2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Ezeket a trükköket elhallgatják a szerelők❗️ Nem biztos, hogy minden esetben azonnal a szerelőt kell hívni❗️❗️

2023-12-26 10:43 | Nézettség: 928
Az otthoni javítások elvégzése saját magunk által nem csupán költségmegtakarítást eredményez, de az időtakarékosság mellett egyedülálló tanulási lehetőséget is kínál. Az otthoni problémák önálló megoldása nem csupán önállóságérzetet erősít, de kisebb problémák esetén is hatékony és gyors, nem utolsó sorban olcsó megoldást biztosít.

Háztartási praktikák szerelők néküli javításhoz

A radiátor légtelenítése és víztöltése fontos karbantartási feladatok, amelyek segítenek megőrizni a fűtési rendszer hatékonyságát

radiátor

A következő lépések segíthetnek ebben a folyamatban:

Radiátor légtelenítése:

 1. Kikapcsolás: Zárd el a fűtési rendszert, mielőtt elkezded a munkát. Győződj meg róla, hogy a radiátor hideg, mielőtt hozzálátnál a légtelenítéshez.

 2. Nyomásmentesítés: Csökkentsd a rendszer nyomását. Ehhez a radiátorokon vagy a kazán közelében található nyomáscsökkentő szelep használható. Csatlakoztasd egy tartályhoz vagy egy vödörhöz, hogy a vizet ott összegyűjthesd.

 3. Légtelenítő kulcs használata: A radiátor tetején található légtelenítő szelepet (ez egy kis csavart vagy gombot jelent) egy légtelenítő kulccsal nyisd ki. Tartsd egy tartály vagy vödör alá a légtelenítő szelepet, hogy a légbuborékok és a felesleges levegő szabadon távozhasson.

 4. Légtelenítés: Nyisd ki a légtelenítő szelepet addig, amíg víz kezd folyni belőle. Ha csak levegő szökik, folytasd, amíg víz nem jön. Zárd le a szelepet, amikor a víz egyenletesen és zavartalanul folyik.

Radiátor feltöltése:

 1. Zárd le a rendszert: Miután sikeresen légtelenítetted a radiátort, zárd vissza a légtelenítő szelepet, majd ismét nyisd ki a rendszeren található víztöltő szelepet vagy szelepeket.

 2. Víznyomás ellenőrzése: Nyisd ki a víztöltő szelepet, és figyeld a rendszer víznyomását. Ellenőrizd a rendelkezésre álló referenciákat vagy a gyártói ajánlásokat a megfelelő víznyomás beállításához.

 3. Feltöltés: Amikor a rendszer víznyomása megfelelő, zárd le a víztöltő szelepet. Ellenőrizd a radiátorokat, hogy ne legyenek-e további légbuborékok.

 4. Fűtés újra bekapcsolása: Miután sikeresen légtelenítetted és feltöltötted a rendszert, kapcsold vissza a fűtést, és figyeld meg, hogy a radiátorok megfelelően működnek-e.

Ez a folyamat segíthet a radiátorod hatékonyabb működésének fenntartásában és a fűtési rendszer teljesítményének javításában. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha a fűtési rendszerrel kapcsolatos problémák jelentkeznek, és nem vagy biztos a javításban, érdemes szakember segítségét kérni.

Gzátűzhely szelep tisztítása

gáztűzhely

Fontos megjegyezni, hogy gáztűzhelyek használata során mindig ügyeljünk a biztonságra, és a gáztűzhelyek kezelésével kapcsolatos alapvető szabályokat kövessük. Az alábbiakban bemutatom egy lehetséges módszert arra, hogy elhárítsd a gáztűzhely rózsájába befolyt olajat egy tű segítségével. Azonban mindig ügyelj arra, hogy rendkívül óvatosan járj el, és csak akkor próbáld meg a tüzet eloltani, ha biztos vagy a cselekedeteidben, vagy hívd segítségül a tűzoltóságot.

Az alábbiakban részletesen leírom a lépéseket, hogy hogyan zárjuk el a gáz főcsapot, vegyük le a gázrózsát, töröljük ki az olajmaradékot, szúrjuk ki a szelepet egy kis tűvel, és visszahelyezzük a gázrózsát:

 1. Gáz főcsap lezárása:

  • Menj a gázfőcsaphoz, amely a gáztűzhely vagy a gázkészülék alatt található.
  • Fordítsd el a gázfőcsapot az óramutató járásával ellentétes irányban, hogy teljesen elzárja a gázellátást.
 2. Gázrózsa eltávolítása:

  • Várj néhány percet, hogy a gáz teljesen elszívódjon.
  • Használj egy csavart vagy egy kulcsot, hogy óvatosan és óramutató járásával megegyező irányban csavarozd le a gázrózsát a tűzhelyről.
 3. Olajmaradék eltávolítása:

  • Nedvesíts egy papírtörlőt vagy konyhai törlőkendőt egy kis mennyiségű háztartási tisztítószerrel vagy szappanos vízzel.
  • Töröld ki alaposan a gázrózsa részeit, hogy eltávolítsd az olajmaradékot és a szennyeződéseket.
 4. Szelep tisztítása:

  • Használj egy kis, éles tűt vagy tűtartót a gázrózsa szelepének kitisztításához.
  • Szúrd meg óvatosan a tűt a szelep kis lyukain, hogy eltávolítsd a lehetséges szennyeződéseket vagy lerakódásokat.
 5. Gázrózsa visszahelyezése:

  • Csatold vissza a tűzhelyre a gázrózsát.
  • Óvatosan csavard fel a gázrózsát a tűzhelyre, óramutató járásával megegyező irányba.
 6. Gázfőcsap újra nyitása:

  • Lassan és óvatosan nyisd meg a gázfőcsapot az óramutató járásával megegyező irányban, hogy ismét engedd át a gázt a készülékbe.
  • Figyeld meg, hogy nincs-e gázszivárgás vagy egyéb rendellenesség.
 7. Ellenőrzés:

  • Kapcsold be a tűzhelyet, és ellenőrizd, hogy a gázrózsa megfelelően működik-e.
  • Figyelj oda a tűzhelyre, és ellenőrizd, hogy nincs-e szokatlan szag vagy hang.
 8. Szerelő hívása:

  • Ha a probléma továbbra is fennáll, és a gázrózsa tisztítása nem megoldotta, hívd egy szakember segítségét. Ne próbálkozz további beavatkozással, ha nincs tapasztalatod a gázrendszerekkel.

Mindig ügyelj a biztonságra és a gázkezelésre vonatkozó előírásokra. Ha nem vagy biztos a teendőkben, hívd egy szakember segítségét. A gázszerelőknek megfelelő felszereléssel és szakértelemmel rendelkeznek ahhoz, hogy biztonságosan kezeljék a gázrendszereket.

Elszennyeződött csaptelep tisztítása

csap

Az elszennyeződött csaptelep, különösen a vízkő okozta lerakódásokkal, a vízkő eltávolítása révén újra hatékonyan működhet. Az alábbiakban leírom, hogyan lehet megjavítani az elszennyeződött csaptelepet, különös tekintettel a vízkő eltávolítására:

Szükséges eszközök:

 • Csavarhúzó vagy imbuszkulcs (a csaptelep típusától függően)
 • Kéziszerszámok (például fogó vagy csőkulcs)
 • Savas háztartási tisztítószer (pl. ecet vagy citromsav)
 • Kistál vagy műanyag edény
 • Puha kefe vagy fogkefe

Lépések:

 1. Vízlezárás:

  • Zárd el a vízellátást a csaptelep alatt vagy a fővízvezetéken. Győződj meg róla, hogy a csap zárva van, mielőtt továbblépnél.
 2. Szűrő levétele:

  • Ha a csaptelepen van szűrő, távolítsd el azt. Ezt általában egy csavarral vagy imbuszkulccsal lehet megtenni.
 3. Csavarok vagy kupakok eltávolítása:

  • Ha a csaptelepen további részek vannak, például díszítő csavarok vagy kupakok, távolítsd el azokat is a csavarkulcs vagy imbuszkulcs segítségével.
 4. Csaptelep szétszerelése:

  • A csavarok eltávolítása után a csaptelep további részeit, mint például a fogantyút vagy a dekoratív elemeket, óvatosan távolítsd el.
 5. Vízkő eltávolítása:

  • Egy kis tálban vagy műanyag edényben készíts elő ecetes vagy citromsavas oldatot. A citromsavat vagy ecetet vízben hígíthatod, majd a keveréket az érintett területekre öntheted.
  • Használj puha kefét vagy fogkefét a vízkőszennyeződések óvatos és alapos eltávolításához.
 6. Áztatás:

  • Ha lehetséges, áztasd be a vízkővel borított részeket a savas oldatban néhány órán keresztül.
 7. Öblítés:

  • Alaposan öblítsd le a csaptelep részeit tiszta vízzel az oldat eltávolítása érdekében.
 8. Szűrő, csavarok és egyéb elemek visszaszerelése:

  • Miután eltávolítottad a vízkövet, helyezd vissza a csaptelep részeit a helyükre. Szereld vissza a szűrőt, csavarokat és minden egyéb elemet.
 9. Víz visszakapcsolása:

  • Nyisd meg a vízellátást és ellenőrizd a csaptelep működését. Győződj meg róla, hogy nincs szivárgás, és a víz szabadon áramlik.

Ha a vízkő eltávolítása után a csaptelep még mindig nem működik megfelelően, vagy ha további problémák merülnek fel, érdemes szakember segítségét kérni. Az összetett csaptelepek javítása speciális szaktudást igényelhet.

Ezért ne használd a gáztőzhelyet fűtésre

Gáztűzhelyeket a gyártók kifejezetten főzéshez és sütéshez terveznek, és nem alkalmasak állandó fűtési célokra. A gáztűzhelyek fűtésre történő használata veszélyes lehet számos okból:

 1. Levegőminőség:

  • A gáztűzhelyek égéstermékei, beleértve a szén-monoxidot (CO), károsak lehetnek az egészségre. A hosszú távú fűtés során keletkező füst és gázok megfelelő szellőzés hiányában az otthon levegőjének romlásához vezethetnek, ami légzőszervi problémákat és más egészségügyi komplikációkat okozhat.
 2. Szén-monoxid mérgezés:

  • A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, és a gáztűzhelyek által kibocsátott mennyiség veszélyes lehet, ha nincs megfelelő szellőzés. A szén-monoxid bejutása a levegőbe és annak belégzése mérgezést okozhat, amely súlyos esetekben akár halálos kimenetelű is lehet.
 3. Égési kockázat:

  • A gáztűzhelyek főként ételek elkészítésére szolgálnak, és nem rendelkeznek olyan biztonsági funkciókkal, amelyek egy hosszú távú fűtési rendszerhez szükségesek. Az esetlegesen hosszú ideig bekapcsolt tűzhelyek a környezetet és az otthont éghető anyagokkal (pl. papír, textília) vagy más tárgyakkal való érintkezés esetén tűzveszélyt hordoznak magukban.
 4. Nem hatékony fűtés:

  • A gáztűzhelyek fűtési hatékonysága messze elmarad egy szakszerű fűtési rendszertől. Nemcsak, hogy nem elegendőek a teljes otthon fűtésére, de a fűtési költségek is magasabbak lehetnek, és a kényelmi szint alacsonyabb.
 5. Biztonsági funkciók hiánya:

  • A gáztűzhelyek nem rendelkeznek olyan biztonsági funkciókkal, mint a hagyományos fűtési rendszerek. Hiányoznak belőlük a biztonsági zárral ellátott szelepek és más olyan eszközök, amelyek megakadályozzák a gáz kibocsátását, ha a láng kialszik vagy más hibák merülnek fel.

A fűtés céljából gáztűzhely használata nem csak veszélyes, hanem költséges és hatékonysági szempontból sem praktikus. Az ilyen rendszerek használata nem felel meg az épületbiztonsági előírásoknak, és veszélyeztetheti az otthoni biztonságot és az ott élők egészségét. Ajánlott inkább szakszerűen tervezett és telepített fűtési rendszert alkalmazni, és minden esetben konzultálni egy szakemberrel a biztonság és hatékonyság érdekében.

Mennyibe kerül egy köbméter lakossági földgáz 2023 / 2024 -ben? Ide kattintva (kalkulátor) megtudod mennyibe fog kerülni Neked a földgáz.

 

radiátor

földgáz kalkulátor

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=iAqZka2ZQPA

Miért titkolják előlünk a vízvezeték szerelők ezt a trükköt 🚽❗️ Egy tusoló tömlő kell hozzá! Ezt kell tenned❗️❗️

wc tisztítás

Az otthoni problémák elhárításának saját kezű megoldása számos előnnyel járhat, beleértve a költségmegtakarítást, az időtakarékosságot és a tanulási lehetőségeket. Az alábbiakban összefoglalom néhány főbb okot, amiért érdemes lehet először saját magunknak próbálkozni a háztartási problémák megoldásával:

 1. Költségmegtakarítás:

  • A szakemberek alkalmazása díjazásokkal jár, és néha a kisebb problémákra is jelentős költségek merülhetnek fel. Ha saját magunk meg tudjuk oldani a problémát, jelentős költségmegtakarítást érhetünk el.
 2. Időtakarékosság:

  • A szakemberek elérhetősége és a kiszállási idők néha hosszabbak lehetnek, különösen, ha azonnali megoldást igénylő probléma áll fenn. Saját magunk megpróbálkozása lehetőséget ad az azonnali beavatkozásra, amennyiben az adott probléma azonnali megoldást igényel.
 3. Tanulási lehetőség:

  • Az otthoni javításokkal és problémamegoldással való foglalkozás során sokat tanulhatunk az otthoni rendszereinkről. Ezen kívül, az interneten és könyvekben számos információ áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek az új készségek elsajátításában.
 4. Önállóság és empátia:

  • A saját magunk által elvégzett javítások növelhetik az önállóság érzését. Ráadásul, az otthoni munka során gyakran jobban megértjük a háztartásunk működését és az esetleges problémákat, ami empátia kialakulásához vezethet.
 5. Kisebb problémák önálló megoldása:

  • Sok háztartási probléma, például egy csőtörés vagy kisebb elektromos hiba, könnyen megoldható saját magunk által az alapvető készségek elsajátításával.
 6. Rugalmas időbeosztás:

  • A saját magunk általi problémamegoldás lehetőséget ad arra, hogy saját időbeosztásunknak megfelelően dolgozzunk, nem szükséges a szakemberek munkaidejéhez igazítanunk az otthoni munkát.

Mindazonáltal, fontos megjegyezni, hogy bizonyos problémák esetén, különösen, ha speciális szakértelmet vagy biztonsági intézkedéseket igényelnek, érdemes szakember segítségét kérni. Az önálló megoldásoknak határaik vannak, és a biztonság mindig az elsődleges szempontnak kell lennie.

További videók a témában