2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett névnapja

BookTok gyorstalpaló!

2024-01-03 19:59 | Nézettség: 583
Sokan hallottunk már róla, most pedig itt az idő, hogy felfedezzük a TikTok irodalmi szféráját is! Lépj be az internet új, könyves közösségébe, amelynek ereje az online kereteket is átlépi!

kultúrszeparé booktok

Mi az a BookTok?

A BookTok a Book TikTok rövidítése, az applikációnak egy olyan rétegét jelöli, ahol a felhasználók könyvekkel kapcsolatos diskurzusban vesznek részt, véleményeket, ajánlásokat osztanak meg egymással. Nem csak az átlagos, olvasni szerető felhasználók vannak jelen, több író is tevékenykedik a közösségben. A BookTok az utóbbi években nagyon nagy szerepet nyert az offline térben is, hiszen sokszor az alkalmazás felhasználóinak döntései hatására lesz egy-egy könyvből, szerzőből igazi sikersztori!

Híres szerzők a közösségben

A globális sikerre szert tett Colleen Hoover is többek között a TikTok felhasználóknak köszönheti a hírnevét, de saját maga is jelen van az appon, ahol nemcsak  ingyen reklámot biztosít a munkáinak, hanem közvetlen kapcsolatot is tart a rajongóival. Közkedvelt írók még Sarah J. Maas , Holly Black és Ali Hazelwood is, akiknek könyvei újra és újra megjelennek a TikTok ajánlókban!

TikTokon befutott könyvek

Az előbb említett szerzőktől az It Ends With Us,  A Court of Thorns and Roses, The Cruel Prince és a The Love Hypothesis már amolyan TikTok klasszikusnak számítanak. De például az Akhilleusz dala Madeline Miller-től, A spanyol szerelmi átverés Elena Armas-tól és a Shatter Me sorozat Tahereh Mafitól is gyakran látható a platformon közzé tett videókban. Az egyik legújabb darabja a sikerlistának a Rebecca Yaros tollából született Fourth Wing, ami már itthon is meghódította az olvasni szeretők szívét!

Ha lenne kedved belenézni, hogy miért rajong még a TikTok, válogass kedvedre a listánkból!

Addie ​LaRue láthatatlan élete - V. E. Schwab

1714-ben egy lány alkut köt az ördöggel, hogy örökké élhessen. Azonban, itt is igaz a mondás miszerint: “vigyázz mit kívánsz, mert a végén még valóra válik”. Az ördög teljesíti a kérését, viszont cserébe mindenki, aki valaha találkozik Addie LaRue-val, elfelejti őt. A történet több évszázadot ölel át, különböző kontinenseken járunk, a főszereplőnk pedig különböző művészek múzsájává válik. A lány egyre inkább vágyik a szerelemre, a kapcsolódásra a világhoz, amelyben láthatatlanul tengeti napjait. Látszólag egyvalaki van, aki nem felejti el, az ördög, aki minden évben, egyezségük évfordulóján újra meglátogatja. Hamarosan azonban a sors furcsa fordulatot vesz, amikor Manhattanben találkozik valakivel, aki emlékszik rá, ez pedig 300 év alatt egyetlen egyszer se fordult még elő. Vajon mit tartogat még a jövő Addie LaRue számára?

kultúrszeparé booktok

Lehull a lepel - Karen M. McManus

Öt idegen besétál egy terembe, azonban csak négyen jönnek ki onnan. Te ki tudod találni, hogy mi a rejtély kulcsa? A Nulladik óra és a Hazug Csajok Társasága találkozik ebben a fordulatos, letehetetlen regényben. A gimi öt diákja együtt tölti délutáni büntetését, semmiben sem hasonlítanak, kivéve, hogy mindegyiküknek van valami rejtegetni valója. Miután a nap végére egyikük holtan végzi, a maradék négy mindent elkövet, hogy ne lepleződjön le. De vajon meddig hajlandóak elmenni? A Netflix 2021-ben sorozatot készített a történetből, Egyikünk hazudik címmel, ami szintén megér egy binge watchingot!

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=jETmqC1XLYg

A titkos történet - Donna Tartt

Egy vermonti egyetemen négy fiú és egy lány megközelíthetetlen, titokzatos társaságot alkot. Összeköti őket, hogy ógörögöt tanulnak és mindegyiküket a felsőbbrendűség aurája lengi körbe. A történetet Richard Papenn tollából ismerjük meg, akinek sikerült bekerülnie a csapat tagjai közé és évekkel később megírja történetüket. Az elbeszéléséből sokkal többet kapunk, mint átlagos egyetemi partik és nehéz vizsgaidőszakok. A fiatalok körében újra éled az ógörög kultúra, az orgiáktól az ősi vallási szokásokig. Végül pedig a klasszikusokra jellemző tragédia sem kerüli el őket.

Mindketten meghalnak a végén - Adam Silvera

Mit tennél, ha tudnád, hogy már csak egyetlen nap létezik számodra, utána mindennek vége? Valószínűleg nem szeretnél egyedül lenni. Ennek a regénynek a világában létezik egy alkalmazás, amely segítségével két fiatal, az utolsó napjukon társaságot nyújthatnak egymás számára, Rufus és Mateo az Utolsó Barát applikáció révén ismerkedik meg egymással és nagy elhatározásra szánják magukat. Egyetlen nap alatt akarnak leélni egy egész életet. A könnyek és szívfájdalom borítékolva van, de néha szomorúságra is szükség van ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk a boldogságot.

A nappá vált lány - Shelley Parker-Chan

A 14. században. Kínában járunk, az országot a mongolok irányítják. Ekkor születik egy testvérpár, egy fiú és egy lány, akiknek sorsa elrendeltetett. Az egyikük  jussa a nagyszerűség, míg a másikuké a semmilét. A fiú, akinek kedvezett az élet, meghal a lány pedig elhatározza, hogy saját kezébe veszi a sorsát. Felveszi testvére identitását és kolostorba vonul. Eleinte csakis a túlélésre törekszik, majd minden lehetőséget megragad, hogy valódi nagyszerűségre tegyen szert. Kezdetét veszi a háború, a politika és a cselszövések sokasága, amelyek egy percig sem hagyják unatkozni az olvasót!

További videók a témában