2024. j√ļnius 19., szerda
Gyárfás névnapja

Ezzel etesd a csupaszcsig√°kat ūüźĆ, hogy elmenjen a kedv√ľk a vetem√©nyes letarol√°s√°t√≥l √öj Megold√°sok a Meztelencsig√°k ūüźĆ Ellen

2024-06-03 16:45 | Nézettség: 291
A meztelencsig√°k ūüźĆ komoly k√°rtevŇĎk lehetnek a vetem√©nyesekben, de Nagy √Āgnes √ļj m√≥dszere, a b√ļzakorpa √©s zabkorpa haszn√°lata, hat√©kony megold√°st k√≠n√°l. Ismerje meg, hogyan v√©dekezhet vegyszermentesen a kertj√©ben.

Új Megoldás a Meztelencsigák ūüźĆ Elleni Védekezésre: Búzakorpa és Zabkorpa

A kertészeti növények termesztése során a meztelencsigák jelentŇĎs kártevŇĎk lehetnek, komoly károkat okozva a veteményesekben. Az invazív meztelencsiga fajok, mint az Arion lusitanicus (spanyol csiga) és a Limax maximus (nagy barna csiga), valamint kisebb fehér meztelencsigák egyre nagyobb számban jelennek meg a kertekben, komoly kihívások elé állítva a kertészeket. Egy új módszer, a búzakorpa és zabkorpa használata, ígéretes eredményeket mutat a meztelencsigák elleni védekezésben.

meztelencsig√°k

A Búzakorpa és Zabkorpa Hatékonysága

A búzakorpa és zabkorpa mechanizmusának alapja, hogy a csigák fogyasztása után a korpa vizet von el a szervezetükbŇĎl, így kiszáradást és végsŇĎ soron elpusztulást okoz. Ez a módszer nem csak egyszerŇĪ, hanem vegyszermentes is, így ideális választás a biogazdálkodásban.

Kísérletek és Eredmények

Kutatások kimutatták, hogy a búzakorpa és zabkorpa hatékonyan csökkenti a meztelencsigák populációját a kertekben. A búzakorpát este kis kupacokban szórva a kert különbözŇĎ részein, különösen a kerítések mentén, a csigák nagy számban gyŇĪlnek össze és fogyasztják el azt. A kísérleti eredmények szerint a csigák a korpa fogyasztása után kiszáradnak és elpusztulnak, ami jelentŇĎs populációcsökkenést eredményez.

A kísérletek során bebizonyosodott, hogy a búzakorpa alkalmazása nem csak a meztelencsigák, hanem más csigafajok, például az éticsiga (Helix pomatia) és a kerti sávos csiga (Cepaea nemoralis) ellen is hatékony. Az éticsigák és kerti sávos csigák azonban kevésbé jelentŇĎs kárt okoznak a növényekben, ezért ezek populációja kevésbé aggályos.

Alkalmazási Módszerek

A búzakorpa és zabkorpa alkalmazása egyszerŇĪ és költséghatékony. A korpát kis halmokban kell elhelyezni a kert különbözŇĎ részein, különösen a növények körül és a kerítések mentén. A korpa vonzza a csigákat, amelyek elfogyasztják azt, majd kiszáradnak és elpusztulnak.

zabcsapda

A módszer alkalmazása során fontos, hogy rendszeresen helyezzük ki a korpát, különösen esŇĎ után, amikor a csigák a legaktívabbak. A korpa rendszeres pótlása és elhelyezése biztosítja a folyamatos védelmet a csigák ellen.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=XOoQtW2iWHs

meztelen csigaÖsszegzés

A búzakorpa és zabkorpa használata egy ígéretes, vegyszermentes megoldást kínál a meztelencsigák elleni védekezésre. A kísérletek alapján ez a módszer hatékonyan csökkenti a csigák populációját, és megvédi a kertészeti növényeket a kártételtŇĎl. Ezáltal a kerttulajdonosok vegyszermentes módon óvhatják meg növényeiket, fenntartva a biogazdálkodás elveit.

További videók a témában