2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Októberi kerti munkák, amit feltétlenül el kell végezni, hogy bő termésünk legyen tavasszal. Mit vessünk öktóberben?

2023-10-11 20:55 | Nézettség: 570
Őszre hajlamosak vagyunk a konyhakertet hanyagolni, miközben a növények szép lassan készülnek az eljövendő hideg hónapokra. Azonban, ha arra vágysz, hogy a saját termesztésű friss zöldségeket élvezhesd az őszi és téli hónapokban, az október a kulcsfontosságú időszak a kertben. Megmutatjuk, hogy milyen munkák várnak a gondos kertészre a konyhakertedben októberben, és hogyan készítheted fel a talajt és a növényeket a következő szezonra.

Októberi teendők a konyhakertben

kert munka

Az október hónap a konyhakertben is fontos teendőket hoz magával, főként az őszi előkészületek és a téli kertgondozás terén.

Itt van néhány dolog, amit érdemes fontolóra venni októberben:

 1. Betakarítás: Szüreteld be a még érett zöldségeket és gyümölcsöket, például tököt, sütőtököt, uborkát, paradicsomot, paprikát és bogyós gyümölcsöket.

 2. Őszi vetés: Októberben még lehetőséged van őszi zöldségek (pl. spenót, saláta, sárgarépa, káposzta) vetésére. Késő őszi vetésekkel is biztosíthatod a friss termést.

 3. Talaj előkészítése: Az őszi hónapok ideálisak a talajjavításhoz. Add hozzá komposztot, műtrágyát vagy egyéb szerves anyagot a kerted talajához, hogy felkészítsd a következő szezont.

 4. Védelem a fagy ellen: Az érzékeny növényeket, mint például a paradicsomot és a paprikát, védőhálóval vagy kerttakarással takard be, hogy megvéd a késői fagyoktól.

 5. Gondoskodás a komposztról: Tartsd szemmel a komposzt kupacod, és forgasd át, hogy az anyag lebomoljon, és hasznos tápanyagokat adjon a talajhoz.

 6. Házi konzerválás: Főzd be, fagyaszd le vagy szárítsd be a betakarított zöldségeket és gyümölcsöket, hogy egész évben élvezhesd azok ízét.

 7. Fűnyírás: Az utolsó fűnyírást végezd el, és gondoskodj a kert tisztaságáról, hogy ne legyenek benne elhullott levelek és egyéb hulladék.

 8. Szőlővesszők metszése: Ha szőlőt termesztesz, októberben az ideális idő a szőlővesszők metszésére.

 9. Gondoskodás a gyógynövényekről: Őszi fűszernövények, mint például rozmaring és kakukkfű, ismét visszatérnek, gondoskodj róluk.

 10. Kerttárolás: Vedd elő a kerti eszközöket és az öntözőberendezéseket, tisztítsd meg, és készítsd fel őket a téli pihenésre.

Ezenkívül érdemes ellenőrizni a kertet a kártevők és betegségek szempontjából, és szükség esetén megfelelő intézkedéseket tenni a védekezés és a megelőzés érdekében. Az október a konyhakertben az őszi és téli előkészületek ideje, hogy a kerted a következő szezonban is egészséges és termékeny legyen.

kert munka

Októberi vetés, készülés az őszi szezonra

Az októberi vetés az őszi szezonra készülés egyik fontos lépése a konyhakertben. Az őszi vetések lehetővé teszik, hogy továbbra is friss zöldségeket élvezhess a hidegebb hónapokban. Itt van néhány zöldség, amelyeket októberben érdemes elvetni, valamint néhány hasznos tanács a vetésükhöz:

 1. Spenót: A spenót őszi vetése előnyös, mivel a hidegebb hónapokban jobban fejlődik, és ellenállóbb a hidegnek. Tavaszra is friss spenótleveleid lehetnek.

 2. Saláta: Az őszi salátavetés is kiváló lehetőség. Választhatsz különböző salátatípusokat, például fejes salátát, jégsalátát vagy rukkolát.

 3. Sárgarépa: A sárgarépa vetése is őszi időszakban történhet. Ezek az alakú zöldségek az őszi hónapokban lassan nőnek és a hidegben ízletesebbek lehetnek.

 4. Káposzta: A káposztafélék, mint a kelkáposzta vagy a fejeskáposzta, őszi vetése is lehetőséget ad arra, hogy télen és korai tavasszal is élvezhesd a káposztaféléket.

 5. Zöldhagyma: A zöldhagyma egész évben termeszthető, de az őszi vetés révén télen is friss hozzávalót szerezhetsz.

 6. Fokhagyma: Az őszi fokhagymavetés lehetővé teszi a korai tavaszi fokhagyma betakarítását. A fokhagymahagymákat ősszel szép sorokba ültetheted.

Fontos tanácsok az októberi vetésekhez:

 • Készíts elő jó minőségű talajt: Gondoskodj arról, hogy a talaj jól előkészített és gazdag tápanyagokban. Add hozzá komposztot vagy szerves anyagokat a talajhoz, hogy a növényeknek megfelelő tápanyagokhoz jussanak.

 • Vetési mélység: Figyelj a megfelelő vetési mélységre. Általában az őszi vetéseknél a magokat kisebb mélységbe ültessük, mint a tavaszi vetéseknél, mivel az őszi talaj hűvösebb és nedvesebb lehet.

 • Öntözés: Az őszi vetéseket rendszeresen öntözni kell, hogy a magok kikeljenek és a növények jól fejlődjenek.

 • Védőlefedés: A hűvösebb éjszakákat megelőzve és a kártevők elleni védelem érdekében lefedheted az ágyásokat hőszigetelő anyaggal vagy védőhálóval.

Az októberi vetésekkel gondoskodhatsz arról, hogy kertedben legyen friss zöldség is az őszi és téli hónapokban, miközben készíted a talajt és a növényeket a következő tavaszi szezonra.

kert munka

Őszi talajelőkészítés a konyhakertben

Az őszi talajelőkészítés a konyhakert gondozásának fontos lépése, amely lehetővé teszi a talaj javítását és felkészítését a következő tavaszi szezonra. A megfelelő talajelőkészítés segít növelni a terméshozamot és javítani a talaj struktúráját, amely hosszú távon előnyös a kertednek. Itt vannak a fontos lépések az őszi talajelőkészítéshez:

 1. Talaj tesztelése: Az első lépés az őszi talajelőkészítés során az, hogy végezz egy talajanalízist. Ez segít megérteni a talajod jelenlegi állapotát és meghatározni, milyen tápanyagokra lehet szüksége. A talajanalízis alapján kijelölheted a szükséges tápanyagokat és pH-értéket módosító intézkedéseket.

 2. Gyomtalanítás: Távolítsd el a kertből az összes gyomot és növényi maradványt. A gyomoknak és a növényi maradványoknak a talajban hagyása kórokozók és kártevők számára kedvező környezetet teremthet.

 3. Szerves anyagok hozzáadása: Az őszi talajelőkészítés során komposztot, elhalt növényeket vagy egyéb szerves anyagokat adj a talajhoz. Ezek a szerves anyagok javítják a talaj szerkezetét és növelik a tápanyagok tartózkodását a talajban.

 4. Ásás és lazítás: Ásd fel a talajt, hogy a szerves anyagok és tápanyagok egyenletesen eloszoljanak. A talaj lazítása segít a növények gyökereinek mélyebb és könnyebb behatolásában. Ha a talaj nehezen munkálható, akkor talajlazító eszközöket, például villa vagy talajmarót használhatsz.

 5. Kémhatás szabályozása: Ha a talajanalízis azt mutatja, hogy a talaj pH-értéke nem megfelelő, alkalmazd a szükséges korrekciót. Például mész vagy kénsav hozzáadásával szabályozhatod a pH-értéket a kívánt szintre.

 6. Vetőágy elkészítése: Az őszi talajelőkészítés során készítsd elő a vetőágyat vagy ágyásokat, amelyekbe tavasszal a növényeket ültetheted. Az ágyásokat szigorú sorrendben készítsd el, hogy könnyű legyen a vetés és a növények gondozása.

 7. Takarás: Végül, miután befejezted az őszi talajelőkészítést, takard le a kertet mulccsal, szalma vagy száraz levelek használatával. Ez segít megőrizni a talaj melegét, csökkenti a gyomok növekedését és megvédi a talajt a kimosódástól a téli esőzések alatt.

Az őszi talajelőkészítés időt és energiát igényel, de hosszú távon a kerted jövőbeli sikereinek alapját jelenti. A megfelelő gondozás és előkészítés segít a növények egészséges növekedésében és a gazdag terméshozamban.

kert munka

Fagy elleni védelem a konyhakertben

Az őszi hónapokban beköszöntő hidegebb időjárás és fagyok kihívást jelenthetnek a konyhakert gondozása szempontjából. Az ősszel történő fagy elleni védelem segít megvédeni a növényeket a hideg időjárástól, amely károsíthatja vagy akár elpusztíthatja őket. Íme néhány mód, hogyan védekezhetsz a fagy ellen az ősszel:

 1. Hőtartó lefedés: A lefedés egyik hatékony módszer a fagy elleni védelemre. Használhatsz lefedőanyagokat, például hőszigetelő takarókat, réteges textíliákat vagy speciális kertfedő anyagokat, mint például lepedőket vagy fóliát. Lefedd vele az érzékeny növényeket, hogy megvédjed őket a hidegtől.

 2. Fagyvédelmi védőberendezések: A kereskedelmi forgalomban kaphatóak olyan fagyvédelmi védőberendezések, mint a hőszivattyúk vagy hőlámpák, amelyek hőt bocsátanak ki és segíthetnek megelőzni a fagykárokat.

 3. Kupakok és hordozható üvegházak: Speciális növényi kupakokat vagy hordozható üvegházakat használhatsz az érzékeny növények védelmére. Ezek a szerkezetek megőrzik a meleget és védelmet nyújtanak a fagy ellen.

 4. Fagyérzékeny növények mozgatása: Ha teheted, mozgasd az érzékeny növényeket egy hőszigetelt helyre, például egy garázsba vagy fóliasátorba, amikor a fagyveszély magas.

 5. Vízpermetezés: A növények locsolása hideg éjszakákon segíthet megvédeni őket a fagytól. Az elpárologó víz hőt bocsát ki, ami kissé melegen tartja a növényeket.

 6. Támaszték és mulcs: Használj támasztékokat, például fadarabokat vagy kerti rúdokat, hogy a lefedett anyag ne érintkezzen közvetlenül a növényekkel. Továbbá, alkalmazz vastag mulcsot a talaj felszínén a növények gyökerének melegen tartására.

 7. Kivágás és takarás: Néhány növény esetében a fagyveszélyes hajnalokon a virágok kivágása és egy tartályban tartása, majd visszahelyezése a növényre a napfényes órákban, segíthet megőrizni őket.

Fontos, hogy az őszi fagy elleni védelem időben történjen, amikor az előrejelzések alapján hideg éjszakák várhatók. Ne hagyd, hogy a növényeket hosszú időn keresztül lefedve tartasd, mivel ez akadályozhatja a növények növekedését és napfényhez való hozzáférésüket. Az őszi fagyok elleni védelem segíthet megőrizni a konyhakerted egészségét és az érzékeny növényeket a téli hónapokig.


Megnézem a videót
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=4W1MFXuQpro

További videók a témában