2024. május 18., szombat
Erik névnapja

Bálint gazda sok évtizedes titkáról beszél őszintén: Szégyelltem azt, amit a koncentrációs táborban történt

2024-04-26 11:56 | Nézettség: 239
Bálint György, közismert nevén Bálint Gazda, kertészmérnökként és médiaszemélyiségként vált az egyik legkedveltebb magyar ikonná. Számtalan könyv szerzőjeként és a Magyar Televízióban eltöltött évtizedek alatt nemcsak a kertészet művészetét, hanem a természetszeretet fontosságát is közvetítette. Elmeséli a koncentrációs tábor rémségeit, szégyenét.

Bálint György – Az Ország Kertésze

Bálint György

Bálint György, ismertebb nevén Bálint Gazda, a magyar közélet egyik meghatározó alakja volt. Pályafutása során kertészmérnökként, írónak, szerkesztőként, médiaszemélyiségként, újságíróként és politikusként is tevékenykedett, valamint a mezőgazdasági tudományokban is elismert szakember volt.

Korai évek és a háború árnyéka:

1919-ben született Gyöngyösön, ahol kertészmérnöki végzettséget szerzett. A második világháború idején őt is elérte a konfliktus kegyetlensége; Mauthausen és Gunskirchen koncentrációs táborokban töltött idő után 1945-ben sikerült megszöknie. Életében örökké szégyenkezett, mert ő túlélte, mások viszont nem voltak ilyen szerencsések.

Kertészként a reflektorfényben:

A háború utáni években Bálint György a kertészet iránti szenvedélyének élt. Több mint négy évtizeden át volt jelen a Magyar Televízió képernyőjén, ahol az "Ablak" című műsor állandó szakértőjeként szerepelt. Ebben az időszakban számos könyvet és szakcikket is publikált.

Bálint Gazda, a nemzet tanítója:

Bálint Gazdaként vált országosan ismertté és kedveltté. Televíziós műsorai és írásai révén generációk kertészeti tudását gyarapította, praktikus tanácsaival és kedves modorával meghódítva a nézők és olvasók szívét.

Hatása és öröksége:

Bálint György tevékenysége messze túlmutatott a kertészkedésen; nemzeti ikonná vált, aki a magyarokhoz való közelítésével, humorával és természet iránti rajongásával hagyott mély nyomot. 2020-ban, századik életévében távozott az élők sorából, de tanításai és a kertészet iránti lelkesedése tovább él.

Emlékezet és tisztelet:

Bálint György emlékét számos díj és elismerés őrzi, és a Bálint Gazda Kertje ma is nyitva áll a látogatók előtt, ahol életművével és a kertészkedés szeretetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Bálint György, az ország kertésze, nem csak egy kertész volt, hanem egy igazi nemzeti hős, aki az őszinte emberi értékek és a természet tiszteletének fontosságát hirdette. Személyisége és bölcsessége továbbra is inspirálja a jövő nemzedékeit.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=doCfB045BE8

Miért szégyenkezik Bálint György a holokauszt miatt?

Bálint György Gazda

Bálint György, aki széles körben Bálint Gazdaként ismert, 1942-ben került munkaszolgálatra, majd a második világháború alatt a mauthauseni és gunskircheni koncentrációs táborok borzalmai között találta magát.

A tábort élete egyik legnehezebb időszakaként élte meg, ahol kimerítő fizikai munkára kényszerült, éhezés és betegségek között. 1944-ben tífuszban szenvedett, amelyből csodával határos módon felgyógyult. A holokausztban elszenvedett traumák mély nyomot hagytak benne, éveken át nem is beszélt a történtekről. Büntudata volt amiatt, hogy túlélte a borzalmakat, míg sokan mások nem.

Bálint György ablak

Csak az 1990-es években kezdett el nyíltan beszélni a múltjáról, megosztva tapasztalatait a közönséggel. Bálint György bátorsága, hogy szembenézett a holokauszt retteneteivel és beszélt a túlélők bűntudatáról, fontos üzenetet közvetít: a múlt szörnyűségeit sosem szabad elfelejteni, és mindannyiunk kötelessége az áldozatokra emlékezni, valamint küzdeni a gyűlölet és megkülönböztetés minden formája ellen.

Mint sok más túlélő, Bálint György is küzdött a szégyenérzettel, amely a holokauszt utóhatásaként gyakran előfordul. Az ilyen traumák feldolgozása időt és rengeteg bátorságot igényel. Bálint György, a túlélők hangjaként, igazi hős volt, akinek emlékezete továbbra is inspirációként szolgál.

Bálint Gazda György

További videók a témában