2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia névnapja

Közeledik a Black Friday - 5 könyv, amit érdemes a kosárba rakni

2023-11-10 18:45 | Nézettség: 638
Közeledik a Black Friday és a Cyber Monday! Bármilyen érdeklődési körünk is legyen, rengeteg kedvezményes ajánlat vár majd ránk! Alapvető jó tanács, hogy érdemes előre tervezni és célirányosan pakolni az online vagy offline kosarainkba. Csakúgy, mint a piacon, elég azoknál a standoknál szétnézni, ahol azt árulják, ami a bevásárló listán szerepel, így egyrészt időt is spórolunk, másrészt nem csábulunk el olyan dolgokra, amikre valójában nincs szükségünk. Azonban, ha túl nagy a választék, nehéz eldönteni mit is lenne jó beszerezni. Ezért most összeszedtünk 5 különböző könyvet, plusz egy különlegességet, amikre érdemes lesz vadászni az akciók alatt!

Black Friday és Cyber Monday: a "shopping" ünnepnapok

Mi a Black Friday?

A "Black Friday", vagyis "Fekete Péntek", az Egyesült Államokban hagyományosan az amerikai Hálaadás ünnepét követő péntek, mely a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelzi. Ezen a napon a kereskedők hatalmas kedvezményekkel, akciókkal csábítják a vásárlókat, így a Black Friday a világ egyik legnagyobb bevásárló eseményévé vált. Az elnevezés eredetileg a 1960-as évek Philadelphiájából származik, ahol a zsúfolt utcákat és a forgalmi dugókat így jelölték a rendőrök. 2023-ban a Black Friday november 24., pénteken lesz. 

Ez a nap nemcsak a nagy üzletláncok és elektronikai boltok számára jelentős, hanem a könyvesboltok és online könyváruházak számára is. A könyvrajongók körében különösen népszerű, hiszen ritka és kedvelt kiadványok, bestsellerek és szakirodalmi művek is jelentős kedvezménnyel szerezhetők be.

Mi a Cyber Monday?

A "Cyber Monday", azaz "Kiber Hétfő" a Black Friday digitális megfelelője, amely az online kereskedelmet célozza meg. Ez az esemény a Black Fridayt követő hétfőn kerül megrendezésre. A kifejezést 2005-ben alkották meg, hogy ösztönözzék az embereket az online vásárlásra. Az elmúlt években a Cyber Monday a világ egyik legnagyobb online vásárlási napjává nőtte ki magát, ahol az elektronikai cikkektől kezdve a divatárukig szinte minden termékre találhatók kedvezmények.

A könyvesboltok ezen a napon is különleges akciókat kínálnak, különös tekintettel az e-könyvekre és audiokönyvekre. A Cyber Monday egy remek alkalom arra, hogy digitális formátumban is bővítsük könyvgyűjteményünket, vagy akár a könyvekhez kapcsolódó egyéb termékekre, mint például könyvolvasókra és kiegészítőkre is rátegyük a kezünket kedvező áron.

Mind a Black Friday, mind a Cyber Monday a modern fogyasztói kultúra két meghatározó ünnepe, amelyek lehetőséget biztosítanak a vásárlóknak arra, hogy kedvező árakon juthassanak hozzá a kívánt termékekhez, köztük a könyvek széles választékához. Ezek az események nemcsak a kereskedők számára fontosak, hanem a vásárlók számára is, hiszen lehetővé teszik, hogy kedvenc könyveiket, legyen az klasszikus irodalom, szakkönyv, vagy akár a legújabb bestseller, kedvezőbb áron szerezzék be.

Újdonságok a magyar könyvpiacról! 5 könyv +1 játék a kívánságlistánkra!

black friday könyv

Leiner Laura: Nem egyszerű

A fiatal olvasóközönség köreiben a mai napig az egyik legnagyobb sztárírónak Leiner Laura számít. A Szent Johanna Gimin kívül több sikeres sorozat és önálló mű is szerepel a repertoárjában, főszereplői általában tinédzserek, akik a felnőtté válás és a szerelem kusza útjain próbálnak a helyes irányra lépni. Rendhagyó módon, legújabb munkájában a huszonhárom éves Iza történetét ismerhetjük meg. A lány egy könyvkiadónál dolgozik, ahol végre igazán bizonyíthat: korunk legfelkapottabb színészének memoárját bízzák rá. Azonban ez korántsem egyszerű feladat, a kézirat annyira nincs kész, hogy fejezetenként kell összeszednie azt a hírességtől, ezenkívül pedig az albérletében is folyamatos balszerencse kíséri. Mindennek tetejében legjobb barátjának új kapcsolata lesz, amitől Iza rendkívül furcsán kezdi érezni magát. Ez a történet könnyű, humoros, telis-tele szerethető karakterekkel, ahogy azt már Leiner Laurától megszokhattuk. Aki esetleg nem unja már, hogy tinédzserekről olvasson felnőtt fejjel, most neki is itt a lehetőség, hogy felnőtt emberek kalamajkáiban találja meg a kikapcsolódást, a szórakozást és talán kicsit önmagát is.

Leiner Laura

Frei Tamás: Puccs Moszkvában

Az előző könnyed limonádé után a listánk második szereplője erős tónusváltást hoz magával. Egy elképzelt jövőben játszódik a cselekmény, ahol még mindig tart az ukrán háború, Putyin még mindig hatalmon van, Kelet-Európát pedig a nagyhatalmak általi újraosztás fenyegeti.  Akik olvasták Frei Tamás 2015-ben megjelent Agrárbárók című regényét, régi barátként üdvözölhetik André Calvit, akinek ismételten nálánál jóval nagyobb eseményekkel kell megküzdenie. Ebben az akcióthrillerben rendszeresen a már jól ismert nevek kerülnek ismeretlen környezetbe. Ettől a tétek csak nőnek, hiszen a szereplők, a cselekmények közel állnak hozzánk, de valóban nem tudjuk, hogy mégis mire számíthatunk. Spekuláció és fontolgatás helyett csak egy dolgot tehetünk: derítsük ki magunk!

Tisza Kata: Szakáll Péter illúziói - Emberfüggések és szabadulások

A pop-pszichológia egy egyre felkapottabb jelenség. Instagramon és TikTokon sorra jönnek velünk szembe a témához kapcsolódó tartalmak jobb esetben szakemberektől, rosszabban jó szándékú laikusoktól. Noha a mindennapi beszélgetéseinkbe is kezd beépülni a “terápia beszéd” (pl.: toxikus, gaslighting, védekező mechanizmus) és átlagosan is jobban képben vagyunk a mentális egészség fontosságával, mindez nem elég a gondjaink automatikus megoldódásához. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Tisza Kata  legújabb munkája, amelyben a főszereplőnk Szakáll Péter terapeuta öt munkanapjába kapunk betekintést. Pácienseivel beszélgetve a saját függőségei is feltárulnak előtte. Egyszerre a szakember és az érintett látásmódját is megismerhetjük. A karakterek teljes egészében a mai magyar valóságból csöppentek a lapokra, kifejezetten könnyű velük azonosulni. A történetek nem csak megjelenítik, de megszólítják és meg is ragadják az olvasót. Tanuljunk másokról másoktól, hogy magunkat jobban megismerjük!

Bödőcs Tibor: Prímszámok hóesésben

A híres hírhedt humorista abszurd felvetésekkel teli miniatűrök gyűjteményét alkotta meg újabban. Már a borító is árulkodó, látszólag össze nem illő szimbólumok, harsány színekben alkotnak egy egészet. Vad gondolatok, filozófiai paródiák, utalások és hasonlatok gondosan összeállított egyvelege tárul fel előttünk. Mint egy házibulin kevert minden jóval megpakolt koktél, amit nagy jókedv követ de egyéni tolerancia szinttől függ, hogy ki mikor dobja be a törölközőt. Bármit is hozzon a másnap, tanulságos élményen leszünk túl, az már biztos.

Boldizsár Ildikó: Az igazi vándorút

A meseterápiával foglalkozó írónő munkái kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott olvasmánynak számítanak. Szépen megírt szövegeken és nosztalgikus érzéseken kívül segítségre is lelhetünk a mesék csodálatos világában. Az igazi vándorútban Amáliának, aki a világ legszomorúbb boszorkánya, meg kell találnia az eltűnt Fekete Világkerülő Embert, hogy újra elinduljon a megállásra késztetett idő. Az élet nehézségeire nem kapunk egyszerű válaszokat attól, hogy felnőttünk, ezért is fontos, hogy ne féljünk a meséktől, a “gyerekesség” oktalanul negatívnak titulált jelzőjétől. Az olvasó a boszorkánnyal együtt talál vigaszra és megnyugvásra, hol rózsákat mosolygunk, hol gyöngyöket sírunk, az egészséges élethez pedig mindkettőből kell a tarisznyánkba.
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=MgaPO__TZFE

Orvos-Tóth Noémi: Egymás -Transzgenerációs önismereti kártyák

A plusz egy, ez alkalommal nem egy könyv, hanem egy játék. Megalkotója  Orvos-Tóth Noémi, az Örökölt sors című kötet szerzője.

Az önfejlesztő könyvek és egyéb eszközök kifejezetten hasznosak tudnak lenni, hiszen nem csak azt ismerhetjük fel, hogy miben kell változtatnunk, hanem a probléma gyökerét és a fejlődés útját is meglelhetjük. Az Egymás önismereti kártyái 160 db kérdést és 8 db együttérzést kifejező lapból állnak. A játék lényege, hogy szembenézzünk az előző generációktól örökül kapott érzelmi és viselkedési mintáinkkal. Itt nincsen tradicionális nyertes-vesztes felállás. A nyeremény önmagunk és a beszélgető partnerünk megismerése. Bárkivel el lehet kezdeni a beszélgetést, csak nyitottságra és empátiára van szükségünk, társunk és magunk irányába egyaránt.

További videók a témában