2024. február 29., csütörtök
névnapja

A klasszikusokon túl! - 5 Kevésbé ismert ünnepi film idén karácsonyra

2023-11-29 11:05 | Nézettség: 334
A karácsonyi filmnézés szuper kikapcsolódás mindenkinek! Mindegy, hogy egyedül, a családdal vagy a barátokkal huppanunk le a kanapéra, az ünnepnek biztosan megadja a hangulatát! Az évek alatt kialakultak a bejáratott klasszikusok, a Grincs, a Holiday vagy az Igazából szerelem. De nem véletlenül lett szállóige, a “Kevin nélkül nincs karácsony” se. Meg persze ott vannak a nem kifejezetten karácsonyi, de mégis azzá avanzsált filmek is, mint a Drágán add az életed, a Sissi trilógia, a gyönyörű Romi Schneiderrel vagy a Batman visszatér. Az örök darabok mellett, azért érdemes néha újdonságokat is kipróbálni. Ki tudja? Lehet épp annyira megszeretjük majd őket, mint a régieket! Most hoztunk 5 talán kevésbé ismert történetet, hogy legyen miből válogatni a betakarózós, szaloncukrot majszolós estékhez!

A karácsony szellemében (2022)

Ryan Reynolds és Will Ferrel a főszereplői Charles Dickens Karácsonyi énekének modern feldolgozásában. Az alapfelállás a szokásos, az embergyűlölő gazdag férfit szenteste szellemek látogatják meg, hogy megmutassák neki az ünnep valódi jelentőségét és megpróbálják jó útra téríteni, mielőtt még túl késő. Láttuk már, nem egyszer, nem kétszer, de hallani még biztos nem hallottuk így! A szóban forgó alkotás ugyanis egy musical! Sőt! Vígjáték is! Na ez már valóban elég távol áll az eredeti mű hangulatától. Humor, karácsonyi zenék, szerethető színészek, mi kell még egy  jó kis ünnepi mozizáshoz?

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=tnAJntI3NNs

Kisasszonyok (2019)

Louisa May Alcott története Dickenséhez hasonlóan számtalan adaptációt megért az évek során. Az 1994-es film sokaknak a mai napig nagy kedvence. Olyan hírességeket tudott felvonultatni, mint például Winona Ryder, Kirsten Dunst és Christian Bale. A 2019-es változat szereplőgárdája nem kevésbé impozáns, remek alakítást nyújt Saoirse Ronan, Florence Pugh, Timothée Chalamet és Emma Watson. A rendező neve pedig ismerős lehet a nem régiben hatalmas sikert aratott Barbie film poszteréről, Greta Gerwig itt sem fog csalódást okozni! Noha nem kifejezetten karácsony centrikus, mégis fontos szerepe van az ünnepnek a cselekményben. Ezenkívül a történet hangulata egyszerűen tökéletesen passzol abba az otthoni meleg, barátságos légkörbe, ami erre az időszakra jellemző.

kultúrszeparé karácsonyi filmek

Tokiói keresztapák (2003)

Nemcsak Amerikában és Európában gyártanak karácsonyi filmeket, ezt példázza ez a különleges anime is. A rendező, Satoshi Kon Japánban és külföldön is elismert rendező. A Perfect Blue című alkotása például erőteljes inspiráció volt Darren Aronofsky számára, a 2010-es, Natalie Portman főszereplésével készült Fekete Hattyú megalkotásakor. A Tokiói keresztapák szenteste kezdődik, amikor három hajléktalan egy kisbabát talál a kukák között. Innentől elkezdődik a nyomozás a gyermek szülei után, az éjszaka pedig rengeteg nem várt meglepetést és kalandot tartogat a trió minden tagja számára! Egyszerre tragikomédia és akciófilm, de magában hordozza azokat a szívmelengető pillanatokat és fontos üzeneteket az összetartozásról, a szeretetről, amikre karácsonykor igazán szükségünk van!

Karácsonyi krónikák (2018)

Télapó menő, sármos és izmos. De nem “ho, ho, ho”-zik, ez csak egy mítosz. A sztori egy testvérpár, Katy és Teddy karácsony estéjét követi mutatja be, amikor is rájuk hárul a feladat, hogy a Mikulással összefogva kiszállítsák az a ajándékokat és megmentsék az ünnepet! A gyerekek nem éppen kedvességük vagy jó szívük miatt lettek kiválasztva erre a feladatra. Csapdát állítottak, hogy kamerára vehessék a nagy szakállast, majd fellopóztak a szánjára. A tetteiknek hála zuhannak egy nagyot és egy rénszarvas, egy varázssapka és az ajándékok egy része is elveszik. Itt az idő, hogy helyrehozzák a hibát! Induljon a komédia! Ha megtetszett, van egy jó hírünk, vagy egy második része is! :)

Klaus - A karácsony titkos története (2019)

Az önzetlen, szívből jövő kedvesség még a leghidegebb lelkeket is felolvasztja. Smeerensburg egy fagyos, lepusztult falucska, ahová új postás érkezik, a kelekótya Jesper személyében. A meleg fogadtatás helyett, kifejezetten ellenséges tekintetekkel találja szembe magát. Hamarosan összebarátkozik a játékkészítő Klaus-szal, akivel összefogva lassan, de biztosan visszahozzák a ragyogást a furcsa falu lakóinak életébe. Az animáció csodálatos, a történet  humoros és szép. Gyerekekkel és gyerekek nélkül is érdemes megnézni, mert felnőtt fejjel is végtelenül szórakoztató és elgondolkodtató!

Vörös, a vörösbegy (2021)

Végül jöjjön egy stop-motion animációs rövid filmecske, amit ajándékcsomagolás közben vagy az ünnepi ebéd előtt is meg lehet nézni. Még tojás korában tévedésből egy egércsaládhoz került Vörös, a vörösbegy, akik befogadták és sajátjukként nevelték fel a kismadarat. Azonban, ahogy telik az idő a különbözőségeik egyre szembetűnőbbé válnak.  Karácsony estéjén Robin útnak indul, hogy megvalósítsa a “rablások rablását” és bebizonyítsa, hogy ő is remek “egér” tolvaj! Aranyos, mókás és öröm nézni a képi világot! Igazán egyedi élmény részesei lehetünk, röpke fél óra alatt!

Reméljük találtatok kedvetekre valót a listánkról és most már csak azt kell eldöntenetek, hogy mézeskalácsot vagy egy nagy bögre kakaót készítsetek elő a filmnézéshez. Szerintünk mindkettőt!

További videók a témában