2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Írj egy könyvet egy hónap alatt! - Kihívások írópalántáknak

2023-11-16 17:46 | Nézettség: 575
Egy kreatív hobbi sok pozitívummal jár. Segíti az önkifejezést, a stresszoldást és az érzéseink egészséges módon való feldolgozását. Nem utolsó sorban pedig egyszerűen szórakoztató is! A fantáziánk szabadon engedése nagyszerű érzés, mégsem csináljuk elég gyakran. Hiába van egy szuper hobbink, nem biztos, hogy jut rá időnk. Egy-egy időszakos kihívás azonban tökéletes lehetőség, akár kezdők, akár haladók vagyunk az adott területen.

Miért is jó egy-egy kihívás?

Nem számít, hogy már régóta csináljuk vagy újdonságként kezdünk bele, hasznos, ha vannak támpontjaink, amelyekhez tartani tudjuk magunkat. Egy-egy időszakos kihívás például tökéletes kezdők és haladók számára egyaránt! Remek gyakorlás, segít a rendszeresség fenntartásában és közben jól is tudjuk érezni magunkat! Szinte minden kreatív hobbihoz tartoznak ilyenek, például Szabados Ági NIOK-ja vagy a GoodReads éves olvasás kihívása is idetartozik, de ezekről már beszéltünk egy előző cikkünkben.

A rajzos közösségekben pedig a nem régen lezárult Inktober nagyon népszerű. Ennek lényege, hogy egész októberben minden napra előírnak egy szót, amihez illusztrációt kell készíteni, tintával. Ennek ma már több változata is van, a hivatalos mintájára az egyéni felhasználók is elkezdték megalkotni saját kihívásaikat, például van, aki minden másnapra ad meg szót vagy van aki a “Pinktober” nevében csak rózsaszínű alkotásokat készít.

Most az olvasó helyett, a kézműves kihívásokhoz hasonlóan az alkotó szerepének felvételére szeretnénk ösztönözni! Tollakat, klaviatúrát elő és ötletelésre fel!kihivas iroknak

Mi az a NaNoWriMo?

A NaNoWriMo, azaz a National Novel Writing Month a nemzeti regényíró hónap november elsejétől a hónap utolsó napjának végéig tart. Lényege, hogy a résztvevők egy 50 000 szavas elbeszélést írjanak. A nyelv, a téma vagy a forma nincs megadva. Akár verses munkával is lehet jelentkezni, amolyan 21. századi Toldi vagy János Vitéz módjára. A részvétel ingyenes, a lehetőség mindenki számára nyitva áll! A hivatalos jelentkezéshez csak regisztrálni kell a weboldalukon: https://nanowrimo.org/ Jó tudni, ha esetleg megijednénk a határidőtől, hogy nem kell november végére befejezni a munkát, a lényeg az 50 000 szó elérése!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=6z96m2QGSC8

Milyen kihívásokat érdemes még lecsekkolni?

Ha szeretnénk valami kisebb próbatétel elé állítani magunkat, arra is több lehetőség áll előttünk. Egyrészt érdemes lehet Redditen körbenézni a r/SimplePrompts vagy a r/WritingPrompts fórumokon, ahol téma ötleteken kívül böngészhetünk még a más írók által megosztott tanácsok, tapasztalatok között. Twitteren a @‌DailyPrompt oldalon mindennap egy új írásfeladattal találkozhatunk.

A The Story Shack egy olyan oldal, amely kifejezetten hasznos lehet bármilyen író számára. Több olyan funkcióval is rendelkezik, amely egy történet megalkotásakor nagy segítséget jelenthet. Térképet készíthetünk vele, random és AI vezérelt név generátora is van, valamint inspirációt adó vizuális anyagokkal és írás gyakorlatokkal is rendelkezik. Utóbbi lényege, hogy időre kell rövid sztorit írni, előre megadott eseménnyel, tárggyal és szószámmal.

kultúrszeparé stephen king

A Writing Excuses egy olyan edukációs podcast, amelyet írók készítenek íróknak. Az írás szeretetének jegyében készül haladóknak és kezdőknek egyaránt! 15 perces adásaik vannak, amelynek oka,  saját szavaikkal élve az, hogy, “te sietsz, mi pedig nem vagyunk olyan okosak”. Az öngúnyos megjegyzés ellenére, rengeteg hasznos tippet lehet összeszedni a podcast hallgatásából. Egy írással kapcsolatos “házi feladattal” is minden rész végén ellátják a közönségüket. 2008 óta készítenek podcastokat, az archívumukat bújva akár a régebbi játékoknak is nekiugorhatunk, külön ki is válogathatjuk azokat, amik éppen érdekelnek. A szórakozás és a gyakorlás jegyében is egyaránt jó választás!

Az eddig említett tartalmak angolul vannak, ám megoldásukhoz nyugodtan írhatunk magyarul, hiszen elsősorban magunknak készítjük a munkáinkat. Elég, ha a feladatot megértjük, onnantól folytathatjuk a saját nyelvünkön. De elkészíthetjük saját magunk kihívását is! Határozzunk meg egy időkeretet, találjuk ki milyen művet szeretnénk készíteni és írjunk téma ötleteket! Ezáltal teljes mértékben magunkra szabhatjuk a feladatkört, az igényeinknek megfelelően optimalizálhatjuk a részleteket, hogy a lehető legtöbbet tudjuk kihozni magunkból.

Bármelyik utat is választjuk, a lényeg, hogy nincs jó vagy rossz megoldás! Ha nem is sikerül elérnünk a célunkat vagy nem úgy jön össze, ahogy elterveztük, semmi baj! Az számít, hogy megpróbáltuk! A fejlődés egy hosszú út, biztosan lesznek olyan munkáink, amiket legszívesebben a kukába dobnánk, de olyanok is, amelyekre büszkék lehetünk! Minden kezdet nehéz, a folytatás meg még inkább, de garantáltan megéri folytatni! Nem másokért, hanem magunkért.

 

További videók a témában