2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

A tulajdonosok a kutyát az útra dobták és elmentek. De hihetetlen dolog történt!

2023-10-02 21:34 | Nézettség: 421
A történet egy kis faluban játszódik. A helyi lakosok hónapok óta egyetlen látványt figyeltek meg: egy kutyát, aki az út szélén ül. A rekreációs központba vezető út mellett ült. A tulajdonosok egyszerűen itt hagyták szegényt és elmentek. Valószínűleg ezek az gazemberek nem tudták, hogy az állat nem fogja megérteni, hogy elárulták. A hozzájuk hasonló emberek nem tudják megérteni, hogy valaki hűséges és odaadó lehet, mert nincsenek ilyen tulajdonságai.

Miért halnak bele sok esetben a kutyák a gazdájuk elvesztésébe?

🐕🐶🐕‍🦺

kutya

🐕🐶🐕‍🦺

A kutya hűségének és elhagyás esetén való viselkedésének több tényezője is van, amelyek magyarázhatják ezt a viselkedést:

Szociális szoros kapcsolat: A kutyák olyan társas lények, amelyek erős szociális kötelékeket alakítanak ki a családjuk vagy a gazdájuk felé. Ez a kötelék sokféle módon kialakulhat, például a gondoskodás és az étel ellátás révén, de gyakran a kölcsönös szereteten és időn alapul. A kutya számára a gazda a család része, és ez a kapcsolat hűséget és kötődést eredményez.

Ösztöneik és viselkedési mintázataik: A kutyák hűségét erősítik az ösztöneik és a viselkedési mintázataik. Például a kutyák hajlamosak a területvédő viselkedésre, és a gazda az ő területükké válik. Emellett a kutya hűségét az irántuk érzett szeretet, a biztonság és a komfortérzet is megerősítheti.

Elhagyás stressz: A kutya számára az elhagyás stresszes esemény lehet. Amikor a gazda hirtelen elhagyja a kutyát, az a kutya számára félreértéshez, veszteséghez és magányhoz vezethet. A stressz egyes kutyáknál depresszióhoz vagy szorongáshoz vezethet, de másoknál hűségüket és a gazda iránti vágyat is megerősítheti, mivel a gazdát az egyetlen biztonságos és ismert helyként érzik.

Fontos megjegyezni, hogy a kutyák viselkedése egyedi lehet, és minden kutya más módon reagálhat az elhagyásra. Van olyan kutya, amely szeparációs szorongást él meg, míg mások jobban megbirkóznak az elválással. A hűség és a kötődés mértéke is eltérő lehet egyik kutyáról a másikra.

Az is fontos, hogy a kutyák számára a gazda megtartása és gondoskodása kulcsfontosságú a boldogságukhoz és jóllétükhöz. A gazdának mindig gondoskodnia kell a kutyáról, és elkerülni azokat a helyzeteket, amelyek a kutya számára stresszt és szorongást okozhatnak.

Megbántot, magára hagyott, lelkileg sérült kutyának van reménye, hogy újból boldog legyen?

🐕🐶🐕‍🦺

kutya

🐕🐶🐕‍🦺

A felelős állattartás fontos az állatok jóllétének és a közösség egészségének szempontjából is. Ha valaki kutyát vesz magához, számos szempontot kell szem előtt tartania, hogy biztosítsa a kutyának a megfelelő gondoskodást és a harmonikus együttélést az emberrel és a környezetével. Az alábbiakban néhány fontos szempontot mutatok be:

Idő és figyelem: A kutyák társas lények, és rendszeres figyelmet és időt igényelnek a foglalkoztatásra, a szocializációra és az aktivitásra. Fontos, hogy a gazdi rendszeresen foglalkozzon a kutyával, sétáltassa, játszon vele és ne hagyja magára hosszú ideig.

Megfelelő hely és környezet: A kutyának biztosítani kell megfelelő otthont és környezetet. A méretének és aktivitási szintjének megfelelő teret és lehetőségeket kell biztosítani a mozgásra és a szórakozásra. Például egy nagy testű kutya számára nagyobb helyre van szükség, mint egy kisebb fajtának.

Egészségügyi ellátás: A kutyára rendszeres állatorvosi ellenőrzésre és szükség esetén oltásokra, parazitaellenes kezelésre és egyéb egészségügyi ellátásra van szüksége. A megfelelő oltások és kezelések segíthetik megelőzni a betegségeket.

Képzés és szocializáció: Fontos, hogy a kutyát megfelelően képezzék és szocializálják. A kutyaképzés segít kialakítani a kívánt viselkedési mintázatokat, és elősegítheti a kutya és a gazda harmonikus kapcsolatát.

Megfelelő étrend: A kutyának megfelelő és kiegyensúlyozott táplálékra van szüksége az egészségének fenntartásához. A gazdinak meg kell találnia a kutyája számára megfelelő étrendet, és betartani az adagolási útmutatásokat.

Jogszabályok és kötelezettségek: A kutyatartóknak tiszteletben kell tartaniuk az állatvédelmi törvényeket és helyi rendeleteket. Ez magában foglalhatja a kutyák regisztrálását, a pórázon tartást, a felelős ivartalanítást és a kutyaszarok rendszeres eltávolítását.

Társadalmi felelősség: A kutyatartóknak felelősen kell cselekedniük azzal kapcsolatban, hogy milyen hatást gyakorolnak kutyájukkal a közösségre és a környezetükre. Fontos, hogy a kutya ne zavarja vagy veszélyeztesse másokat.

A felelős kutyatartás nem csak az állatok jólétének szolgálja, hanem a gazda és a közösség egészségére is pozitív hatással van. A kutyát vásárlás vagy örökbefogadás előtt alaposan gondolja át, hogy valóban képes-e a fent említett felelősségeket vállalni, és készen áll-e egy hosszú távú kötelezettségre.

kutya

🐕🐶🐕‍🦺

Képesek lehetnek a kutyák ismét boldog életet élni, ha egyszer már elhagyták őket?

🐕🐶🐕‍🦺

 

kutyaA kutyák különbözőképpen reagálhatnak az elhagyásra, és a válasz sok tényezőtől függ, mint például a kutya személyisége, korábbi tapasztalatai, az elhagyás körülményei és az új környezet, amelybe kerülnek. Néhány kutya viszonylag könnyen alkalmazkodik az új helyzethez és új gazdához, míg másoknak hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy teljesen felépüljenek az elhagyás okozta stresszből és szorongásból.

Az elhagyott kutyák gyakran megtapasztalják a szeparációs szorongást, ami akkor fordul elő, amikor a gazda hirtelen vagy hosszabb ideig elhagyja őket. A szeparációs szorongás tünetei közé tartozhat a nyugtalanság, a sírás, a rágás és a lakásban való háziszabályok megsértése. Ezek a viselkedési problémák idővel javulhatnak, különösen, ha a kutya újra biztonságban érzi magát és kialakít egy új kapcsolatot a gazdájával.

Az elhagyott kutyák rehabilitációja során a következő tényezők is számítanak:

Az új gazda és környezet: A kutyák gyakran könnyebben alkalmazkodnak az új környezethez és a gazdájukhoz, ha a gazda megértő és türelmes velük, és biztosítja számukra a biztonságot és a gondoskodást.

Képzés és szocializáció: A kutyát újra kell képezni és szocializálni lehetőség szerint. Ez segít kialakítani a kívánt viselkedési mintázatokat és javítani a kutyának az emberekkel és más kutyákkal való kapcsolatát.

Idő és türelem: Az elhagyott kutyák gyakran időbe telik, hogy teljesen felépüljenek az elhagyás traumájából. Fontos, hogy a gazda türelmes legyen és ne várjon azonnali változásokra.

Az elhagyott kutyák képesek lehetnek újra boldog és kiegyensúlyozott életet élni, ha megkapják a megfelelő gondoskodást és szeretetet. A gazdának a kutyájuk egyedi igényeit és viselkedését figyelembe kell vennie, és szükség esetén szakember segítségét is kérheti a rehabilitációhoz.

🐕🐶🐕‍🦺

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=t8PakxreEiI