2024. Április 12., péntek
Gyula névnapja

Nyugdíj szolgálati évekbe beszámító tanulmányok, iskolák! Minden amit tudni arról, melyik iskolai év számít bele a nyugdíjba

2024-01-09 12:16 | Nézettség: 1095
Milyen tanulmányok számítanak be nyugdíjba vonuláskor mint szolgálati évek? A szakmunkástanuló évek, a szakmunkásiskola a nyugdíjba beszámít? A szakközépiskolai és szakiskolai tanuló évek a nyugdíjba vonuláskor beszámítanak a szolgálati időszakba? Az iskolai nyári gyakorlat ideje a nyugdíj esetén szolgálati idő lesz? Az egyetemi tanulmányok a nyugdíjba hogyan számítanak bele? A főiskolai évek a nyugdíjba vonuláskor beszámítanak? Mi a helyzet a PhD tanulmányokkal és a külföldi felsőfokú képzésekkel?

A Nyugdíj szolgálati évekbe beszámító tanulmányok, iskolák információk ismerete kulcsfontosságú a munkavállalók és tanulók számára, mivel meghatározza, hogy a tanulmányok és szakképzések során eltöltött idő milyen mértékben számít bele a nyugdíjba.

nyugdíjba beszámító iskolaévek

A pontos szolgálati időként való elismerés lehetővé teszi az egyének számára, hogy pontosan tervezzenek és kalkuláljanak a jövőbeli nyugdíjellátásukkal kapcsolatban, és ennek megfelelően hozzanak döntéseket a tanulmányaik és karrierjük alakítása során. Ez az információ segít a személyes és pénzügyi tervezésben, valamint az egyéni jövőbeli nyugdíjbiztonság megőrzésében.

özvegyi nyugdíj

Szakmunkás tanuló évek és a nyugdíj szolgálati évek:

 1. 1995. március 31-ig:

  • Minden tanuló esetében számít szolgálati időként, függetlenül az ösztöndíj vagy szakmunkásbér megszerzésétől.
 2. 1995. április 1. - 1995. december 31.:

  • Számít, ha a tanuló ösztöndíjban vagy szakmunkásbérben részesült.
 3. 1996. január 1. - 1997. december 31.:

  • A tanulószerződéssel szakképző iskolában eltöltött időt számítjuk, ha az iskolarendszerű szakképzés keretében történt.
 4. 1998. január 1. - 2019. december 31.:

  • A tanulószerződés alapján szakképző iskolában eltöltött időt veszi figyelembe, amelyre nyugdíjjárulékot fizettek.
 5. 2020. január 1-től:

  • Szakképzések esetén a tanuló és a képzőhely közötti munkaviszony számít, és a munkaviszony időtartama elismerésre kerül szolgálati időként.

Szakiskolai tanulmányok és nyugdíj:

 • Kiterjed a biztosítási jogviszonyra, például az egészségügyi szakiskolában végzett tanulmányokra, amelyek 1975. március 1-jéig kezdődtek.

Szakközépiskolai tanulmányok és nyugdíj szolgálati évek:

 • Csak a nyári gyakorlat igazolt időtartama számít szolgálati időként, ha járulékot fizettek.
 • A 2 éves rendőr szakközépiskola második tanéve szolgálati időnek minősül.

Felsőfokú képzések (főiskola, egyetem) beszámítása a nyugdíjba:

 1. 1998. január 1-jét megelőzően:
  • A nappali képzés időtartama szolgálati időként számít, mind az alap-, mind a mesterképzés esetében.

PhD képzés beszámítása nyugdíj szolgálati évekbe:

 • A PhD-képzés időtartama is szolgálati időnek számít, ha nappali tagozaton folyt.

Külföldi főiskola, egyetem a nyugdíjban:

 • A külföldi felsőfokú oktatás időtartama számít szolgálati időként, ha a diplomát Magyarországon egyenértékűnek ismerik el.

 • Külföldi résztanulmányok csak akkor számítanak, ha beleszámították azokat a magyar felsőfokú tanulmányok idejébe.

 • Fontos megjegyzés: Nem számítanak szolgálati időként a külföldi tanulmányok, ha azokat nem fejezték be vagy nem számították be a hazai tanulmányok idejébe.

nyugdíj szolgálati évek video

 

Nyugdíjtervezés Egyértelműsége

A munkavállalók és tanulók számára kiemelten fontos, hogy tájékozottak legyenek a tanulmányaik és szakképzéseik során eltöltött idő pontos szolgálati időként történő elismeréséről. Ez a tudatosság lehetővé teszi számukra a jövőbeli nyugdíjtervezés pontosabb és biztonságosabb végrehajtását.

Egyéb speciális esetek Kapcsolódó videóink: NŐK 40 nyugdíj :    • Nők 40 éves nyugdíj - Nők 40 korke...  

Ha tetszett ez a videó és a hozzá tartozó cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=qcOLzJQDNjY

Karrierépítés És Nyugdíj

iskolás gyerek

A karrier és tanulmányok során eltöltött idők szolgálati időként történő számítása alapvető fontosságú a személyes és pénzügyi tervezés szempontjából. A tanulók és munkavállalók számára kulcsfontosságú információk segítik elő a tudatos döntéseket, amelyek hozzájárulnak az egyéni jövőbeli nyugdíjbiztonság megőrzéséhez.

A szakmunkás tanuló évek és nyugdíj szolgálati idők számításánál 1995. március 31. előtti szolgálati idő minden tanuló esetében elismerésre kerül, függetlenül az ösztöndíj vagy szakmunkásbér megszerzésétől. Az azt követő időszakokban az ösztöndíjban vagy szakmunkásbérben részesülés is számít. A 2020. január 1-től érvényes szabályok szerint a szakképzéseknél munkaviszony jön létre, és ennek időtartama szolgálati időként elismerésre kerül.

A szakiskolai tanulmányok szolgálati időként való elismerése kiterjed bizonyos esetekre, például az egészségügyi szakiskolai tanulmányokra, amelyek 1975. március 1-jéig kezdődtek. A szakközépiskolai tanulmányok esetében csak a nyári gyakorlat időtartama számít szolgálati időként, és a rendőr szakközépiskola második tanéve is szolgálati időnek minősül.

A felsőfokú képzéseknél az 1998. január 1-jét megelőző nappali képzés idejét szolgálati időként elismerik mind az alap-, mind a mesterképzés esetében. A PhD-képzés ideje is számít szolgálati időnek, ha nappali tagozaton folyik.

A külföldi főiskolai vagy egyetemi tanulmányok esetében azok az időszakok számítanak szolgálati időként, amelyeket Magyarországon egyenértékűnek ismernek el, és a résztanulmányokat beleszámították a hazai tanulmányi időbe. Fontos megjegyzés, hogy ha a külföldi tanulmányok nem fejeződtek be vagy nem számították be a hazai tanulmányokba, akkor azokat Magyarországon nem vehetjük figyelembe szolgálati időként.

Nyugdíj adatok egyeztetése:    • Nyugdíj adategyeztetés - nyugdíj ad...  

További videók a témában