2024. május 18., szombat
Erik névnapja

Horgászat és a vízparti alkoholfogyasztás | Horgászvideók

2023-09-15 06:26 | Nézettség: 2398
Kényes kérdés a horgászat és az alkoholfogyasztás kapcsolata. Nyilván nem ördögtől való dolog egy-két sört „elpattintani” a finom nyári napsütésben, de itt is a mérsékletességre helyeznénk a hangsúlyt. Sajnos általános – és nem mindig alaptalan – sztereotípia, hogy a „pecások piálni járnak” ki a tópartra. Cikkünkben több oldalról is megközelítjük a kérdést, illetve a végén bemutatunk egy tanulságos videót is.

Miért szólhat mellette?

Mielőtt elkezdjük hinteni az okosságot, azért szánjunk néhány gondolatot a MÉRSÉKELT!!! alkoholfogyasztás lehetséges előnyeire is. Egy-két „ampulla” nem biztos, hogy a világ végét jelenti – sőt…

Közismert az alkohol stresszoldó hatása. Az alkohol mérsékelt mennyiségben fogyasztva segíthet ellazulni és csökkenteni a stresszt. Gondolnád különösen hasznos lehet, ha rettegsz, hogy elpuskázod életed halát. (Nem – pontosan a pia miatt fogod elbarmolni, de erről majd később.)

A horgászat sokak számára társasági élmény, akár régebbi barátokkal, akár vízparti új ismerősökkel. Egy kis ital társaságában eltöltött horgászat gyakran kellemes „csapatépítő” élmény. Az alkohol enyhítheti a feszültséget, oldja a gátlásokat és segít az emberek közötti kommunikációban. Jelzem: megint csak egy ideig! Ha már elég okosra ittad magad, akkor olyanokkal is beszélgetni szeretnél, akik viszont nem szeretnének veled beszélgetni. Hosszabb távon nagyon nem jó irány.

Ha már csináljuk, akkor tényleg érezzük jól magunkat. Az alkohol rövidtávon pozitív hatással lehet a hangulatunkra. Jobb kedvre deríthet, ami növelheti az élmények teljes megélését a vízparton. Viszont ne felejtsd el: derűre ború jön.

A „régi öregek” ezt még megfejelték egy igazi bölcsességgel: „Fiam, ha kellőképp be vagy lassulva biztosan nem kapkodod el a kapást”. Persze, hogy nem, mert olyan részeg vagy, hogy észre sem veszed. Hasonló okosság mint a csuka nyeletése közben elszívott szál cigaretta a bevágás előtt – egye meg rendesen.

Vízparti alkoholfogyasztás veszélyei

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a legfontosabb: a saját biztonságod. Mondjuk ki, ehhez az alkoholfogyasztás nem feltétlenül járul hozzá.
Egyrészt az ittas állapotban történő horgászat egyértelműen növeli a sérülések és balesetek kockázatát, különös tekintettel a vízbe esésre vagy a horgokkal történő önakasztós balesetekre. A horgászbalesetekről itt olvashatsz.

Másrészt minél több van a gallér mögött, attól hajlamosabb vagy rossz döntéseket hozni. Ez éppúgy igaz a kockázatosabb megoldások választására, mint a szabályok rugalmasabb értelmezésére. Saját érdekedben se idd magad sem okossá, sem bátorrá, sem széppé a vízparton.

Harmadrészt hideg időben a kockázatok különösen megnövekednek. Ha vízbe esel, akkor komoly bajod lehet, illetve a néhány órás szundikálás a hideg földön is kellemetlen következményekkel járhat. Sorrendben: alapos megfázás, tüdőgyulladás, kihűlés. Biztos megéri?

Etikai kérdések

Egyrészt a MOHOSZ által kiadott horgászat etikai szabálya világosan fogalmaz: 

„A horgászat országos etikai szabályai azok az emberi magatartásbeli normák, amelyeket a kulturált ember, a horgász megad másoknak és elvár másoktól. A horgászok vízparti magatartása alapján ítélik meg az egész horgásztársadalmat, ezért fokozottan ügyeljünk a viselkedési normák betartására.”

+A horgászok kikapcsolódásának lényege a vizek, partok csendje, nyugalma, felüdülést jelentő természeti környezete és a halfogás élménye. Azért, hogy mindez érvényesülhessen a horgász kerülje a kiabálást, hangoskodást, a technikai eszközök hangos működtetését és tartózkodjon a másokat megbotránkoztató beszédstílustól, vízpartokra nem illő viselkedéstől nehogy ezzel mások pihenését, kikapcsolódását megzavarja.” No comment!!!

Másrészt a vízparti részeg üvöltözés tényleg zavaró. Minden normális kultúrában úgy illik művelni a saját szórakozásunkat, hogy azzal mások szórakozását ne zavarjuk. Mivel a horgászok egy része a csend reményében megy ki a vízpartra, ráadásul tényleg pihenni és kikapcsolódni szeretne, ha jól bemákolsz és egyre hangosabb leszel, akkor ezt biztosan tönkreteszed.

Mondom a tuti receptet: a cimboráddal minimum 20, de inkább 40 méterre ültök le egymástól. Jöhet a gyorsított alapozás (nem etetés, itatás), majd üvöltve megbeszélitek az élet nagy dolgait. Persze egyre hangosabban, hiszen nehéz túlkiabálni a szintén üvöltő mulatós zenét, amit már bekapcsoltál – hiszen azért jöttünk, hogy igazán jól érezzük magunkat. Ha ezt kiegészíted egy kétbotos háromhorgos „hobbitörpézéssel”, szigorúan maximális hangerőre állított csipogós kapásjelzővel, akkor garantáltan tiétek lesz a vízpart véges időn belül. (Vagy belefojtanak a tóba mint a kölyökmacskát, ha erre a napra kevésbé toleránsabb sporttársakat kaptál.). Se így, se úgy ne csináld.

Az alkoholfogyasztás hatása a horgászat eredményességére

Nem akarunk elkeseríteni, de az elfogyasztott alkohol mennyisége és a horgászat eredményessége között egyértelműen negatív korreláció áll fenn. Lefordítom egyszerűbbre: minél részegebb vagy, annál kevesebb halat fogsz. Ennek az az egyszerű oka, hogy az alkohol befolyásolja az agyi funkciókat, különösen a koncentrációt és a reakcióidőt. A mindenki számára közimert alkoholos befolyásoltsági állapotok alapján összeállítottunk egy horgászatra gyakorolt kisokost. Íme a legfontosabb összefüggések – értelemszerűen személyenként változó:

Enyhe ittasság (0,1–0,5 ezrelék véralkoholszint): nem is érzed és nem is látszik rajtad, hogy ittál, nincsenek látható jelei az alkoholos befolyásoltságnak. Horgászatra teljesen alkalmas állapotban vagy.

Eufória (0,3–1,2 ezrelék véralkoholszint): önbizalmad fokozódik, a gátlások oldódnak, egyre beszédesebbé válsz. Ilyenkor indul a barátkozás és a szomszédolás. Horgászatra még alkalmas állapotban vagy, de a reakcióidő ebben a fázisban már egyre jobban csökken, az elhibázott kapások száma lineárisan nő. 

Izgatottság (0,9–2,5 ezrelék véralkoholszint): az elején még pörögsz, jönnek a nagy történetek – leginkább a képzeletben növekvő halakról és a régi nagy fogásokról. A későbbi fázisban a fokozódó beszédesség mellett megjelenik az érzelmi instabilitás, az ítélőképesség jelentős romlása, Ilyenkor már le sem tudnád tagadni, hogy beálltál mint a gerely. Mindenki látja rajtad, hogy tökrészeg vagy, gyakoriak a látás és egyensúlyproblémák. A versenyzők jelentős része ilyenkor esik bele – először – a vízbe. (Szerencsés esetben itt leáll a piálással.) Az elhibázott kapások száma exponenciálisan nő – egy-két nyomorult hal esetleg felrágja magát és megfog téged. Ekkor mennek el a „soha nem látott óriáshalak”.

Zavarodottság (1,8–3,0 ezrelék véralkoholszint): ha idáig sikeresen eljutottál heves érzelmi kitörések és a koordináció gyakorlatilag teljes elvesztése jellemez. Úgy érzed, hogy nem tudsz felkelni, tántorogsz, forog veled a világ, minden belassult. Próbálsz beszélni, de rajtad kívül már senki nem érti, hogy mit akarsz. A félelem- és fájdalomérzet elmúlása következtében gyakori a sérülés, vagy a baleset, itt már szinte garantált a vízbeesés, feltéve, ha nem alszol el hamarabb. Mivel ekkor már nem igazán tudod merre van a víz és gyakorlatilag képtelen vagy bedobni is, ezért a horgászat felejtős. A felszerelések tönkretétele borítékolható – különös tekintettel a bottörésre  Nem kell aggódni, másnapra nagy valószínűséggel teljesen elfelejted, hogy mi történt. 

Kábulat és ájulás (2,5–4,0 ezrelék véralkoholszint): az alkoholmérgezésről nagyságrendileg ettől a szinttől beszélünk. Itt már nem a horgászat eredményessége a kérdés, hanem a mentő mihamarabbi megérkezése.

Összefoglalnánk a dolog lényegét. Ha alkoholt szeretnél fogyasztani a horgászat során, akkor ügyelj a mértékletességre, és soha ne vezess csónakot – különösen motorcsónakot – ittas állapotban. A saját és mások biztonsága érdekében tartsd tiszteletben az írott és íratlan szabályokat és általánosságban a józan ész (nem véletlenül hívják így!) alapelveit a horgászat során!

Ha szeretnéd látni, hogy az alkohol hatására milyen messze lehet jutni a horgászat lényegétől, akkor kattints a videóra! Az, hogy vicces vagy szánalmas, az ízlés kérdése. Csak erős idegzetűeknek javasoljuk!
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=P0sK59lcDik