2024. március 1., péntek
Albin névnapja

Ázsiai leckék 1: meredek kombináció – rakós botos pergetés, csurgásból | Horgászvideók

2023-10-20 12:00 | Nézettség: 646
A harcsa táplálkozási szokásainak mélyebb megismerése nagyban javíthatja horgászatunk eredményességét. A cél mindig a harcsa támadási ösztönének tudatos kiváltása. Rendkívül hatékony módszert mutatunk be a videóban, csak rajtad múlik, hogy mit tudsz beépíteni a saját horgászatodba.

Nemzetközi horgászati jó gyakorlatok megismertetése

A Videolista horgászmagazinja többek között a legjobb nemzetközi gyakorlatok megismertetését és adaptálását is felvállalta tevékenységi körén belül. Ennek egyik meghatározó eleme a részletes kutatómunka, ahol egyrészt megvizsgáljuk, hogy milyen módszerek és eszközök lehetnek alkalmasak hazai körülmények között, illetve ezek működési logikájának, illetve adaptálási lehetőségeinek feltérképezése.

A harcsa

A lesőharcsa, vagy közönségesen csak harcsa, az európai édesvizek egyik legnagyobb és legizgalmasabb ragadozója. Nem csak a mérete, de a viselkedése is lenyűgöző és kihívást jelent a horgászok számára. Ebben a cikkben horgászok tapasztalataira támaszkodva ismertetjük a lesőharcsa viselkedését.

Horgászati „óvodában” is tudjuk már, hogy a harcsa éjszakai ragadozó, amely a nap nagy részében rejtőzködik a víz alján, árnyékos helyeken, mint például a víz alatti üregekben és a növényzet sűrűjében1. Esténként és éjszaka aktívabbá válik, és ekkor indul el vadászni. Ezért a horgászok gyakran az alkonyati órákban és éjszaka próbálnak szerencsét harcsázás közben. Ami alapjaiban véve egy helyes kiindulás. Persze azért óvatosan szeretném megjegyezni, hogy az átvirrasztott – gyakran eredménytelen éjszaka után – a hajnali fényváltás hozta meg azt az egy-két konyhaharcsát.

A harcsa táplálkozása

Ahogy már sokszor leírtam: a tökéletesen hatékony ragadozó – pontosan mindig azt eszi, amit a legkisebb energiabefektetéssel meg tud enni. 

A harcsa táplálkozási szokásai rendkívül változatosak. Gyakorlatilag megesznek szinte minden állatot, amit el tudnak kapni: halakat, rákokat, madarakat, sőt akár kisebb emlősöket is. A nagyobb példányok gyakran vadásznak a felszínen úszó vagy ivó állatokra is, így ritkán vízimadarak és kisebb emlősök is az étlapjukra kerülhetnek. Ahogy szoktuk mondani: nem mérlegel, hanem rendkívül fejlett érzékelő rendszerével érzékel valamilyen táplálkozási lehetőséget és kegyetlenül támad. Ennek megfelelően a rárablása is egyértelmű – gyakorlatilag mérettől függetlenül beszippantja a zyákmányát, aki innentől a legritkább esetben menekülhet.

Támadási ösztön

Ahogy említettük, a harcsa hazánk fantasztikus ragadozója, lenyűgöző táplálkozási és támadási stratégiákkal rendelkezik. A horgászok számára az egyik legizgalmasabb kihívás a lesőharcsa támadási ösztönének megértése és kiváltása. A következőkben ezen ösztön kiváltásának lehetőségeit ismertetjük. Gyakorlatilag három különböző területen (illetve ezek kombinációja mentén) tudjuk kiváltani a támadási ösztönt.

Táplálékingerek és vizuális stimulusok: a harcsa, bár elsősorban a kémiai és a rezgési ingerekre reagál, bizonyos esetekben vizuális ingerekre is agresszíven támad. A sötét, kontrasztos színek mint a fekete vagy sötétkék, valamint a fényvisszaverő anyagok, mint a holografikus csalik, kiválthatják a támadási ösztönt. Ne felejtsük el: egyértelmű, hogy nem a szeme a meghatározó a zsákmányszerzésben, de azért lát…

Víz alatti rezgések: Minden szakértő szerint a legfontosabb tényező. A harcsa kivételes érzékenységgel rendelkezik a vízben terjedő rezgések észlelésére. Egy sebesen mozgó csali vagy egy hirtelen megemelt műcsali kiválthatja a támadási ösztönt. Ez különösen a gumihalakkal és vibráló wobblerekkel történő horgászat során hasznos ismeret. A sokat harcsázó pergetők meg imádják a beesőre odaverő jelenséget, itt is arról szól a történet, hogy odaesik mellé valami és másodperc töredéke alatt ellentmondást nem tűrő módon támad.

Ízek és szagok: Napjainkban egyre kevesebb figyelmet kap, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a harcsa érzékeny szaglószervvel rendelkezik, ami lehetővé teszi számára, hogy messziről is észlelje a potenciális táplálékot. Ezt a tulajdonságát mi is kihasználják különféle aromás (büdös) csalikkal, amelyek növelhetik a csali vonzerejét. Ha az archív szakirodalmat olvassuk elég csak a zsírból készült mosószappantól a lóbogárig átgondolni a tényező jogosultságát.

Támadási technika

Az általános vélekedés szerint a harcsa az aljzaton heverve várja be zsákmányát. Amikor a kiszemelt áldozat elhalad mellette, hirtelen rárabol és megragadja. A harcsa gyors, robbanékony támadásai, illetve a rendkívül nagy szája lehetővé teszi számára, hogy viszonylag nagyobb méretűzsákmányt is elejtsen. Pontosan ezért működnek a part elé dobálgatott, vagy a part szélében húzott jól verető viszonylag nagyobb műcsalik. Pontosan ezt érzékeli, hogy egy számára megfelelő és relatíve könnyen elkapható táplálékállatt van mellette.


A fentiek alapján a harcsa támadási ösztönének kiváltása több tényezőn is múlik. Nagyon leegyszerűsítve érdemes kísérleteznünk különböző csalikkal, technikákkal és időpontokkal, hogy megtaláljuk az optimális módszert a harcsa érdeklődésének felkeltésére.

A videó értelmezése

Reméljük a cikk alapján és a videó megtekintésével már megfejtettétek a trükköt. A lehető legpontosabban, a vélelmezett harcsa felett, rendkívül agresszív rezgéseket keltve felingereljük a ragadozót.  Nincs ebben semmi varázslat csak pontos dobások és aktív horgászat. A videóban bemutatott megoldás, ennek egykiemelkedő példája, ha fejlődni akarsz, akkor kattints a videóra!

Kép és a videó forrása: https://www.facebook.com/watch?v=247389208223770

Gyakori kérdések a téma kapcsán

Mi jellemzi a harcsát és mikor aktív?

A lesőharcsa az európai édesvizek egyik legnagyobb ragadozója, amely főként éjszakai órákban aktív. Napközben a víz alján, vagy árnyékos helyeken rejtőzködik. A horgászok gyakran az alkonyati órákban és éjszaka próbálnak szerencsét harcsázás közben.

Milyen táplálékot eszik meg a harcsa?

A harcsa táplálékpalettája igen változatos: halakat, rákokat, madarakat és kisebb emlősöket egyaránt megeszik. A nagyobb példányok képesek a felszínen úszó, vagy ivó állatokra is vadászni.
Mik azok a tényezők, melyek kiváltják a harcsa támadási ösztönét?
A támadási ösztön kiváltása három fő tényezőn alapul: a táplálékingerek és vizuális stimulusok (pl. sötét, kontrasztos színek), a víz alatti rezgések (gyorsan mozgó vagy hirtelen mozgatott csalik), valamint az ízek és szagok (pl. aromás csalik).

Hogyan támad a harcsa?

Hatékonyan és kegyetlenül. A harcsa az aljzaton heverve várja be zsákmányát. Amikor egy potenciális zsákmány elhalad mellette, akkor hirtelen rárabol és megragadja. Gyors és robbanékony támadásokkal képes nagyobb zsákmányt is elejteni.

Mi a lényege a bemutatott horgászati technikának a videóban?

A videóban bemutatott horgászati technika lényege, hogy sikerült felismerni a harcsafélék összes releváns tulajdonságát. A lehetséges  harcsa pihenő helyek felett rendkívül agresszív rezgéseket keltve felingereljük a ragadozót. A módszer hatékonysága pontos dobásokon és aktív horgászaton alapul. amire a bemutatott spiccbot garancia…
 

További videók a témában