2024. március 1., péntek
Albin névnapja

Pontyfilé hasábburgonyával zseniálisan egyszerűen – horgászok számára

2024-01-21 20:56 | Nézettség: 514
Van, amikor szeretnénk nagyon gyorsan finom ételt készíteni. A hal tökéletesen alkalmas erre, és ha hiszed, ha nem Te is könnyen megtanulhatod alábbi cikkünk segítségével!


Merengés

Szeretem a halat, régebben sokat, az utóbbi időben sajnos kevesebbet eszem.  Számos megközelítéssel lehet hozzáállni ehhez a húsféleséghez. A halételek gyakran jelenthetik a gasztronómia egyik csúcsát. Fantasztikus eljárások végén elképesztő kreatúrák jönnek létre, amelyek kiemelkedő minőséget képviselnek. Ennek is megvan a helye és az ideje is. Itt az előkészületekkel, variálásokkal gyakorlatilag egy napot el lehet szórakozni.

Ponty

Aztán jön középső szint, amikor elbarkácsol vele az ember, de azért dél magasságában (no jó inkább 13-kor) azért van ebéd.
Méltatlanul kevés szó esik arról a vonalról, amikor tényleg rendkívül gyorsan készítünk valami friss és ízletes ételt. Erre pedig a halhús tökéletesen alkalmas – mi meg horgászok lennénk, vagy mi a csuda…

Mostanában egyre inkább rákaptam, hogy nagyritkán hazaviszek egy halat és azonnal elkészítem a Családnak. Aki etetett éhes Gyerekeket ő végképp tudja, hogy az időtényező milyen fontos tud lenni. Ezért Ilyenkor kapóra jönnek a puritán egyszerűségű, időhatékony megoldások, ezért örültem rendkívüli módon, amikor anno ezt a receptet megismertem.
Ahogy Gábor barátunk ezt tökéletesen megfogalmazta: „A halételek legtöbbje gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ám ennek ellenére nagyon kevesen állnak neki. Én nem főzöm sokat, ám a halételeket azért szeretem elkészíteni, mert nem kell sokat pepecselni vele és igazán ízletes ételt tudok készíteni akár 30 perc alatt.”

Recept

Az alábbiakban egy hétköznapi horgász hétköznapi ebédjének elkészítését követhetitek nyomon, amely nem olyan, mint amit a TV-ben láttok, messze nem tökéletes, de talán pont ezért segíthet Nektek abban, hogy Ti is kipróbáljátok ezt az egyszerű receptet.

Hozzávalók

  • Filézett hal-ponty, süllő, csuka, harcsa, afrikai harcsa, aranydurbincs, ami épp a horogra került, vagy akciós valamelyik szupermarketben.
  • Gyorsfagyasztott hasábburgonya (minimum 20 perces sütést igényló változat)
  • Só, bors, halfűszer-ízlés szerint
  • Liszt, fűszerpaprika, olívaolaj, vagy napraforgó olaj

Elkészítés

Ponty az asztalon

A halfiléből szeleteket vágunk, befűszerezzük, majd paprikás lisztben megforgatjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, 2 db fél sütőpapírral, kevés olajat locsolunk rá, majd az egyik felére ráhelyezzük a halszeleteket, a másikra a gyorsfagyasztott hasábburgonyát. Elektromos sütőben 200 fokon 20-25, maximum harminc percig sütjük, félidőben a hasábburgonyát átforgatjuk. A végén mehet rá egy kis légkeverés, de ezzel tessék vigyázni, könnyen odakapja.

Nézd meg a videót, és tavasszal az első halak valamelyikével próbáld ki! Persze – mivel ki vagy éhezve tavaszra a friss halra – így van egy pici turpisság, mert még finomabbnak fogod érezni…
Szerintem meg pontosan attól is olyan jó, hogy nincs túlgondolva és van benne valami frissesség.

Nézd meg, hogy mennyire egyszerű!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=ZfUdykAgfXI

További videók a témában