2024. július 18., csütörtök
Frigyes névnapja

Klasszikusok kifordítva! - 5 átdolgozás, ami biztosan meg fog lepni!

2023-12-06 05:26 | Nézettség: 424
Vannak történetek, amelyeket szinte mindannyian, kivétel nélkül ismerünk. Nem számít, hogy olvastuk-e az eredeti műveket, mert képesek voltak a társadalom kollektív emlékezetébe vésni magukat. A legtöbb tündérmese ilyen, de a klasszikusok között is szép számmal találunk példákat. Egy másfajta megközelítés, egy új karakter szemszöge képes arra, hogy érdekes és értékes megvilágításba helyezze a már kívülről fújt szövegeket. Hoztunk néhány könyvet, amelyek a fejük tetejére állítják az örökzöld históriákat és kreativitásukkal biztosan meglepik majd az olvasót!

Gregorie Maguire: A boszorkány

A Disney Demónája előtt az Óz, a csodák csodájának zöld színű boszorkánya vált sok olvasó számára egysíkú gonosztevőből szeretett karakterré. Elfaba, egy hányatott sorsú de okos teremtés, akinek fiatalkorát megismerve megtudhatjuk és talán meg is érthetjük, hogy hogyan is vált belőle a későbbi hírhedt Gonosz Nyugati Boszorkány.A varázslatos világ nem jelenti azt, hogy nem jelennek meg olyan valós problémák, mint a vallási fanatizmus, a kirekesztés vagy a  zsarnokok elnyomása.  Az események jóval a kis fonott copfos Dorothy megérkezése előtt játszódnak, de így is rengeteg ismerős karakterrel fogunk találkozni!

A könyvből 2003-bam Broadway musical készült, amelyben a zöld főszereplőt a mára már Elsa hangjaként ismertté vált Idina Menzel játszotta. Jelenleg pedig készül a filmadaptáció, amiben Ariana Grande alakítja majd Elfaba tündöklő szobatársát, Glindát, az Északi Jó Boszorkányt. Érdemes lesz várni!

kultúrszeparé biff evangéliuma

Christina Henry: Piros

A Piroska és a Farkas története ezúttal egy posztapokaliptikus világban veszi kezdetét. A világban elterjedő járvány karantén táborokba kényszeríti a túlélőket, azonban az élet ott sem tündérmese. Egy piros kabátos lány megszökik, hogy egyedül vágjon neki az ismeretlenné vált útnak a nagymama házához. Azonban leselkednek rá az erdő lényei, az egyenruhások a nyomában vannak és még a műlába is megnehezíti a haladását. A temérdek veszély dacára vajon képes lesz elérni a célját? Ebben a történetben valóban ember embernek farkasa, Piros, azaz Cordelia úgy tűnik, hogy csakis magára számíthat. Itt horror, vér és rettegés várja az olvasót, ezért a lejárt ösvényről csak annak ajánlott letérni, aki nem fél, ha szembe kerül a farkassal!

Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses - Tüskék és rózsák udvara

A Szépség és a Szörnyeteg “története, mint az idő, örök”. Ebből kiindulva jelent meg a mára már világhírűvé vált fantasy sorozat első kötete 2016-ban.   Feyre egy 19 éves lány, akit vadászat alatt elrabol egy nagy hatalmú tündér, Tamlin és a birtokán tartja fogva. Kettejük kezdeti kapcsolata gyűlöletre és ítélkezésre épül, azonban nem tudnak sokáig küzdeni a bennük lángra lobbanó szenvedéllyel. De az érzéseiken kívül nagyobb veszélyt jelent rájuk egy sötét és ősi árnyék, amivel közösen kell szembe nézniük különben az egész birodalom pusztulásra ítéltetik! Izgalmas, romantikus és szexi. A fantasy új korában a tündérek az új vámpírok, mi pedig nem panaszkodunk!

Naomi Novik: Ezüstfonás

A mesékben minden lehetséges, még egy egyszerű lány is ezüstté tudja változtatni a kezébe kerülő fonalat… vagy mégsem? Mirjam hazudott, ezért most minden erejével küzdenie kell, hogy ne legyen végzetes következménye a meggondolatlanságának. Szerencsére nem kell egyedül cselekednie, segítségére lesz egy egyszerű parasztlány, Vanda, illetve a cárkisasszony Irina. Noha ők hárman különböző élethelyzetekből érkeztek, közös bennük, hogy mindannyian a saját kezükbe akarják venni sorsuk irányítását. A modern fantasy elemei és a népmesei hangulat keveredik egymással, de a társadalmi jelenségek is előkerülnek. Ebben a hólepte, szláv ihletésű világban a mesei fordulatokon kívül a szereplők problémái is ismerősek lesznek számunkra és csak úgy, mint nálunk, az ő gondjaik sem oldódnak meg varázsütésre. Már csak az atmoszféra miatt is érdemes lenne elolvasni, de a tartalom sem lebecsülendő! Aki szereti a népmeséket, semmiképpen se hagyja ki!

kultúrszeparé Ezüstfonás

Christopher Moore: Biff evangéliuma - Aki jézus gyerekkori haverja volt

Melyik másik  történet olyan univerzálisan ismert, mint a Biblia? Jézus életének részleteiről, különösen a korai évekről kevés információnk van, ebben segít Biff, akit egy rendkívül szerencsétlen angyal, Raziel feltámaszt és egy hotel szobába zárva kötelezi evangéliumának megírására. Aki ismeri a szerző más történeteit is, az tudhatja, hogy itt kőkemény komédiára kell számítani. Azonban noha néha meglehetősen profán, a vallással nem tiszteletlen. Jézust nem alacsonyítja le, így a keresztényeket sem sérti meg, de nem is idegeníti el, így az átlagos ember számára közelebb tudja hozni a megváltó alakját, mint bármely ékes szavas szkriptúra. A történet két idősíkon fut, de ellátogatunk Keletre, a szintén csak hallomásból és karácsonyi dalokból ismert bölcsekhez de Mária Magdolna karaktere is szépen kikerekedik a lapokon.

Aki szereti a szarkazmust, a merész ötleteket és a könnyed poénokat, ismerkedjen meg Biffel!

A könyvről Tóth Edu, humorista mesél az Agave Kiadónak:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=8nGza4mnlNg

További videók a témában