2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Megoldatlan irodalmi rejtélyek! Hol kezdődik a valóság és hol ér véget a fikció?

2024-02-01 16:13 | Nézettség: 581
Az irodalom világa nem csak a könyvek lapjain, hanem a való életben is tele van érdekes rejtélyekkel! A máig megoldatlan esetek sokszor évszázadok óta foglalkoztatják a nagyközönséget. Nem valószínű, hogy valaha is választ kapunk a múlt történéseire, de ettől még felvehetjük a képzeletbeli detektív kalapunkat és levonhatjuk a saját következtetéseinket a tisztázatlan ügyekről. Ismerjünk meg most néhány híres irodalmi alakot, akiket máig titokzatosság övez körbe!

Agatha Christie megmagyarázatlan eltűnése

A krimik királynője saját életében se volt híján az izgalmaknak! 1926 decemberében ő maga is szinte egy regény sztoriját élte meg. Augusztusban az írónő akkori férje, Archiebald Christie úgy döntött, hogy el akar válni. Később decemberben, egy összetűzést követően a férfi közölte Agathával, hogy a hétvégét a barátaival tölti, a felesége nélkül. Az este folyamán a sztáríró eltűnt közös otthonukból. Másnap reggel az autóját egy út szélén találták meg, benne a lejárt vezetői engedélyével és néhány ruhával.

Voltak, akik attól tartottak, hogy belefojtotta magát egy közeli tóba. Ennek ellenére az eltűnése hatalmas szenzációt keltett a sajtóban! Az újságok jutalmat ajánlottak fel azoknak, akik segítenek a nő megtalálásában, a brit Belsőügyi Miniszter pedig nyomást gyakorolt a rendőrségre annak érdekében, hogy mihamarabb felderítsék az ügyet. Hatalmas erőket mozgattak meg! Több mint 1000 rendőr, 15 000 önkéntes és számos repülőgép kutatta át az angol vidéket. Még Sir Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes könyvek szerzője is részt vett a dologban, aki egy médiumnak adta Christie egyik kesztyűjét, hogy megtalálja őt. A krimi királynő eltűnése nemzetközi hír lett, a The New York Times címoldalán is szerepelt. Mindezek ellenére összesen 11 napig nem sikerült a nyomára bukkanniuk. December 14-én találtak rá a Swan Hydropathic Hotelban, 296 km-re a sunningdale-i otthonától.

Másnap Christie elutazott húga otthonába, ahol az egész ház őrizet alatt állt, a kapukat bezárták, a telefont kikapcsolták és a látogatókat elutasították. Az írónő önéletrajzában nem tesz utalást az eltűnésére és később sem beszélt a történtekről. Két orvos "kétségtelen, valódi emlékezetvesztést" diagnosztizált nála, mégis megoszlanak a vélemények az eltűnésének okáról. Van, aki úgy gondolja, hogy Christie előre kitervelte az eseményt azért, hogy férjét megalázza, de nem számolt a népszerűsége miatt kialakuló felhajtással. Christie biográfusa, Laura Thompson úgy véli, hogy a nő idegösszeomlás közben tűnt el. Meglehet, hogy tisztában volt a tetteivel, de nem tudta igazán kontrollálni azokat. Akkoriban a közvélemény  nagyrészt negatívan ítélte meg az esetet. Azt feltételezték, hogy az egész csak egy publicitási trükk volt.

agatha christie ackroyd

Lord Byron naplója

Byron a 19. századi angol irodalom kiemelkedő alakja volt, akinek élete és művei legendásak. Szenvedélyes volt életvitelében és alkotásaiban egyaránt. Nem állt távol tőle, hogy megbotránkoztassa kortársait viselkedésével és gondolataival. Byron nem csupán költőként volt ismert, nőcsábász, kalandor és a társadalmi élet népszerű személyisége is volt. Talán ezért is van az, hogy az utókort megjelent művein kívül az örökre elvesztettek sem hagyják nyugodni. 1818 és 1821 közötti memoárjait halála után elpusztították és sosem kerültek a nyilvánosság elé. Állítólag teljes életének történetét, szerelmi légyottjait és kendőzetlen véleményét vetette papírra a hamuvá vált oldalakon.

Az eredeti kéziratot Thomas Moore költőre bízta, aki eladta azt John Murray-nak. A terv abban az időben az volt, hogy előbb-utóbb publikálni fogják a művet. Ennek ellenére 1824-ben, Byron halála után Moore, Murray és még néhány barátjuk összegyűltek és elégették az alkotást. Noha az elhunyt költő jó hírének megóvása motiválta őket, tettüket mégis a legnagyobb irodalmi bűntettként bélyegezte meg az utókor. Csak találgatni tudunk, hogy vajon miféle tartalmak miatt vetették tűzbe Byron emlékiratait, mert akik olvasták is az eredeti verziót, mind különböző dolgokat állítottak róla.

Shakespeare szerzőisége

Mindannyian ismerjük William Shakespeare műveit, még akkor is, ha mi magunk nem is olvastuk mindet. Kulturálisan folyamatosan újra alkotjuk őket, filmek, könyvek, színházi darabok formájában. Meglepve tapasztaljuk, hogy még ma is éppen olyan relevánsak és briliánsak tudnak lenni, mint több száz évvel ezelőtt. A történetekről tudjuk, hogy fikciók, de mi van akkor, ha a szerző sem különbözik tőlük? Nagyjából 230 évvel Shakespeare halála után egyesekben felmerült a kétely a drámaíró kilétével kapcsolatban. A lehetséges alternatív szerzők köré sorolják Francis Bacont, Christopher Marlowe-t vagy Edward de Veret, Oxford 17. grófját, illetve az is felmerült, hogy esetleg többen írták a neki tulajdonított műveket.

Ezeknek az elméletnek az eredete arra vezethető vissza, hogy nincs talált dokumentáció arról, hogyan írta William Shakespeare azt a több mint 36 színdarabot és 154 szonettet, ami a nevét viseli. Hiányoznak azok az írásos dokumentumok, amelyek leírnák vagy igazolnák Shakespeare műveinek létrejöttét. Egyébként is meglehetősen keveset tudunk a drámaíró életéről, az információ hiánya pedig mindig találgatásokat szül. Noha csak kevés tudós és szakértő véli valószínűnek az alternatív szerzőségi elméleteket, a teóriák iránti érdeklődés még a 21. században is fennáll.

A Poe előtt tisztelgők

Edgar Allan Poe amerikai költő, novellista, szerkesztő és kritikus volt. Sötét és gótikus munkái a mai napig hátborzongató élményt okoznak az olvasóinak. Tragikus, korai halála is meglehetősen ködös, azonban még a síron túl is új titkok középpontjába került. 1949 és 2009 között egy rejtélyes látogató tűnt fel minden január 19-én egy üveg konyakkal és három rózsával Edgar Allan Poe sírjánál. Az ismeretlen látogatót “Poe Toasternek” nevezték el.

Az “elkövetőt” sosem sikerült leleplezni. Sam Porpora, a Westminster Church történésze, azt állította 2007-ben, hogy ő kezdte el a hagyományt. A célja az volt, hogy pénzt gyűjtsön a templomnak. Azonban a történetét nem erősítették meg mások, valamint néhány részlet, amit az sajtónak elmondott, szembe ment az ismert tényekkel. A rejtélyes látogató 2009. január 19-én, Poe kétszázadik születésnapján jelent meg utoljára.

Argylle

Az egyik legfrissebb irodalmi titok az Argylle szerzőjének valódi kiléte. Az azonos nevű film február elsején debütál a mozikban, nem semmi sztárparádéval! Henry Cavill, Dua Lipa és John Cena is a szereplőgárdát gazdagítja. A rendező pedig a Kingsman filmekért is felelős Matthew Vaughn. A film a negyedik részét viszi képernyőre az Argylle sorozatnak, azonban valójában még csak egyetlen egy könyv van megírva, az első rész, ami szintén nem régen jelent meg hivatalosan. Elly Conway állítólag New Yorkban volt pincérnő, szabadidejében pedig megírta első regényét az Arggyle-t. Ennek jogait már a publikálás előtt megvett az Apple, 200 millió dollárért.

Eléggé mesebeli történetnek hangzik. Ezenkívül Elly-ről nincsenek képek, videók és a film megjelenése előtt a közösségi médiás jelenléte a szinte nem létező kategóriába sorolható. Az internetes detektívek között két nagyon népszerű teória ütötte fel a fejét. Az egyik szerint J.K. Rowling felelős a könyvért, aki egyébként többször írt már álnéven. A meredekebb elképzelés szerint Taylor Swift, a híres énekesnő az, aki turnézás mellett még egy teljes regény megírására is időt tudott szakítani. Bármi legyen is az igazság, marketing húzásként is remekül megállta a helyét a szerzői misztikum! Vajon egyszer megtudjuk az igazságot?

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=7mgu9mNZ8Hk

További videók a témában