2024. június 23., vasárnap
Zoltán névnapja

Nézd meg, hogyan ássa el magát a réticsík! Hihetetlen túlélési ösztön az év halánál!

2024-01-06 10:44 | Nézettség: 875
Mint arról már korábban beszámoltunk a réticsík lett az év hala a Magyar Haltani Társaság által megszervezett „Év hala" szavazáson, amelyet már tizenötödik alkalommal rendeztek meg. Ennek apropóján Szendőfi Balázs halkutató és természetfilmes egy 2018-ban készült érdekes felvételt osztott meg a réticsík viselkedésével kapcsolatosan.

A rövid videóban az látható, ahogy a réticsik a kiszáradás elől menekülve pár másodperc alatt beássa magát az iszapba. 

Ezen védett halunkra jellemző, hogy oxigénszegény viszonyok közt is sikeresen túlél. A réti csík jellegzetessége, hogy béllégzésre képes kisegítő légzőszerve segítségével. Amikor kevés az oxigén  vízben, felúszik a felszínre, és ott levegőt sziv be, amelyet vérerekkel dúsan átszőtt belébe présel. Az elhasznált levegőt a végbelén keresztül engedi ki.

Réticsík, az év hala 2024

Esős, zivataros idők előtt gyakran használja ezt a légzési technikát, mivel iylenkor a viz oxigéntartama csökken köszönhetően az  emelkedő hőmérsékletnek és a süllyedő légnyomásnak.

A nagy öregek ezen tulajdonsága miatt időjósként, élő barométerként használták, mert nyugtalan mozgásukból lehetett következtetni az időjárás változására. 

Szárázság esetén, pedig így tud túlélni, hiszen amenyiben sikerül elásnia magát az iszaban, akkor is képes lélegezni, ha a meder kiszárad. Nézd meg a videóban, hogyan ássa el magát!

Kép és a videó forrása: https://www.facebook.com/watch/?v=1183165095992913

Szendőfi Balázs halkutató és természetfilmes Facebook oldalán további halakkal kapcsolatos érdekességeket is találhatsz.

 

További videók a témában