2024. Április 21., vasárnap
Konrád névnapja

Mikor van a Halak Napja és a Halőrök napja?

2024-03-20 11:15 | Nézettség: 412
Immár 7 éve március 20-án ünneplik a magyar halakért rajongó emberek és szervezetek a Halak Napját.

A Halak Napját minden év március 20-án ünnepeljük Magyarországon. 2017-ben a Magyar Haltani Társaság , az Agrárminisztérium halgazdálkodási főosztálya, a Magyar Országos Horgász Szövetség , a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal), valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete közös döntése hozta létre ezt az ünnepnapot.

Célja, hogy felhívja a figyelmet a halak fontosságára, a vízi ökoszisztémában betöltött pótolhatatlan szerepükre, a hazai halfajok sokféleségére, a fenntartható halászat és a halgazdálkodás jelentőségére, a halhús fogyasztásának előnyeire, valamint a halak védelmére.

A Halak Napja keretében számos rendezvényt szerveznek országszerte, melyeken a családok, a horgászok, a diákok és a szélesebb közönség is megismerheti a halakkal kapcsolatos tudnivalókat. A programok között szerepelnek előadások, kiállítások, bemutatók, vetélkedők, horgászversenyek, gasztronómiai rendezvények, és még sok más.

A Halak Napja egyedülálló lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet a vizeink kincseire, a halakra, és megőrizzük őket a jövő generációi számára.

2019-ben ugyanezt a napot a Halőrök Napjává is nyilvánítottak, megtisztelve azok munkáját, akik vigyáznak, hogy a horgászat és a halászat a szabályoknak megfelelően történjen, így ma a halőröket is ünnepeljük.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=bQWRqn4q9UU

Horgászattal, halászattal kapcsolatos világnapokat a Névnaptár oldal szedte össze.

  • Halászati Világnap - November 21
  • Nemzetközi Halásznap - Június 29
  • Gyerünk Horgászni Nap - Június 18

További videók a témában