2024. február 22., csütörtök
Gerzson névnapja

Horgászbalesetek: a hal a legfontosabb, de azért baj se érjen! Vicces videóval a végén! | Horgászvideók

2023-09-13 23:14 | Nézettség: 745
Kedvenc hobbink során gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni még a legalapvetőbb biztonsági szabályokat is. Tudjuk, hogy mindenki nagylány és nagyfiú és tud magára vigyázni, de egyrészt sajnos minden évben elveszítünk horgászokat az elővigyázatlanság miatt, másrészt a traumatológián dolgozó orvosok is tudnak érdekes dolgokat mesélni horgászbalesetek területén. A végén lévő videóban a „világ legviccesebb horgásza” produkcióiól mutatunk be néhányat.

Amikor a horgászat szóba kerül, az emberek többsége a nyugalmat és a kikapcsolódást képzeli el, ahogy a napsütéses parton ülnek a horgászok (naplopók), és reménykednek egy jó kapásban. A valóságban azonban a horgászat során számos olyan veszély és kockázati tényező van, amelyeket érdemes figyelembe venni. Próbáljuk a komoly témát vidáman megközelíteni. Nem lehet elégszer kiemelni: azzal, hogy ismereteinket bővítjük, elkerülhetjük az esetleges problémákat és a kellemetlenségeket. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk pár tipikus kockázatforrást: 

 • Vízbeesés
 • Horog
 • Hal
 • Bottörés

Vízbeesés

A horgászat víz mellett történik, mert ebben él a hal. A két közeget azért praktikus elválasztanunk egymástól. Kevés horgász van, aki nem esett már bele a vízbe valamilyen körülmények között. Nyilván nem mindegy, hogy milyen vízbe, mikor és hogy esünk bele. Leegyszerűsítve: semmilyen vízbe nem kellene beleesni – semmikor…

Orvosilag érdemi kockázat az, ha hideg vízbe sikerül beleesni. A hatások három csoportba sorolhatók: 

 • Szívroham veszélye: a hideg víz hatására a szív terhelése megnőhet, és kiválthat szívrohamot, különösen azoknál, akiknek már korábban is szívproblémáik voltak. 
 • Azonnali vízbefulladás: a hideg vízben történő hirtelen merülés, vagy beleesés okozhat pánikot és légzési nehézségeket, ami akár fulladáshoz is vezethet.
 • Hipotermia: a hideg víz testhőmérsékletének gyors csökkenéséhez vezethet, amely súlyosan veszélyeztetheti az életet. Ez főleg hosszabb vízben tartózkodás (vagy vizes ruhában tartózkodás) esetén jelent különös veszélyt. A hipotermia tünetei közé tartozik a hidegrázás, zavartság, gyengeség és akár eszméletvesztés is.

Miért is esel vízbe – bár nem tervezted? El kell választani a csónakos vízbeesés és a parti vízbeesés jelenségét.

A csónakos vízbeesés esetén két alapeset figyelhető meg: 

 • Az egyik az egyensúlyvesztés – vagy azért, mert Te bénázol, vagy azért, mert a csónakban lévő másik bénázik. Ennek megfelelően a megelőzés is viszonylag egyszerű: nem szerencsétlenkedtek a csónakban. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, ha egyszerre egy áll, már sokat tettetek a biztonság érdekében. A félrészeg szinkronpisilés „fénykardozással” lehet, hogy jó ötlet az elején, de a lubickolás után kevésbé…
 • A másik, amikor kikap valami a csónakból – ez a klasszikus folyóvízi eset. Rutinból mondom – kétszer estem így vízbe. Gyorsan folyik a víz, nem előre nézel, már jön is a csobbanás.  Ezen is könnyű segíteni – sodrással előre nézel.


A parti műsor ettől sokkal egyszerűbb – simán belesel a vízbe… Azért itt is lehet ideáltipikus eseteket felsorolni – szintén saját tapasztalatból.

A tükörradiál hét éves lekopott talpú cipő költséghatékony megoldás, de a megcsúszás esélyét erősen elősegíti. Megoldás: veszel egy normális cipőt, vagy bakancsot, megfelelően bordázott talppal.

Igen – az a zöld trutyi, ami a köveken van, az bizony csúszik. Nagyon. Ennek megfelelően nem biztos, hogy jó ötlet rálépni, hogy 23 cm-el előrébb legyél. Mérlegeld az utolsó lépés előnyeit és kockázatait.

Folyóvízen – bármilyen meglepő – van apadás és áradás. A legtöbb igazi buktát (néha szereléssel együtt) itt láttam. Apadó víz esetén a széle bizony sáros. Ezzel nem tudsz mit kezdeni, érdemes nem rálépni.

Az előzőhez kapcsolódik a zuhogó eső. Jó kis márgás agyagon pecázni esőben mindig érdekes kihívás. A vége általában borítékolható.

Nem ragoznánk tovább: mérlegeld a kockázatot, hogy mit ér meg az a néhány hal – és gondolj a Családodra is!

Horog

Attól horog, hogy akadjon. Néha a halba, néha beléd. Általában ha kevesebbet kapkodsz, kevesebbet csapkodsz kevesebb „akasztás” lesz. Nem célunk horror történeteket bemutatni, de orvosi háttérrel is konzultálva három praktikus javaslat, ha beléd akadt a horog:

Sajnos az emberhús (és általában a melegvérű állatok húsa is) sokkal sűrűbb, mint a halaké. Ennek megfelelően sokkal nehezebb kiakasztani a szakállas horgot. Felületi akasztásnál a legjobb stratégia kitépni a horgot… Minél többet variálsz attól rosszabb lesz.

Mélyebb akasztásnál és nagyobb horognál ez nem fog működni. Ilyenkor lehet jó megoldás – feltéve, hogy nem ájulsz el közben – az áthúzás stratégia. Lapkát vagy fület levágod, majd szakállal előre átfordítod a horgot. (Jelzem az orvos is ezt csinálná…)

Az igazi biztonsági játék pedig az, hogy azonnal irány az orvos, ahol még praktikusan – különösen élőcsali esetén – jön egy bónusz tetanuszoltás is, hogy emlékezz milyen lúzer voltál.

Hal

Hazánkban nincsenek igazi veszélyes halak, de három alapesetben igen könnyen lehet jó sérüléseket szerezni.

Alapszabály, hogy egy nagyobb csuka szájában ne matass túl sokat. Be fogja csukni és erősen. Számtalan történet kering ezzel kapcsolatban a horgászok között, egy része valóság, egy része fikció. Ami a valóság: már egy pár kilós csuka csúnyán rá tud fogni a kezedre, vagy az ujjadra és nem is engedi el könnyen.

Elegáns és sportos megoldás a nagyobb harcsa kivétele a szájba nyúlás módszerével. Minél nagyobb a harcsa és minél többet szerencsétlenkedsz, attól jobban leradírozza a gerebenfogakkal a hüvelykujjadat. Megint egyszerűsítünk: egyszer fogod meg a valóban fáradt harcsát kesztyűben. Semmi gond nem lesz.

Bármilyen furcsának is tűnik a harmadik leggyakoribb kategória a ponty. Mind a bognártüske, mind a farok alatti úszó csúnya sérüléseket tud okozni – főleg akkor, ha leejted a halat és közben beleakad a kezedbe. Erre is van megoldás: nem ejted el a halat.

Bottörés

Már sokat beszéltünk a bottörésről a Vigyázz a botodra cikkünkben.

Ennek azonban vannak egyéb kockázatai is: a felrobbanó botok rendkívül csúnya sérüléseket tudnak okozni. Ezzel kapcsolatban is számos videó tekinthető meg a közösségi médiában.

Megint két preventív javaslat: 

 • Nem törik el a bot, mert vigyázol rá, mert olvastad a cikkünket.
 • Szemüvegben (napszemüvegben) horgászol, hogy legalább a szemed megmaradjon.


Ha igazi balfácán szeretnél látni és jókat nevetni, akkor kattints a videóra!
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=InpVTPK6o9Q

Ha a feeder horgászattal kapcsolatos szakmai cikkek érdekelnek, ekkor akár pontyra horgászol ,akár keszegre a Videolista horgászmagazinja segít.