2024. július 14., vasárnap
Őrs névnapja

Világkörüli út - készen állsz az utazásra?

2024-01-13 08:56 | Nézettség: 605
A karácsonyi csillogás után a világ ismételten téli szürkeségbe burkolózott. Hideg van, sötét és már csak a tavaszt és a nyuszit várjuk, hogy ismételten színt hozzanak az életünkbe. Jó lenne ilyenkor elszakadni a valóságtól és melegebb, izgalmasabb tájakra költözni, ami felpezsdíti a vérünket! Ha te is így gondolod, lapozd fel valamelyik kötetet könyvajánlókból és utazz a képzelet szárnyán!

kultúrszeparé könyvajánló

Elena Armas: Spanyol szerelmi átverés

Goodreads Choice Awards nyertes (2023-as nyertesekről itt írtunk) és a TikTok is megőrül érte! A felállás a következő: egy lány, egy fiú, akik utálják egymást de bizonyos körülmények miatt úgy kell tenniük, mintha egymásba lennének zúgva. Ismerős? Nem állítjuk, hogy az írónő ezzel a koncepcióval feltalálta a spanyolviaszt, de nincs is rá szükség. A kliséket csak használni kell tudni, Elena Armas pedig izgalmas, szórakoztató és teljes mértékben szerethető történetet kanyarított egy jól ismert felállásból.

Ennél több nem is kell. Utazz Spanyolországba, Catalina Martínnal és Aaron Blackforddal! Az előbbi testvére esküvőjére utazik haza a családjához, akik meghívták az “amerikai pasiját” is. Egy probléma van: a “pasija” nem létezik. Szorult helyzetében nincs más választása, mint elfogadni tenyérbemászó kollégája, Aaron ajánlatát, aki önként és egyedüliként jelentkezik a gáláns feladatra.

Leiner Laura: Random

Emma tengerparti utazást nyer. Ez a legtöbbeknek örömteli esemény lenne, azonban a lány egy rosszul sikerült nyaralás óta nem utazott el sehová sem. Miután hiába próbálja lemondani vagy átruházni a nyereményét, végül beadja a derekát és repülőre száll. Hősnőnk visszahúzódó személyiség, nem szeret kitűnni és köszöni szépen, megvan egyedül. Azonban az univerzum összejátszik ellene, ugyanis a hotelban szobatársat kap. Nem is akármilyet! Noel bunkó és nagyképű, Emmával látszólag tűz és víz párosát alkotják. Vagy mégsem? Egy biztos, ez az utazás sokkal többet tartogat a lány számára, mint azt valaha gondolta volna!

Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Négy barátnő, teljesen eltérő személyiségek, mégis elválaszthatatlanok egymástól. Egy napon Carmen, ki szeretne dobni egy turizott nadrágot, de barátnői megállítják benne. Mindannyian felpróbálják és szinte varázslat, amit tapasztalnak! Testalkattól függetlenül mindegyikükre tökéletesen passzol a ruhadarab! A nyári szünetre különválnak útjaik, de elhatározzák, hogy tovább passzolják egymásnak a gatyát, amikor az idő elérkezik.

A nadrág és a lányok tehát vándorútra indulnak. Lena Görögországba megy, Bridget Mexikóba, Carmen Észak-Karolinában látogatja meg az apját. Tibby pedig a helyi szupermarketben dolgozik, szabadidejében pedig filmkészítéssel üti el az időt. Vajon szerencsét hoz majd nekik a titokzatos farmer?

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=OdE9ilV3hVE

Alwyn Hamilton: A homok leánya

Ha már utazunk, ne ragadjunk le a valóságban! Itt az idő ellátogatni a sivatagi nap alá és belevetni magunkat a perzsa meséket idéző világba! Mirádzsin egy részét az emberek, míg a távoli részeit a szörnyetegek uralják, sőt, állítólag a dzsinnek mágiája is létezik még. Itt az emberek élete nehéz és sanyarú. A főnősünk, Amani, egy tehetséges mesterlövész, aki pechére árva, nő és szegény, mint a templom egere.

Csak két jövő áll előtte: megházasodik vagy meghal. Majd egy napon összetalálkozik a Jinnel, a körözött szökevénnyel, aki egy harmadik lehetőséget kínál fel számára. Megszökhetnek. Közös történetük egy mitikus lovon kezdődik, ahogy épp a szultán serege elől menekülnek. A folytatás pedig még izgalmasabb lesz.

kultúrszeparé Hamilton idézet

Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic

1950-ben járunk. Noemi Taboada mesés hajával, stílusos koktél ruháiban és elengedhetetlen magassarkúiban indul útnak Mexikóba, egy High Place nevű vidéki házba. Utazásának oka friss házas unokatestvérének kérlelő levele, aki könyörgött, hogy valaki jöjjön és mentse meg őt titokzatos végzetétől.

Noemi nem fél senkitől, még a komor ház és a hideg fogadtatás sem tántorítja el őt a céljától. Akkor sem, amikor kis idő elteltével félelmetes hallucinációk és rémálmok kezdik gyötörni a nőt. Egyre mélyebbre és mélyebbre ereszkedik a család sötét múltjában. A kérdés nem csak az, hogy mit talál a végén, hanem, hogy sikerül-e sértetlenül megúsznia?

További videók a témában