2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Hogyan készíts töklámpást? Halloween hagyományai

2023-10-14 17:56 | Nézettség: 909
A töklámpás faragás talán az egyik – hazánkban is – kedvelt eleme a Halloween-hez kapcsolódó szokásoknak. Ennek története egy Jack O’Lantern nevű iszákos kovács emberhez kapcsolódik, akit az ördög rendszeresen meglátogatott. Jack véget akart vetni a nem kívánt látogatássorozatnak és csapdába csalta az ördögöt. Jack-et halála után az ördög nem engedte be a pokol kapuján, de léha életvitele miatt a mennyországba sem kerülhetett, így örökre a két világ közé szorult és egy lámpással bolyongazóta is.

A legenda olyannyira élő a mai angolszász területeken, hogy sok helyütt Jack O’Lantern-nek hívják magát a töklámpást is. Nézzük meg a Halloween hagyományait és a töklámpás legendáját.

Halloween története

A Halloween eredete római időkre nyúlik vissza, amikor a rómaiak elfoglalták a Brit-sziget jelentős részét. Az ünnep kezdetben két különböző római ünnep, a Pomona és a Parentalia, valamint a pogány kelta Samhain ünnep elemeinek összefonódásából alakult ki.

Pomona volt a gyümölcsfák és kertek istennője, és az ő tiszteletére rendezett ünnep a rómaiaknál. A Parentalia egy olyan nap volt, amikor a rómaiak a holtakat tisztelték meg. A Lemuralia ünnep során pedig az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat tartottak, hogy elűzzék a házaikból a halottak rosszindulatú szellemeket.

A pogány kelta Samhain ünnep az őszi napéjegyenlőség és a leghosszabb téli nap között esett, október 31-én, és az óév utolsó napjaként is szolgált. A kelta kultúrában ezen az estén hitték, hogy a szellemek, különösen a gonoszak, a túlvilágból látogattak el az élők közé.

Az emberek hitték, hogy ezen az éjszakán az elhunytak lelkei összezavarhatják az élők életét, és hogy az élőknek ételeket és állatokat kellett áldozniuk a szellemeknek, hogy megkönnyítsék vándorlásukat.

Ezzel a hagyományos kelta ünnep együtt élt a római Feralia, amely a holtak emléknapja volt, valamint a Caristia, amely a családok megerősítésének ünnepe volt.

A kelta ünnep kezdetben kelta napisten tiszteletére volt, amikor az emberek köszönetüket fejezték ki a termékeny idényért és a termésért. Később a kelta ünnep és a római hagyományok összefonódtak az angolszász kultúrával.

Ezen az ünnepen a kelta papok a szent tölgyfa alatt összegyűltek, tüzet gyújtottak és áldozatokat mutattak be. Ebből a parázs tűzet minden család megkapta, hogy új tüzeket gyújthassanak vele, amelyek elűzték a gonosz szellemeket és melegen tartották az otthonokat.

Az emberek általában állatbőrökbe öltöztek, és háromnapos ünnepet tartottak. A kelta ünnep később befolyásolta az angolszász és római hagyományokat, és a halloween nevű ünnep sokféle kultúra elemét hordozza. Az elnevezése is a kelta Samhain szóból ered, amely az óév utolsó napjának felel meg.

Így a Halloween egy olyan ünnep lett, amely az ókori római, kelta és más hagyományok keveredéséből született, és az évszázadok során változatos jelentéseket kapott. Az ünnep hagyományosan a szellemek és a túlvilág közeli kapcsolatára emlékeztet, valamint az új év kezdetét és a tél beköszöntét ünnepli.

A Halloween Jelképei: Történet, Legendák és Hagyományok

Az évek során a Halloween jelképei mécsessel világító töklámpásokkal, kandírozott almákkal és számos misztikus legendával gazdagodtak. Az ünnepnek ezek a jelképek adják meg az egyedi és varázslatos atmoszféráját. A Halloween valójában egy olyan ünnep, amely a kelta hagyományokra és az angolszász kultúrára épül, és ma már világszerte ünnepeljük. Ismerjük meg ezeket a különleges Halloween jelképeket, és fedezzük fel, hogy milyen érdekes hátterük és történetük van!

Töklámpások - A Halloween ikonja

Az egyik legjellegzetesebb Halloween jelkép a töklámpás. Ezek a különleges formájú és mécsessel világító töklámpások a Halloween legfontosabb kellékei, illetve tradicionális szimbólumai. A faragott sütőtök először az aratási idényhez kapcsolódott, jóval azelőtt, hogy a Halloween ikonjává vált volna az Egyesült Államokban. Az angol elnevezése "Jack O'Lantern," azaz "Lámpás Jack." 2003. október 19-én például 30,581 ilyen lámpás égett egyszerre Keene városában New Hampshire államban.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=r2MaMB1BO4Y

A Töklámpások Legendája

Az egyik érdekes legenda szerint a töklámpások nevüket egy részeges kovácsról, Jack O'Lantern-ről kapták. A történet szerint az ördög eljött érte, hogy magával vigye a pokolba, de Jack még egy italt kért, mielőtt az ördög elragadta volna. Jack azonban nem hagyta magát könnyen elcsábítani, és furfangos cselt eszelt ki. Megkérte az ördögöt, hogy szedjen le egy almát az almafáról. Az ördög felmászott a fára, de Jack egy kereszset rajzolt a fa oldalára, mivel tudta, hogy az ördög fél a kereszttől. Az ördög végül megállapodott vele, hogy ha leengedi a fáról, akkor nem kerül a pokolba. Jack hagyta lejönni az ördögöt, de amikor meghalt, lelke nem talált nyugalmat sem a mennyben, sem a pokolban. Az ördög végül egy örökké izzó fadarabot adott neki, amit egy kivájt takarmányrépa belsejébe helyezett, hogy megtalálja a visszautat az élők világába.

Ez a legenda számos változatban létezik az angolszász nyelvterületen, és mindegyiknek sajátos bája van, például a Fukar Jack története, aki eladta a lelkét az ördögnek.

Kandírozott almák - A Halloween hagyománya

A kandírozott alma is fontos Halloween jelkép. A kelta hagyomány szerint Samhain, azaz a Halloween időpontja azt jelentette, hogy le kell aratni az összes megérett gyümölcsöt, mert úgy vélték, hogy Samhain után a gonosz tündérek leköpik azokat, hogy ehetetlenekké váljanak. Egyik halloween játék során a lányok titokban megjelölték az almáikat, mielőtt egy hordó vízbe dobták volna őket. Az almák a vízben lebegtek, és a legényeknek a fogaikkal kellett kivenniük őket. Ha valamelyik lány egy megjelölt piros gyümölcsöt fogaival elkapott, akkor hitték, hogy a jövőben összekerülhetnek.

Halloween Amerikában

Amerikában a Halloween gyerekek ünnepe is. Az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek a híres "Trick or treat!" (vagyis "Csokit vagycsalunk!") felkiáltással szólítják fel a háziakat, és általában édességet kapnak. Az ünnepkor sok család jelmezekbe öltözik, és baráti társaságokban jelmezbált rendeznek. Az ünneplés középpontjában az összegyűjtött édességek és az örömteli pillanatok állnak.

A Halloween népszerűsége mellett azonban nőtt a szülők félelme is, mivel attól tartanak, hogy a gyerekeiket veszély fenyegeti az idegenektől és az utcai kocsiktól. Ennek ellenére az ünnep hagyományosan él és virul, például a híres New York-i Village Halloween Felvonuláson, amely minden év október 31-én zajlik.

Halloween Európában

Európában a Halloween hosszú ideig feledésbe merült, de néhány helyen az elvétve öltöztek jelmezekbe és helyeztek el tökdíszeket. A Halloween egy speciális angolszász ünnep maradt egészen a legutóbbi időkig, és csak a televíziózás korában vált belőle egy általánosan ismert és ünnepelt világi ünnep.

Halloween Magyarországon

Magyarországon a Halloween szokások a 2000-es évek elején kezdtek elterjedni, főleg a fiatalabb generációk körében. A jelmezkölcsönzők üzletei kiemelkedő forgalmat tapasztalnak, és a Halloween jellegzetes szimbólumai, mint a töklámpás, elterjedtek. Az ünnep azonban nem mindenki számára elfogadott, és sokan kritikusan fogadják, mivel hiányzik a hagyományos magyar kultúrából.

A Halloween azonban egyre inkább része a magyarországi ünnepkörnek, és számos család otthon is meghonosította a szokásokat. Halloween partikat is szerveznek, és a fiatalok aktívan részt vesznek az ünneplésben.

Összességében a Halloween egy olyan ünnep, amely gazdag történetekkel és hagyományokkal rendelkezik, és világszerte számos kultúrában ünneplik. Az ikonikus töklámpások, kandírozott almák és misztikus legendák hozzájárulnak az ünnep egyedi varázsához, és lehetővé teszik, hogy mindenki egy kicsit eltávolodjon a mindennapi életből, és élvezze a Halloween misztikus világát.

További videók a témában