2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett névnapja

Így olvass többet 2024-ben! - Kihívások és tippek, hogy be is fejezd őket!

2024-01-01 08:00 | Nézettség: 737
Új év, új kihívások! Ha úgy érzed, hogy sosincs elég időd azokra a dolgokra, amiket valóban szeretnél csinálni, segít, ha “kötelezed” magad rájuk. Állíts magad elé feladatokat, amelyek nem csak segítenek elérni a céljaidat, hanem szórakoztatóak is és büszkeséggel töltenek el, amikor sikerül befejezned őket! A kitűzött próbatételek motiválhatnak, akkor van baj, ha idő előtt kifutunk az inspirációból. Hoztunk néhány tippet, amelyek hozzásegíthetnek a siker eléréséhez!

kultúrszeparé könyves kihívás 2024

Határozd meg a célodat!

Mit szeretnél elérni a kihívással? Oldalakban fejezetekben vagy teljes kötetekben méred az olvasást? Mi lesz az idő limit, ami alatt szeretnéd véghez vinni a célodat? Egy hét, egy hónap vagy esetleg egy év? Ezek azok a kérdések, amiken első lépésben érdemes elgondolkoznod!

Válassz egy kihívást!

Ha tudod mit szeretnél elérni, válassz egy kihívást, amely hozzásegít a vágyott eredményhez! Ha az időt szeretnéd növelni, amit olvasással töltesz, keress egy olyat, ami ebben segít! De ha például a megvásárolt, de azóta is a polcodon porosodó köteteken szeretnéd végre átrágni magad, akkor valószínűleg olyan feladattípusra van szükséged, ami a mennyiségre fókuszál!

Tartsd magad a döntéseidhez!

A kezdeti lendület alábbhagyhat és túlságosan könnyű belecsúszni a halogatások és a “majd bepótolom” rutinjába, amik végül teljes feladással végződnek.  Segít, ha leírod a céljaidat, ha folyamatosan vezeted az elért eredményeidet és másoknak is elmeséled mit csinálsz! Ha esetleg van olyan barát vagy családtag, aki szívesen társulna hozzád, akkor egymást is motiválni tudjátok! De az online közösségekhez való csatlakozás is ugyanilyen is hasznos lehet! Nézzük, mik lehetnek ezek: 

Nincs időm olvasni kihívás a Facebookon Szabados Ággival 

Molybuborék kihívás 

Könyvelem 

Reese’s Book Club Reese Witherspoon könyvklubja is szuper könyveket ajánl

moly.hu kihívások

Jutalmazd meg magadat!

Tervezd el, hogyha sikeresen befejezed a magadnak kiadott feladatot, akkor mivel fogod megünnepelni a sikeredet! Nem kell nagy dolognak lennie. Egy finom vacsora a kedvenc éttermedben, egy isteni desszert vagy egy új könyv ígérete is elég ösztönzést adhat ahhoz, hogy ne add fel félúton!

Olvasói kihívások

Hoztunk még néhány példát olyan olvasói kihívásokra, amelyek meghozhatják a kedveteket önmagatok próbatételére!

Elkészíthetitek saját magatokét de kereshettek már előre megadott feladatokat is!

Könyves Bingo

Ez egy táblázat, amelyben különböző kategóriák vagy témák szerepelnek. A bingo négyzeteiben például lehetnek olyan meghatározások, mint "Egy klasszikus regény," "Egy könyv egy magyar szerzőtől," vagy "Egy könyv, amit más ajánlott." A cél az, hogy elérj egy sort, oszlopot vagy átlót a kitöltött négyzetekből, ilyenkor megjutalmazhatod magadat!

Műfaj ugróiskola

Olvasóként könnyű beleragadni egy műfajba, így pedig rengeteg nagyszerű történet és író marad ki a látóterünkből! A változatosság jegyében kipróbálhatunk egy olyan kihívást, amelyben minden alkalommal egy másik műfajból kell olvasnivalót választanunk!Még akár új kedvencekre is találhatunk a végén!

Nincs több halogatás!

Olvass el minden hónapban egy olyan könyvet, amely már régóta szerepel a “tervezett kötetek” (TBR  - erről már korábban írtunk itt) listádon! Biztos, hogy olyan műveket veszel majd a kezedbe, amelyek érdekelnek is, nem csak megfelelnek valamilyen kitételnek. Az elégedettséged is annál nagyobb lesz, minél régebb óta tervezgetted már az adott munkát!

Világkörüli utazás

Különböző könyvek, amelyek különböző országokban játszódnak! Új történeteket, írókat és kultúrákat is megismerhetsz, ha egy ilyen kihívást választasz! Élvezd az utazás örömét a kanapéd kényelméből!

Első mondat kihívás

A könyv első mondatából kitalálnád, hogy melyik könyvről van szó? Szuper nevetős pillanatok kerekedhetnek belőle. Nézzünk meg egyet!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=rz5Au2laGig

További videók a témában