyvesboltok is tele vannak karácsonyi könyvekkel legyen szó  mesékről vagy romantikus regényekről. Azonban, ha valaki kicsit más kikapcsolódásra vágyik, és kedveli a rejtélyeket és krimitörténeteket, akkor van egy jó hírünk! Karácsonykor is bőven akadnak olyan könyvek, amelyek izgalommal és feszültséggel teli krimiélményt kínálnak. Mi elsőnek Alexandra Benedict: Gyilkosság a karácsonyi expresszen c. regényét vettük le a polcról. 

Ki is az az Alexandra Benedict?

Alexandra Benedict egy díjnyertes regény-, novella- és forgatókönyvíró. Alexandra angol nyelvet tanult a Cambridge-i Egyetemen és kreatív írást a Sussexi Egyetemen

Első regénye a "The Beauty of Murder" 2013-ban jelent meg, melyet eDunnit díjra jelöltek, és egy 8 részes TV-sorozat készült belőle. 2016-ban került polcokra a második regénye, a "Jonathan Dark or The Evidence of Ghosts" , valamint a "The Stone House" című könyv, amely a Doctor Who mellékszálához, a Class-hoz kapcsolódik, szintén 2016 októberében jelent meg a BBC Books gondozásában. 2021-ben jelent meg a "The Christmas Murder Game” címmel.

2022-ben (hazánkban 2023-ban az Európa Kiadó gondozásában) jelent meg a Gyilkosság a karácsonyi expresszen című regénye, majd a „The Christmas Murder Game” és idén a "The Christmas Jigsaw Murders".

Mondhatjuk, hogy írónak született, hiszen nagyon korán, körülbelül 3-4 évesen kezdett el írni. Az első publikációja a suliújságban jelent meg 7 évesen, ami egy ijesztő régi házról szólt, innentől érthető a krimik iránti szenvedély.  Nagy hatással vannak rá Agatha Christie regényei, ami erősen érezhető a történetein. 

kultúrszeparé benedict gyilkosság

Gyilkosság a karácsonyi expresszen

No, de térjünk vissza a Gyilkosság a karácsonyi expresszen cím regényhez. A könyv vintage hangulatú vonatos borítója első ránézésre rendkívül vonzó és arra utal, hogy egy könnyed, izgalmas Agatha Christie stílusú olvasmányra bukkanunk a lapjain, klasszikus krimi hangulattal átitatva, melyet forró kakaót szürcsölgetve olvasgathatunk a "csúnya pulcsinkban". Azonban nem biztos, hogy ezt kapjuk. 

Már a történet felütése is kissé kontrasztos a vintage hangulattal, hiszen a napjainkra jellemző mindenféle szponzorterméket bemutató „insta-sztár” nem feltétlenül illeszkedik a fejünkben elképzelt vintage környezetbe. Az áldozat személyére nem sokáig kell várnunk, hiszen már az elején megtörténik a gyilkosság, így már „csak” az elkövetőt kell megtalálnunk. 

A történet "Poirot-ja", a nyugdíjba vonult nyomozó, Roz Parker természetesen (kissé talán klisésen) küzd a múlt és a jelen démonaival, ahogy az lenni szokott. De kezdjük az elejéről: Roz mindig is arról álmodozott, hogy első osztályú jeggyel utazzon Skóciába. Nyugdíjazásának ajándékaként a rendőrségi munkatársai meglepték ezzel az (rém)álomjeggyel. Karácsony szenteste van és az ex-nyomozónő lánya koraszülött gyermeket vár. Ez az utolsó vonat Skóciába az ünnepek előtt, de a sűrű hó miatt a vonat és az utasai az állomások között rekedtek, ekkor történik a haláleset. Nyomozónk pedig a leendő nagymamaszerepet kissé félretéve, de egy percre sem feledve, felveszi a nyomozósapkáját. Roznak egyszerre kell helyt állni a nyomozásban és szülőként, hiszen a lányánál komoly komplikációk merülnek fel a szülés közben. A vonaton rendkívül változatos csapat utazik együtt: a kvízjátékra készülő egyetemistáktól, a többgyerekes családon az idős macskás hölgyig, és persze egy potyautas. 

Míg Christie regényei (melyekről már korábban írtunk) után többnyire a „huh, ez megint jó volt” érzés kerít a hatalmába, itt egy rendkívül nyomasztó hangulat telepszik az olvasóra. Néhol találkozunk a gyilkos gondolataival, de nagyon elszórtan. Kicsit olyan, mintha az író kacérkodna azzal, hogy színesítse a történetet azzal, hogy "megszólaltatja" a gyilkost, de valahogy mégsem sikerül igazán. 

kultúrszeparé Alexandra Benedict: Gyilkosság a karácsonyi expresszen

Néha egy kicsit ellaposodott, lelassult (az egyébként kliséktől nem mentes) történet. Ha már termékmegjelenítés, jó lett volna bemutatni, hogy milyen telefonja lehet a nyomozónőnek, hiszen számtalan videót nézett meg, rengeteget telefonált, de nem merült le az út során.

Ha vonat és gyilkosság kombóról hallunk, akkor legtöbbünknek Agatha Christie Gyilkosság az Orient Expresszen műve jut először eszünkbe. Erre az írónő is gondolhatott, mert többször feltűnik a történetben a híres regény, azonban Christie-hez nem tud felérni. A klasszikus krimik cselekményein túl olyan problémákkal foglalkozik, mint a családon belüli erőszak, zaklatás, illetve ezek feldolgozásának nehézségei. Pontosan ezért a gyilkos leleplezése nem ad „feloldozást”, a nyomasztó érzés nem ér véget a történet befejeztével, így csak azoknak ajánljuk, akik fel vannak készülve erre az utazásra (is). Nem biztos, hogy a két műfaj összemosása szerencsés, de ez majd az olvasóközönség visszajelzéseiből kiderül. 

Ötből maximum 3 csillagot kap, de ebben benne van a barátságos borító és a könyv végére betett kvízek. 

Ha nem olvastad még Agatha Christie Gyilkosság az Orient Expresszen című krimijét, akkor inkább azt vedd a kezedbe, utána összehasonlíthatod a filmváltozatával, amihez hoztunk egy kis kedvcsinálót. 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Upu7Q08kKbM

További videók a témában