2024. július 14., vasárnap
Őrs névnapja

Releváns horgászrend: akkor 3+2, vagy 2+1 a helyes szám?

2024-03-15 21:37 | Nézettség: 1423
Sokszor javasoltuk már, hogy a horgászat megkezdése előtt nézzünk utána a pontos szabályoknak az adott vízterületen – mielőtt elkezdünk horgászni. Sajnos sokan nem teszik ezt meg, és ez értelmetlen vitákhoz vezethet.

Horgászrend szokások

Az a helyzet, hogy ez nem a szokásokon múlik. Számos vízen az év első horgászata megkezdésének a feltétele, hogy az ember aláírja a horgászrendet, ezzel igazolva, hogy elolvasta. Sajnos ezt sokan megteszik úgy, hogy nem olvasták el. Mindenki emlékszik anno a vizsgáról, hogy a ponty és a süllő mérete 30 cm. és 3+2 nemes halat lehet naponta elvinni. Óvatosan szeretnénk szólni, hogy ez a vizek jelentős hányadán már nem igaz állítás.

Horgászrend – konkrét változások

Frissítés: a teljes körű korrekt tájékoztatás érdekében itt található a Megyei Szövetség ma (2024.03.18.) publikált átfogó tájékoztatása:
HECSMSZ csatornák megtartható halmennyiségei

Tehát az egyértelmű szabályozás 2024-ben:: éves jeggyel 3+2. míg 24 órás jeggyel 2+1.


Jól illusztrálja a problémát, hogy 2024-ben Csongrád-Csanád megyében két érdemi változás történt. Vélelmezhetően a horgászok jelentős hányadának nincs ismerete a változásokról. Összefoglalnánk a lényeget:

•    2024. évtől kezdve a HECSMSZ halgazdálkodása alá tartozó folyóvízeken (megyei Tisza szakasz, Maros, és a Hármas-Körös) is bevezetésre kerül a felső méretkorlátozás a pontyra vonatkozóan. A szabály bevezetésének célja elsősorban a tiszai nyurgapontyállomány megőrzése. Ennek értelmében 2024.02.01-től tilos megtartani a 70 cm-nél nagyobb pontyot, az adott méretet meghaladó halakat kifogásuk után azonnal, a legkíméletesebben módon vissza kell engedni.
•    A szövetségi csatornavizeken (Algyői-főcsatorna, Salakos csatorna) csökkent az időszakos felnőtt területi jeggyel 24 óra alatt megtartható halmennyiség. A darabszám-korlátozás alá eső halakból és amurból 24 órás jeggyel fajonként 2 darab, összesen 3 darab, keszegfélékből és ezüstkárászból összesen 3 kg tartható meg.

horgászrend mennyi halat

Az elvihető halmennyiség és a mérsékletesség

A cikk ihletője három darab ránézésre 2-2,5 kg-os halastavi ponty az asztalon az egyik megyei csatornából (amit nem sokkal előtte telepítettek). A szabályozási részt megtárgyaltuk, néhány gondolat az általánosságok szintjén.

Elfogadva azt, hogy a horgászat nemcsak hobbiként szolgál számos ember számára, hanem lehetőséget kínál arra is, hogy természetes, egészséges ételekhez jussunk, azért érdemes mérsékletességet gyakorolni.. Néhány érv, ami alátámasztja, miért elegendő csupán egy vagy két pontyot hazavinni a család élelmezése céljából.
Ha ezek valóban méretes halak, akkor több kiló halhúsról beszélünk. Nyilván lehet a mélyhűtőt teletömni, de minek, mivel a halnál különösen fontos a frissesség.
Másodszor, a fenntartható horgászat és az élőhelyek védelme érdekében fontos, hogy ne vigyünk haza több halat, mint amennyit valóban fel tudunk használni. Esetleg jó lenne valamit fogni a telepítés után 3 héttel is…

Végül, de nem utolsósorban, a „kevesebb gyakran jobb” elv alkalmazása lehetőséget ad arra, hogy nagyobb értéket rendeljünk hozzá a kifogott és elfogyasztott halakhoz. Hosszabb távon azáltal, hogy tudatos döntést hozunk a horgászat során és csak annyit viszünk haza, amennyire szükségünk van, jobban megbecsülhetjük azokat az erőforrásokat, amelyeket a természet kínál számunkra.
Nem ragoznám tovább: bőven elég a napi kettő – főleg, ha a holnapra is gondolunk.

Most egy újdonsággal jöttünk - víz alatti felvételekkel: a videót majd Ti minősítitek…

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=ih_SyPyw9kg

Összefoglalás


Milyen fontos változásokat hozott 2024. a horgászrendben Csongrád-Csanád megyében?

2024-ben két jelentős változás történt Csongrád-Csanád megyei vizeken:
1.    A pontyra vonatkozóan bevezetésre került a felső méretkorlátozás a HECSMSZ halgazdálkodása alá tartozó folyóvizeken (Tisza, Maros, Hármas-Körös), amely megtiltja a 70 cm-nél nagyobb pontyok megtartását.
2.   A szövetségi csatornavizeken (Algyői-főcsatorna, Salakos csatorna) csökkent az időszakos felnőtt területi jeggyel 24 óra alatt megtartható halmennyiség. A darabszám-korlátozás alá eső halakból és amurból 24 órás jeggyel fajonként 2 darab, összesen 3 darab, keszegfélékből és ezüstkárászból összesen 3 kg tartható meg.


Miért fontos a horgászat során a mértékletesség?

A mértékletesség fontos a fenntartható horgászat és az élőhelyek védelme érdekében. Ez biztosítja, hogy ne vigyük haza több halat, mint amennyit fel tudunk használni, így csökkentve a pazarlást és segítve a halállomány megőrzését. Emellett lehetővé teszi, hogy hosszú távon fenntartsuk a természet adta erőforrásokat.


Mi a javasolt napi elvihető halmennyiség és miért?

A javasolt napi elvihető halmennyiség egy vagy két nemeshal, főleg ha ezek nagyobb méretűek, amelyek akár több kiló halhúst jelenthetnek. Így marad későbbre is szórakozási lehetőségünk (és friss vacsoránk…)

További videók a témában