2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Szódabikarbónából készült karácsonyfadísz recept egyszerű és olcsó

2023-11-29 12:38 | Nézettség: 605
Szódabikarbónából készült karácsonyfadísz költséghatékony és igazán gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ha igazán egyedi, saját készítésű díszeket szeretnél a karácsonyfára, akkor ezt a bögrés receptet érdemes kipróbálnod! A szódabikarbónás karácsonyfadísz elkészítésének csak a képzelet szab határt. Gyerekek, unokák is megálmodhatják saját karácsonyfa díszüket és így még emlékezetesebbé válik a karácsony és az ünnep.

Meghitt karácsonyt még emlékezetesebbé teszi, ha a saját kezűleg készített karácsonyfadísz van a fán. Olyanná álmodhatod a karácsonyfádat, amilyere csak szeretnéd! 

karácsonyfadísz

Szódabikarbónás Karácsonyfadísz

Hozzávalók:

 • 1 bögre kukoricakeményítő
 • 2 bögre szódabikarbóna
 • 1 és 1/4 bögre víz
 • Extra kukoricakeményítő a nyújtáshoz és a formázáshoz

1 bögre ürtartalma 2,5 dl

karácsonyfadísz készítés

Elkészítés:

Hozzávalók Összekeverése:

 • Melegítsd elő a sütőt 80 fokra.
 • Egy közepes méretű tálban keverd össze a kukoricakeményítőt, a szódabikarbónát és a vizet, amíg egy sima tésztát nem kapsz. Ha a tészta ragadna, adj hozzá további kukoricakeményítőt, amíg könnyen kezelhetővé válik.

Nyújtás és Formázás:

 • Szórd meg a munkalapot kukoricakeményítővel.
 • Nyújtsd ki a tésztát körülbelül fél centiméter vastagságú lapokká.
 • Használj süteményforma vagy kés segítségével vághatsz ki különböző formákat, például karácsonyfákat, csillagokat, vagy más karácsonyi motívumokat.

Szárítás:

 • Helyezd át a kivágott formákat sütőpapírral bélelt tepsibe.
 • Tedd a sütőbe és szárítsd őket 80 fokon körülbelül 1 órán keresztül. A szárítási idő változhat a tészta vastagságától és a sütő teljesítményétől függően.

Dekoráció:

 • Ha a díszek kihűltek, dekorálhatod őket festékkel, ragasztott glitterrel vagy más díszítőelemekkel. Hagyj időt a dekorációknak, hogy száradjanak.

Fűző vagy Akasztó Hozzáadása:

 • Ha szeretnéd őket felfüggeszteni a karácsonyfára, készíts egy kis lyukat a tészta tetején, mielőtt megszáradna. Később könnyen belehelyezhetsz egy fonalat vagy szalagot.

karácsonyfa

A festés és díszítés lehetőségei szinte korlátlanok, és ez egy fantasztikus módja annak, hogy személyessé és egyedivé tegyük a karácsonyfadíszeket

Néhány dologra figyelj, amikor festesz és díszítesz:

Festés és Díszítés:

 1. Alapozás: Ha a díszek szódabikarbónából készültek, előfordulhat, hogy a felületük porózus. Használj egy alapozót vagy akár fehér akrilfestéket a díszek teljes felületén, mielőtt további színekkel vagy mintákkal folytatnád a festést.

 2. Akrilfesték: Akrilfestékkel könnyen festheted a díszeket. Különböző színeket és ecsetméreteket használj a kívánt hatás eléréséhez.

 3. Ragasztó és Glitter: A ragasztóval könnyen hozzáadhatsz csillogó vagy matricákat a díszekhez. Ecseteld meg a ragasztót a kívánt területen, majd szórd meg glitterrel vagy nyomd rá a matricát.

 4. Rajzolás és Ceruzázás: Ha szeretnéd, rajzolhatsz is a díszekre vagy ceruzázhatod őket. Vízbázisú ceruzák vagy filctollak is jól működnek.

A szódabikarbónából készült díszek tárolása

Amikor elkészültél a díszítéssel, fontos megfelelően tárolni azokat, hogy hosszú ideig megőrizzék szépségüket:

 1. Szárítás: Győződj meg róla, hogy a festékek és ragasztók teljesen megszáradtak a díszeken, mielőtt tárolnád azokat.

 2. Lefedés: Ha lehetséges, helyezd a díszeket egy dobozba vagy más tárolóedénybe, hogy megvédje azokat a porral és sérülésektől.

 3. Papír vagy Puha Anyag: Ha rétegek között helyezel el díszeket, használj puha anyagot, például papírt vagy textíliát, hogy megelőzd a sérüléseket és karcolásokat.

 4. Hűvös és Száraz Hely: Tárold a díszeket hűvös és száraz helyen, hogy megakadályozd a túlzott nedvességet és a deformációt.

Ezek az intézkedések segítenek abban, hogy a szódabikarbónából készült díszek hosszú ideig szépek maradjanak, és örömmel használhatod őket évről évre.

ajándék

Most már készen is vagy a saját, otthon készített szódabikarbónás karácsonyfadíszekkel!

Ajándéknak is kítűnő a saját kezüleg készített karácsonyfadísz!

Jó szórakozást és boldog ünnepeket kívánok!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=KQPTURbR2pw

Mennyit tudsz karácsony ünnepéről? KARÁCSONY - KERESZTÉNY ÜNNEPI KVÍZ

A szódabikarbónás karácsonyfadísz recept előnyei közé tartoznak az egyszerűség, a kedvező ár, a hagyományos és egyedi megjelenés, valamint a személyre szabhatóság.

Néhány előny:

 1. Költséghatékony: A receptben használt alapanyagok, mint a kukoricakeményítő és a szódabikarbóna, általában könnyen és olcsón beszerezhetők. Ez lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű díszt készíts kedvező költséggel.

 2. Egyszerű Elkészítés: A recept nagyon egyszerű, és kevés hozzávalót igényel. A tészta könnyen gyúrható és formázható, így ideális lehet gyerekekkel való közös alkotáshoz is.

 3. Személyre Szabhatóság: A kész díszek festhetők, díszíthetők és személyre szabhatók a saját kreativitásodnak megfelelően. Ez lehetővé teszi, hogy teljes mértékben testre szabd az otthonod karácsonyi dekorációját.

 4. Egyedi Megjelenés: A szódabikarbóna és kukoricakeményítő kombinációja egy könnyű, de tartós anyagot eredményez, amely egyedi és különleges megjelenést kölcsönöz a díszeknek. A természetes fehér színük lehetőséget ad arra, hogy más színekkel kontrasztosan vagy harmonikusan díszítsd azokat.

 5. Hagyományteremtés: Az otthon elkészített dekorációk készítése hagyományokat teremthet a családban. A közös alkotás és díszítés élménye hozzájárulhat a karácsonyi hangulat kialakításához.

 6. Kreatív Projektként Funkcionál: A recept és elkészítés folyamata nemcsak díszkészítést jelent, hanem egyben kreatív projektet is. A különböző formák, színek és díszítések kiválasztása önmagában is kreatív kihívás lehet.

Ezek az előnyök teszik vonzóvá ezt a receptet azoknak, akik szeretnék saját kezűleg elkészíteni a karácsonyfadíszeket, és személyes, otthoni varázst szeretnének adni a karácsonyi dekorációnak.

További videók a témában