2024. május 18., szombat
Erik névnapja

Hosszan Eltartható Joghurt Készítése Otthon. Egyszerű és gyors recept!

2024-04-29 20:14 | Nézettség: 335
Megmutatjuk, hogyan készíthetünk hónapokig eltartható joghurtot otthon, felhasználva mindössze öt liter tejet és néhány egyszerű eszközt. Ez a módszer garantálja a joghurt frissességét és ízét hosszú távon is.

Az alábbiakban találsz egy részletes receptet és útmutatást hosszan eltartható joghurt készítéséhez az általad megadott hozzávalókból. A joghurt hosszú ideig tartósításának kulcsa a megfelelő hőmérsékletű fermentáció és az üvegek sterilitása.

joghurt

Hozzávalók:

 • 5 liter tej
 • 2 evőkanál joghurt (mint élesztő)
 • 6 db fél kilogrammos üveg

Eszközök:

 • Nagy fazék
 • Hőmérő
 • Kanál
 • Tiszta konyharuha vagy szűrő

Elkészítés:

 1. Tej előkészítése: Melegítsd fel a tejet egy nagy fazékban lassan, közepes lángon. A cél az, hogy elérje a kb. 82-85°C-os hőmérsékletet. Ezzel elpusztítod a benne lévő nem kívánt baktériumokat és javítod a joghurt állagát.

 2. Hűtés: Hagyd a tejet hűlni kb. 43-46°C-ra. Ezt követően egy kis mennyiségű tejbe keverd el az 2 evőkanál joghurtot, hogy sima legyen, majd add hozzá a többi tejhez, alaposan keverd el.

 3. Fermentáció: Öntsd a keveréket a sterilizált üvegekbe. Lefedés előtt ellenőrizd, hogy a tetejük tiszta-e és a joghurt ne érintkezzen semmilyen szennyeződéssel.

 4. Szabályozott környezet: Tartsd az üvegeket meleg helyen, ahol a hőmérséklet stabilan 43-46°C körül marad. Ez segít a joghurt megfelelő fermentációjában. Egy pakolással körülvett hőszigetelt doboz vagy egy kikapcsolt sütő, amelynek lámpája be van kapcsolva, megfelelő lehet.

 5. Fermentációs idő: Hagyd a joghurtot fermentálni 6-12 órán keresztül. Minél tovább tartod, annál sűrűbb és savanykásabb lesz.

 6. Hűtés: Miután az idő letelt, zárd le az üvegek tetejét és helyezd őket hűtőbe. A joghurt sűrűsödni fog a hűtés során.

Tárolás:

 • Hónapokig eltartható, ha a joghurtot folyamatosan hűtve tartod.
 • Győződj meg róla, hogy az üvegek jól záródnak, hogy minimalizáld a levegő és a környezeti szennyeződések bejutását.

Megjegyzés:

A joghurt készítésének sikeressége nagyban függ a felhasznált élesztő joghurt minőségétől. Használj aktív kultúrájú, friss joghurtot a legjobb eredmény érdekében.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=rvYg1C6V9tI

házi joghurt

Tálalási javaslat:

Tálald friss gyümölcsökkel, mézzel vagy granolával egy kiegyensúlyozott és egészséges reggeliért. Az elkészített joghurtot felhasználhatod smoothie-kban, öntetekben vagy süteményekben is.

További videók a témában