2024. július 18., csütörtök
Frigyes névnapja

Jane Austen történetek újraértelmezve

2024-02-18 07:34 | Nézettség: 422
Jane Austen munkái a mai napig elbűvölik és megnevettetik a nagyközönséget. A történetek nemcsak romantikus, hanem megmosolyogtató társadalomkritikával is fűszerezettek. Karaktereinek jellemrajzai olyan jól sikerültek, hogy a mai napig aktuálisak maradtak, így könnyen felfedezhetünk ismerős személyiségtípusokat a könyvek lapjain. Az angol szerző írásainak alapjai univerzálisak és örökérvényűek, így nem csoda, ha Hollywood is rendszeresen visszatalál hozzájuk. Mi úgy gondoljuk, hogy Jane Austenból sose elég, ezért listába szedtünk néhány adaptációt, amelyeket minden rajongónak érdemes megnéznie!

Jane Austen

Szerelem és Barátság (2016)

A leghíresebb Austen regényeket már szinte mindenki kívülről ismeri, Azonban vannak művei az írónőnek, amelyek elkerülték a többség figyelmét. Például két korai műve, a Szerelem és Barátság és a Lady Susan is ilyenek.  Ez a 2016-os filmadaptáció csak a címét kölcsönzi a Szerelem és Barátságtól, történetében a Lady Susan-t eleveníti meg. Az 1790-es évek Angliájában járunk, főszereplőnk pedig a gyönyörű, de frissen megözvegyült  Lady Susan Vernon. A nő és egyetlen gyermekének anyagi helyzete kétségessé vált férje halála után. Útra kel vidéki rokonaihoz, hogy új házastársat találjon magának és elsőbálozó leányának. Lady Susan teljes mértékben eltér Jane Austen korábbi főhőseitől. Idősebb, számítóbb és nem áll tőle messze a botránykeltés sem. Ebben a különleges történetben újfajta szemszögből ismerhetjük meg a korabeli világot, a már jól megszokott humorral és izgalmas karakterekkel. Az emberek nem fekete fehérek, itt pedig van szürkeség bőven!

Spinédzserek (1995)

Cher Beverly Hillsben él tehetős apjával és szinte mindene megvan, amire csak vágyhat. Ő a gimi legmenőbb és legszebb csaja, minden ruhája designer és csak úgy omlanak utána a pasik. Mindemellett okos, megnyerő és szívesen segít másoknak. Például párt talált a retorika tanárának és teljes átalakítást végzett egyik slampos barátnőjén. Azonban ez az állapot sem tarthat örökké. Chernek szembe kell néznie a szerelem és a barátság okozta nehézségekkel és végre kiderül, hogy ő maga sem tud mindent tökéletesen intézni. Ez a film valójában az Emma című Austen regény újraértelmezése, a 90-es évek Amerikájában. Egy szóval jellemeznénk: ikonikus. A megfontolt kosztüm designnak hála minden divatrajongónak egyszerűen kötelező darab. Cher gardróbját még mindig elfogadnánk!

Lost in Austen (2008)

Ebben a 2008-as minisorozatban megismerkedhetünk a Jane Austen rajongó Amandával, aki a 2000-es évek Londonjában él a párjával, Michaellel. A nő nem elégedett az életével és az egyetlen menedéket a Büszkeség és Balítélet oldalai jelentik számára. Egy estén titokzatos módon szembetalálja magát a saját lakásában Lizzy Benettel. A világaik között ajtó nyílt és végül a két nő véletlenül helyet cserél. Lizzy a modern, Amanda pedig Jane Austen korában ragad. Amanda ezúttal testközelből tapasztalhatja meg kedvenc regényének cselekményét, azonban a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy az elő lenne írva.  Vajon meg tudja menteni a történetet, mielőtt az teljesen darabjaira hullik? Vagy jobb, ha hagyja, hogy a dolgok a saját medrükben folyjanak tovább?

A halál jár Pemberley-ben (2013)

Dorothy Philis James 2011-es regényét adaptálja az azonos nevű, három részes sorozat, a  A halál jár Pemberley-ben. A történet 6 évvel a Büszkeség és Balítélet befejezése után játszódik. Mr. Darcy és Lizzy készülnek, hogy megtartsák az évente megrendezett báljukat azonban az események váratlan és sötét fordulatot vesznek. Lizzy húga, Lydia és férje George Wickham egy barátjukkal, Danny-vel közös hintóban utaznak a Darcy bálra tartva. A két férfi összetűzésbe keveredik és kiszállnak a kocsiból. Az erdő felé veszik az irányt, ahonnan hamarosan két pisztolylövés hangja hallatszik. Lydia egyedül keresi fel Mr. Darcy-t és nővérét, tájékoztatva őket az eseményekről. Keresőcsapatot küldenek Wickham után, akit végül zaklatott állapotban találnak Danny holttestét szorongatva. A férfi magát hibáztatja a történtekért, de vajon mi történt valójában? A várható botrány éket ver a szerelmesáspár közé. Meglehet, hogy ez a gyilkosság több életet tesz tönkre, mint gondolnánk?

Vakáció Mr. Darcy-val (2013)

Jane a harmincas éveiben jár, átlagos nő, aki megszállottan rajong a Büszkeség és Balítélet regényért, illetve, kifejezetten Mr. Darcy karakteréért. Ez az addikció azonban saját szerelmi életének rovására megy, ugyanis minden férfit a kitalált karakterhez hasonlít. Végül elutazik az Austenland-nek nevezett, kifejezetten rajongók számára létrehozott üdülőhelyre, ahol saját szerelmi történetének megélésében reménykedik. Azonban csak a legolcsóbbik csomagot tudta megvenni, míg mindenki más a platinum csomag adta előnyökben részesülhet. Ez azonban nem állítja meg abban, hogy a lehető legtöbbet próbálja meg kihozni a helyzetéből.  Az emberi kapcsolatok hálójából sosem könnyű gubancmentesen kikeveredni ez pedig egy ilyen álomszerű helyen sem megy másként.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=KbHr8YyjSlg

További videók a témában