2024. július 20., szombat
Illés névnapja

Balatoni angolna: valóban még mindig van belőle a Balatonban? | Horgászvideók

2024-06-17 18:24 | Nézettség: 4139
A balatoni angolna jelenléte egy rendkívül izgalmas kérdés, ahol a szubjektív vélemények és a tudományos érvelés csap össze. Az biztos, hogy ez a különleges és sokak által kedvelt hal rendkívül népszerű volt a Balatonban. A cikkben megvizsgáljuk a balatoni angolna helyzetét.

A balatoni angolna

Az angolna egy hosszúkás testű, kígyószerű hal, amelyet a Balatonba mesterségesen telepítettek. A balatoni angolna tudományos neve Anguilla anguilla, és Európa számos más területén is megtalálható. Nem lehet nem felismerni, minden horgász számára egyértelmű, ha angolnával találkozik.


Az angolna telepítése

Az angolnák telepítése a Balatonba az 1960-as években kezdődött. A telepítés célja az volt, hogy növelje a halállományt, és ezzel együtt a horgászok és a helyi lakosság számára is növeljék a halfogási lehetőségeket. Nyilván a tényleges cél az exportbevételek növelése volt, mivel az angolnákat rendkívül jó áron sikerült értékesíteni a Nyugat-európai országokban. Az angolna gyorsan népszerűvé vált, mivel kiválóan alkalmazza a Balaton környezetéhez és viszonylag könnyen fogható volt.

angolna

Az angolna telepítése azonban nem maradt problémamentes. Az évek során egyre több kutatás mutatta ki, hogy az angolna jelentős hatással van a Balaton ökoszisztémájára. Ez különösen jelentős volt a sügér és a vágódurbincs állomány csökkenésében, de az általános közvélekedés a kősüllő állomány radikális csökkenését is az angolnák számlájára írta…No meg igazi ikrafaóként evett minden ikrát és ivadékot, amihez hozzáfért, nem véletlenül a küszívás volt mindig az egyik legjobb angolnázó időszak.

A helyi halfajok állományának csökkenése és az angolnák túlzott szaporodása miatt a telepítési programot végül leállították. Az utolsó jelentős angolnatelepítést az 1990-es évek elején hajtották végre. Meg kell jegyeznünk, hogy sajnos nem az őshonos halak védelme volt a tényleges ok, hanem az angolnák látványos pusztulása, amely komoly problémákat okozott a turizmusban is.


Az angolna szaporodása

Az angolnák életciklus rendkívül érdekes és bonyolult. Az angolna egy hosszú életű hal, amely akár 40-50 évig is élhet. Az angolna élete során két különböző környezetben él: a folyókban és tavakban, valamint az Atlanti óceánban.

Az angolnák ívása rendkívül különleges, mivel az Atlanti-óceán egyik távoli részére, a Sargasso-tengerbe vándorolnak ívni. Az angolnák hosszú utat tesznek meg a tengerig, amely akár több ezer kilométer is lehet. Az ívási időszak során a nőstények több millió ikrát raknak le, amelyekből apró, áttetsző lárvák kelnek ki. Ezek a lárvák a Golf-áramlat segítségével eljutnak Európa partjaihoz, ahol édesvízi élőhelyüket találják meg.


Az angolna jövője a Balatonban

Bár az angolnák telepítését már leállították, a Balatonban még mindig megtalálhatók. A helyi hatóságok és kutatók folyamatosan figyelemmel kísérik az angolnák állományát és hatásukat a Balaton ökoszisztémájára. Az angolnák egyre elenyészőbb szerepet játszanak a Tó életében, ami nem is baj az őshonos halfajok védelme érdekében.

Ezzel együtt van turisztikai vonzerejük, mivel a balatoni angolna horgászata népszerű tevékenység a helyiek és a turisták körében egyaránt. Az angolnák éjszaka aktívak, így a horgászat elsősorban az esti és éjszakai órákban történik. Az angolna húsa ízletes és tápláló, ezért a helyi gasztronómiában is fontos szerepet játszik. Jellegzetes húsa általában kedvelt a hazai konyhában is.

Ha reálisan gondolkozunk, akkor még mindig a legnagyobb esély a Balatonon van angolnát fogni. Tavasszal a befolyó csatornákon számos horgász próbálkozik tudatosan az angolna megfogásával, illetve továbbra is az éjszakai süllőzés járulékos hala mind élő kishallal, mind haldarabbal, elpusztult kishallal. Másik oldalról – utánpótlás híján – minden egyes kifogott darabbal csökken a mennyiség. Ha figyelembe vesszük a nagyságrendileg 50 éves maximális életkort, akkor még néhány évig van esélyünk találkozni ezzel a rejtélyes hallal.


Mit tudtunk meg az angolnáról?

A balatoni angolna története és élete rendkívül érdekes és sokszínű. Bár a telepítési programokat leállították, az angolnák – bár csökkenő egyedszámban – továbbra is jelen vannak a Balatonban. Az angolnák hosszú élettartamuk és különleges ívási szokásaik miatt mindig csodálatos maradnak a kutatók és a horgászok számára egyaránt.

Az angolnák horgászata és fogyasztása népszerű tevékenység, amely lehetővé teszi a Balaton gasztronómiai kultúrájához. Az angolnák megőrzése és megfelelő kezelése biztosítja, hogy ezek a különleges halak még sokáig részesei maradhassanak a Balaton élővilágának.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=FqE5NAm194U

További videók a témában