2024. július 14., vasárnap
Őrs névnapja

Délutáni olvasnivaló! - 5 Képregény a könyves polcodra!

2023-12-09 06:30 | Nézettség: 512
A legtöbbeknek a “képregény” szóról valószínűleg a szuperhős történetek jutnak eszükbe, azonban ennél jóval változatosabb a kínálat! Stílusban és műfajban is végeláthatatlan a lehetőségek száma! Mostani listánkba összegyűjtöttünk 5 alkotást, amelyek igen eltérőek, de közös bennük, hogy megéri próbát tenni velük! Függetlenül attól, hogy még csak ismerkedsz vagy már igazi veterán vagy a képregények világában!

kultúrszeparé képregények

A képregények világa sokkal több annál, mint amit elsőre gondolnánk. Nem csak a szuperhősök repkednek különböző szupererőkkel megádva, amiről mi, egyszerű halandók csak álmodhatunk.  Sokkal több ennél:  egy gazdag és sokszínű univerzum várja az olvasókat, ahol a művészet és a történetmesélés egyedi módon találkozik és erősíti egymást. Legyen szó drámáról, történelemről, vagy akár humoros kalandokról, a képregények széles spektruma mindenki számára tartogat meglepetéseket. 

Art Spiegelman - Maus

A szerző egy olyan képregény akart megalkotni, amellyel “érdemes bajlódni” illetve “érdemes zaklatni vele az olvasót”. Egy olyan történet megalkotása volt a cél, amely érdekli az embereket és amit érdemes elmesélni. Szerintünk, ezek mindegyike teljesült. Spiegelman családja túlélte a holokausztot és Lengyelországból emigráltak Amerikába. A cselekményben a szemünk elé tárul Art apjának, Vladek Spiegelman-nak a második világháborúban és a koncentrációs táborokban megélt megpróbáltatásai, de megismerjük idős korában, az Egyesült Államokban töltött éveit és a fiával való kapcsolatát is. A képregényes megvalósítás egy borzasztó téma megismeréséhez biztosít kapaszkodókat.

Marjane Satrapi - Persepolis

A Persepolis több díjat is megnyerő, világszinten elismert alkotás. A szakma grafikus memoárnak, az író ismeretterjesztő műnek tekinti. Az oldalakat lapozgatva bepillantást nyerünk a 70-es, 80-as évek Iránjába és a szerző gyermekkorába. Később Ausztriába való menekülését és ott töltött éveit ismerjük meg. A gyermeki ártatlanság elvesztése, a társadalmi konvenciókkal való szembenállás vagy éppen az ezeknek való behódolás központi elemek. A célja az volt, hogy úgy mutassa be a világot, amiben felnőtt, ahogyan azt ő látta, de nem csak a saját, hanem mások történetét is papírra veti. Az is fontos volt számára, hogy hitelesen mutassa be szülőhazáját, Iránt, mivel rengeteg tévhit és félreértelmezés él róla a Nyugati világban. Ettől függetlenül nem történelemkönyvként kell rá tekinteni, hanem művészi alkotásként. Elgondolkodtató olvasmány, ami megengedi, hogy igazán személyes nézőpontból ismerjünk meg egy olyan kultúrát, amelyhez valóban nehezen férünk hozzá. Készüljünk fel a tragédiákra, de azért reményben is részünk lesz!
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=3PXHeKuBzPY

Csepella Olivér - Nyugat + Zombik

A “történelmi szereplők + mitikus lény” már egészen bevett kompozíció az irodalomban, gondoljunk csak a “Büszkeség és Balítélet meg a Zombik” vagy az “Abraham Lincoln, a vámpírvadász” című, vegyes fogadtatású alkotásokra.  Mint idővel mindent, ezt is sikerült megmagyarosítani. Kifejezetten jól. A történet, nem meglepő módon,  a New York Kávéházban indul. Egy kellemes őszi este váratlanul vérszomjas fordulatot vesz, amikor az irodalom nagyjai bezárva találják magukat az élőhalottakká vált vendégsereg kellős közepén. Kedvenc költőinknek be kell bizonyítaniuk, hogy a szavakon kívül, a túléléshez is van némi tehetségük! Az elképzelés meredek, bátor és nem tudjuk, mi ihlette, de hála érte! Ha egyszer elkészül az első magyar zombis film, nagyon reméljük, hogy ez lesz az alapanyag! Addig is várnánk egy “Arany és Petőfi, a vérfarkas vadászok” folytatást, előzmény sztorit, bármit.

kultúrszeparé nimona

Noelle Stevenson - Nimona

Minden gaztevőnek kell egy jó csatlós. Lord Ballister Bitangfőt az alakváltó Nimonával áldotta meg a sors. A lobbanékony és vadóc fiatal és a komoly, bosszútervet szövögető gonosz, furcsa de jól működő párosa rendesen felfordítják a királyságukat! Lesz itt minden, amit egy fantasytól várunk és még sok más, amire még csak nem is gondoltunk volna! Az intelligens humor és a szimbólumok kiemelendőek! Hagyjuk, hogy meglepjenek és élvezzük ezt a felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szórakoztató történetet!

Alice Oseman - Heartstopper

A Netflix 2022-ben mutatta be “Fülid beléd zúgtam!” című sorozatát, amely rögtön megdobbantotta a néző szívét!  A sztori Alice Oseman jelenleg is futó, fiatal felnőtteket megcélzó képregény sorozatán alapszik. Nincs varázslatos világ, nincsenek nagy rejtélyek, csak két szerelmes fiú és a barátaikkal töltött hétköznapi életük. Ennek ellenére borzasztóan népszerű alkotásról beszélünk! Ennek titka talán pont a cselekmény egyszerűségében keresendő. Ha szeretnél sokat mosolyogni, átélni a fiatalkori szerelem minden báját, kínos és kínzó pillanatát,lapozz bele! Az illusztrációk is magukkal ragadóak, a pasztell színek ránézésre megteremtik a kellő, első szerelmes hangulatot.A cukiságokon kívül megjelennek komolyabb, a tinédzserek életében is jelenlévő problémák, mint a mentális egészség, a családi és a baráti kapcsolatok kihívásai vagy az iskolai zaklatás, a kiközösítés. Érdekesség, hogy a sorozat harmadik negyedik része élfestett változatban is megvásárolható. 

kultúrszeparé heartstopper

További videók a témában