2024. július 20., szombat
Illés névnapja

Millenniumi Földalatti érdekességei. Budapest Rejtett Kincsét: A Millenniumi Földalatti Vasút 🚂🚃 Története

2024-07-02 10:27 | Nézettség: 191
A Millenniumi Földalatti Vasút 🚂, melyet 1896. május 2-án Ferenc József nyitott meg, Budapest egyik legkiemelkedőbb közlekedési és technológiai újítása. Ez a világ első elektromos meghajtású földalatti vasútvonala, amely az Andrássy út alatt húzódik, és a város történelmi fejlődésének szimbóluma.

A Millenniumi Földalatti Vasút 🚂🚃 Története és Különlegességei

milleneumi földalatti kis metró retro Budapest

Történeti Áttekintés

  1. május 2-án Ferenc József, az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodója ünnepélyesen megnyitotta a budapesti Földalatti Vasutat, amely Európa második, a világ pedig első elektromos meghajtású földalatti vasútvonala volt. Az akkoriban Gizella tér és az Artézi fürdő között húzódó vonal a millenniumi ünnepségek alkalmából készült el, és már az első napoktól kezdve forradalmasította Budapest tömegközlekedését.

Érdekességek és Különlegességek

Gyors Építés és Költséghatékonyság

A Millenniumi Földalatti Vasút építése rendkívül gyorsan zajlott le, mindössze 21 hónap alatt készült el. Ez idő alatt a Schlik-féle Vasöntöde és Gépgyár, valamint a német Siemens und Halske cég közösen dolgoztak a vasúti pálya és a szerelvények kivitelezésén. Az építkezés sikeressége és hatékonysága példátlan volt a maga korában.

Innovatív Technológia

A földalatti vasútvonal 3689 méter hosszú volt, amelyből 3225 méter alagútban, míg 464 méter a felszínen haladt. A vonal mozdony helyett motorkocsikkal működött, ami akkoriban rendkívüli újításnak számított. Az elektromos berendezések biztosítása a Siemens und Haske cég érdeme volt, akik a legmodernebb technológiákat alkalmazták a földalatti építésekor.

földalatti szerelvény budapest

Kulturális és Történelmi Jelentőség

A földalatti vasút 11 megállóhelye közül egy már nem létezik, ez a Fővárosi Állatkertnél található állomás. Az egykori felszíni pályaszakaszra ma már csak egy betonhíd emlékeztet a Városligetben. Érdekesség, hogy ez a híd Magyarország első vasbeton hídja volt, amely 1896 és 1973 között biztosította az átkelést a vágányok között.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Lnw-1atP9rA

Felújítások és Megújulás

A Millenniumi Földalatti Vasutat több alkalommal is felújították. Az első jelentősebb felújításra az 1920-as években került sor, amikor kicserélték a balesetveszélyes síneket. Az 1970-es években végzett átfogó rekonstrukció során a vonalat meghosszabbították a Mexikói útig, és az egész szakaszt a föld alá helyezték. Az 1995-ös felújítás során pedig a megállók eredeti képét is helyreállították.

földalatti építése metro budapest

Világörökségi Helyszín

A Millenniumi Földalatti Vasút 2002-ben az Andrássy úttal együtt világörökségi helyszínné vált. Ez a státusz nemcsak a vasútvonal történelmi és technológiai jelentőségét, hanem a város építészeti örökségét is elismeri.

Záró Gondolatok

A Millenniumi Földalatti Vasút építése és üzemeltetése Budapest fejlődésének és modernizációjának szimbóluma. Az 1896-ban átadott vasútvonal nemcsak a korabeli technológiai újítások egyik kiemelkedő példája, hanem a város kulturális és történelmi identitásának meghatározó része is. A mai napig működő mertó vonal emlékeztet a múlt nagy teljesítm

További videók a témában