2024. június 23., vasárnap
Zoltán névnapja

Goodreads Choice 2023 nyertesei - könyvek a TBR-listára

2023-12-27 14:57 | Nézettség: 584
Nem tudod, hogy melyik könyvet olvasd el következőnek? Szemezgess a Goodreads Choice 2023 nyertesei közül!

Mi az a Goodreads?

Korábban már írtunk arról, hogy hol laknak a jó könyvek, itt már említettük a Goodreadset is. De mi is ez? A Goodreads 2007 januárjában indult és számtalan könyvajánlót találhatsz rajta. A Goodreadsen megtekintheted, hogy mások hogyan értékelték a könyveket, és hozzáadhatod őket az elolvasandó könyveid listájához (TBR-lista). Keresni is tudsz bármelyik könyvet cím vagy szerző alapján. Egyébként az Amazon leányválallata. 

Részben egy közösségi média platform is. Láthatod, hogy mit olvasnak a barátaid, elolvashatod az értékeléseiket, melyekhez hozzá is zólhatsz, mintha egy hatalmas digitális könyvklub lenne! 

Te is az a típus vagy, aki szereti elolvasni egy könyv értékeléseit, mielőtt elkezdené olvasni? Akkor csekkold le a Goodreadsen. Rengeteg könyv van az online és offline könyvespolcokon, így érdemes megnézni az értékeleset, mielőtt bekerülnek a kosarunkba. 

kultúrszeparé goodreads choice 2023 nyertesek

Goodreads choice 2023 

Idén immáron 15. alkalommal hirdették ki a Goodreads Choice Awards győzteseit. Rengeteg, több mint 5,8 millió szavazat érkezett a könyvekre. A Goodreads Choice Awards az olvasók által meghatározott év legjobb könyveit tünteti ki. Idén 15 kategóriában 300 könyvet jelöltek, bár mi hiányoltuk a gyerekkönyveket...

Miért érdemes megnézni a Goodreads Choice Awards győztes könyveit? Először is, ezek a könyvek olyanok, amelyeket a közösség választott ki, így valószínűleg értékes és emlékezetes olvasmányok. Az olvasók által adott szavazatok nem csupán számok; azok a könyvek, amelyekre a legtöbb szavazat érkezett, gyakran olyan történetek, amelyek valóban hatással voltak az olvasókra. Tehát, ha egy jó könyvet keresel, a Goodreads Choice Awards nyertesei jó kiindulási pontok lehetnek.Másodszor, az év végi időszak kiváló alkalom arra, hogy felfedezzünk új szerzőket és könyveket (akár stílusokat is). 

2023-ban néhány visszatérő győztest láthattunk, beleértve Emily Henry-t (aki immáron harmadik alkalommal nyerte el zsinórban a Legjobb Romantikus könyv kategória első helyezését a Happy Place című könyvével), Leigh Bardugo-t és Stephen Kinget. R.F. Kuang a Sárga (Yellowface) című regényével nyerte el a Best Fiction díját. Idén olyan könyvek arattak hatalmas sikert, amelyekről az olvasók mindenhol beszéltek: a Fourth Wing, Rebecca Ross Divine Rivals és a pop hercegnő Britney Spears szívbemarkoló memoárja, A bennem lévő nő.

Nézzük a nyerteseket: 

Best Fiction

R.F. Kuang: Sárga

Best Historical Fiction 

Emilia Hart: Weyward

Best Mystery & Thriller 

Freida McFadden: A bosszú otthona (Az első rész A téboly otthona címmel a található meg a könyvespolcokon)

Best Romance 

Emily Henry: Happy Place (hazánkban a Strandkönyv ismert tőle)

Best Romantasy

Rebecca Yarros: Fourth Wing - Negyedik szárny

Best Fantasy

Leigh Bardugo: Hell Bent

Best Science Fiction

T.J. Klune: A bábuk élete

Best Horror

Stephen King: Holly

Best Young Adult Fantasy

Rebecca Ross: Divine Rivals

Best Young Adult Fiction

Ali Hazelwood: Sakk-matt

Best Debut Novel

Emilia Hart: Weyward

Best Nonfiction

Matthew Desmond: Poverty, by America

Best Memoir & Autobiography

Britney Spears: A bennem lévő nő 

Best History & Biography

David Grann: The Wager: A tale of Shipwreck, Mutiny and Murder

Best Humor

Genry Winkler: Being Henry: The Fonz...and Beyond

A fentiek közül talán a Fourth Wing a legismertebb hazánkban. Rengetegen szeretik és számos, rajongók által készített filmelőzetes is készült, amelyek közül talán ez találja el leginkább a könyv hangulatát: 

 

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=vcybDwT6Ia4

További videók a témában