2024. május 18., szombat
Erik névnapja

Tudtad, hogy van egy lyuk a szemhéjadon? Mire való az a kicsi lyuk a szemeden?

2024-03-10 21:00 | Nézettség: 245
Te valaha is azt kérdezted magadtól, miért van egy aprócska lyuk a szemhéjunk alján? Az apró részlet, amit talán sosem vettél észre, valójában kulcsfontosságú szerepet tölt be a szemünk egészségében és működésében. Fedezd fel a rejtélyt a szemünk mikrostruktúrájában, és mélyülj el abban, hogy miért van erre szükségünk a mindennapok során!

Miért van egy aprócska lyuk a szemhéjunk alján?

szem

Állj a tükör elé, és a szempilládnál fogva egy kicsit fordítsd ki a felső szemhéjadat! Az orrod felé eső részében, két-három milliméterre a szemhéj szélétől kell megtalálnod egy kis lyukat, majd ennek a párját az alsó szemhéjadon is. Megvan? Gratulálunk, akkor megtaláltad a könnypontodat, azaz latinul a lacrimal punctumodat. Nincs ott semmi? Ne aggódj, az is rendben van. Mérete és láthatósága egyénenként változik: van, akinél egyértelműen látszik, mások hosszas keresgélés után sem bukkannak rá. De vajon miért is van szükségünk erre a kis lyukra?

Könnycsatornák és könnymirigyek

A könnypontok mérete változatos lehet. Akinek túl kicsik, vagy akár teljesen hiányoznak, esetleg el vannak záródva valamilyen szennyeződéstől, azoknak a szeme állandóan könnyes. A tünetekért a könnycsatornák elzáródása is felelős lehet, ezek az apró járatok a könnyponttól tartanak az orr felé. Gyakori állapot ez újszülötteknél, ilyenkor az orvos egy rövid művelet során átmossa a csatornákat, megszüntetve a dugulást. Felnőtteknél is előfordulhat ilyen sérülés, fertőzés, vagy legrosszabb esetben daganat miatt.

Azoknál viszont, akik a szem kiszáradásával küzdenek, esetenként aprócska dugókat helyeznek a könnypontokba, így megakadályozva a könny kijutását a szemből. Ritkán ugyan, de néhány embernél az is előfordul, hogy a könnypontok áramlása a visszájára fordul, s a kis lyukakon keresztül könny, más váladék, levegő vagy vér ürül a szembe. Korrigálandó problémaként előfordulhat még a szemhéj kifordulása is, ez esetben a könnypont nem tudja ellátni elvezető funkcióját – ám ez plasztikai műtéttel helyreállítható állapot.

Mire való a könnypont?

A szem anatómiai vizsgálatakor kiderül, hogy a könnymirigyek a felső szemhéj külső széleinél helyezkednek el, ám a felső és alsó könnycsatornák a könnytömlővel és az alatta elhelyezkedő könnyvezetékkel együtt a szemünk belső oldalán foglalnak helyet. A könnymirigy által termelt váladék a felső szemhéjnál található kivezető csöveken át érkezik a szembe. Ahogy pislogunk, a sós víz, összekeveredve az egyéb mirigyek olajos váladékával, az egész szemet megnedvesíti. Az apró kis lyukak a szemhéj szélein a kivezető csatornák, és egyfajta szelepként működnek. Segítenek eltávolítani a felesleges könnyet a szemből a külvilágba és a könnyvezetékeken át a könnytömlőbe, majd a könnyvezetékbe, onnan az orrnyílásba. Ezért jön könny az orrunkból, amikor sírunk.

A könnypont tehát nem csupán egy apró lyuk a szemhéj alján, hanem egy fontos része a szemünk öntisztuló mechanizmusának. Bár kicsi és láthatatlan, annál nagyobb szerepet játszik a szemünk egészségében és kényelmében. Ha pedig valami oknál fogva nem működik megfelelően, az komoly kellemetlenségeket okozhat. Ezért érdemes odafigyelni rá és gondoskodni róla, hogy a szemünk mindig tiszta és egészséges legyen.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/shorts/42Lit7dBfBA

További videók a témában