2024. július 18., csütörtök
Frigyes névnapja

Mi az a bindzselés? + 5 sorozat, amiért megéri a kanapén sátort verni!

2023-12-27 07:30 | Nézettség: 595
Régebben, a hagyományos televízió korszakában a sorozatnézés egy meglehetősen elhúzódó folyamat volt. Általában így nézett ki a dolog: egy nap, egy epizód, adott időben, ez pedig hónapokig is eltarthatott.

A streaming-szolgáltatók berobbanásával, a 2010-es években elterjedt a sorozatnézés egy más módja is: a bindzselés. Magyarul általában sorozat darálásként hivatkozunk arra, amikor egy ültünkben nézünk végig egy komplett évadot. Így nem kell attól félnünk, hogy elfelejtjük kivel mi történt az előző részekben és egy érthetőbb, teljesebb képet kapunk az adott történetről. Végezhetjük egyedül, de társasággal is. Baráti társaságoknál gyakoriak a sorozatdarálós partik.

Noha kellemes kikapcsolódást nyújthat, mint sok más mindent, ezt sem szabad túlzásba vinni! Rövid szüneteket mindenképp érdemes tartani, hiszen az egészségünkre nem biztos, hogy a legjobb hatással lesz az egésznapos képernyő bámulás.

Hoztunk néhány darálni való sorozatot, amik tuti lefoglalnak néhány órára!
kulturszeparé sorozatdarálás

Sarolta királynő - Egy Bridgerton-történet (2023)

A történet a Bridgerton sorozat előtt játszódik, de az is bátran belevághat a Sarolta királynőbe, aki még nem ismeri az eredeti művet! A történetben egy alternatív angol történelem tárul a szemünk elé és megismerjük benne, hogy hogyan is kezdődött Sarolta hercegnő és György király házassága. Nem egyszerűen, ennyit elárulunk. Londonba érkezésekor, Sarolta, aki alapvetően is elégedetlen az előre elrendezett eljegyzésével, folytonos kritikák tárgyává válik, környezetének és anyósának szemében egyaránt. Az újdonsült fiatal királynőnek meg kell tanulnia uralkodni, nem csak alattvalóin, hanem saját érzései felett is. Makacssága egyszerre hátrány és előny a politikai intrikákkal átszőtt udvarban, neki pedig minden fegyverére szüksége lesz ahhoz, hogy érvényesülni tudjon az angol királyi család tagjaként.

Unorthodox (2020)

Deborah Feldman memoárja alapján készült 2020-ban ez a négy részes mini sorozat. A főszereplő Esther Shapiro egy ultraortodox zsidó közösség tagja Brooklynban. Olyannyira elégedetlen az életével, hogy drasztikus lépésre szánja el magát, megszökik a közösségből és a férjétől. Nem bízza a véletlenre, egészen Németországig megy, hogy újrakezdhesse az életét. A jelent és múltat is megismerjük, miközben végig követjük Esther harcát az identitásáért, függetlenségéért. A nézők és kritikusok körében is elismerő véleményeket generált a sorozat, valamint több díjat, köztük Emmy-díjat is nyert. Egy rendkívül érdekes és nem mindennapi világba tekinthetünk bele, egy olyan emberi sorsot szemlélve, amely fundamentálisan eltér a miénktől és mégis annyiféleképpen tudunk azonosulni vele.

A vezércsel (2020)

Az 1950-es években járunk, ahol a főszereplőnk Beth Harmon, árvaházi életében az egyetlen örömöt a karbantartóval folytatott sakkjátszmák jelentik. A kislányról hamarosan kiderül, hogy hatalmas tehetség, annyira, hogy felnőttként már a világbajnoki címért küzd. Beth életét nem csak a körülményei nehezítik meg, fiatalkorától kezdve függőségektől szenved. Az ellenfelein túl, saját magát is le kell győznie. Anya-Taylor Joy kiválóan alakítja a sakk zseni fiatal lányt, ezért a szerepéért még egy Golden Globe-díjat is sikerült bezsebelnie. Maga a sorozat is nyert egy Golden Globe és egy Emmy-díjat is. A színészek, a történet, a dizájn és a zene együttese egyszerűen rabul ejtik a nézőt! A sakk nem hangzik a legizgalmasabban megfilmesíthető sportnak, de ez a sorozat mégis megcsinálta! Az emberi drámák pedig még inkább hozzátesznek ahhoz, hogy egy ültünkben ledaráljuk az egészet!

kultúrszeparé vezércsel

Az utolsó lépcsőfok (2022)

Ez egy igazi bűnügyi történeten alapuló sorozat, Colin Firth főszereplésével, ahol szinte sose tudjuk, hogy mire számíthatunk. A tehetős, tökéletesnek látszó család élete egyik pillanatról a másikra változik teljes médiacirkusszá, miután az édesanya becsiccsentve, állítólag lezuhan a lépcsőről és meghal. A férje az egyetlen, aki a házban tartózkodott, a rendőrök pedig gyorsan egy gyilkosság első számú gyanúsítottját kezdik látni benne. Az eseményeket hamarosan tovább bonyolítja egy dokumentumfilmes stáb, a családtagok felszínre kerülő sérelmei és egymásba vetett bizalmuk megingása. Izgalmas családi dráma, magas színvonalú bűnügyi történet, ahol nem bírjuk majd megállni, hogy ne tudjuk meg mi lesz a következő fordulat!

A fehér lótusz (2021)

A gazdag emberek kifigurázása olyan örökzöld téma, amely mindig garantált szórakozást ígér. Ebben a hatrészes sorozatban egy társadalmi szatíra elevenedik meg egy hawaii üdülőhely vendégeiről. Tökéletes kikapcsolódást nyújt, ahol az egyetlen dolgunk, hogy popcornt majszoljunk és jókat mosolyogjunk az előttünk lejátszódó abszurditásokon. Azért nem egy átlagos komédia ez se, rögtön egy gyilkossággal kezdünk majd indulhat is a jól bevált “ki tette?” kérdés körbejárása. A sorozat első és a második évada is egyaránt közönségkedvenc lett, mindenképpen egy kötelező darab bárkinek, aki egy kicsit is szeretné jól érezni magát!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=bOaVdd7soAs

További videók a témában