2024. július 18., csütörtök
Frigyes névnapja

Hogy szerettessük meg az olvasást a kütyük világában? Tippek és könyvajánlók tiniknek

2024-01-08 05:00 | Nézettség: 589
A szülők szeretnék, hogy gyermekeik olvassanak. De miért is jó ez nekik?

kultúrszeparé tinik olvasás

Egyrészt rengeteget lehet tanulni a különböző könyvekből. Az információszerzésen kívül az empátiát és az emberismeretet is fejlesztik, más kultúrák, életek megismerése által. Magától értetődő, hogy serkenti a kreativitást és a képzelőerőt, emellett pedig a nyelvi készségeket, a szókincset és a memóriát is fejleszti (gobdoljunk csak arra, amikor 2 évet kell várni a folytatásra :) ). Mindezek mellett pedig egy szórakoztató hobbi, amiről sosem kell majd lemondanunk.

Vannak, akik szeretnek olvasni és vannak, akik nem. Sokan ezt már általános iskolában tudják magukról, miközben minden évben szenvedve rágják át magukat a kijelölt kötelező olvasmányok listáján. Ezekből természetesen le is feleltetik a tanulókat és, ha nem tudja kellőképpen megmagyarázni, hogy a függöny színe miért volt lila egy adott fejezetben vagy hogy milyen sorrendben tűntek fel az egyes "fontos" tárgyak a műben, akkor garantált a rossz jegy. Ez egy ismerősen csengő, lesarkított példa, amelynek lényege, hogy a kötelező olvasmányokhoz köthető szabályozott értelmezés, a történet kényszerített megismerése és a feleltetésekből adódó kudarcok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy már korán elvegyék a gyerekek olvasási kedvét. 

Ezért kezdésnek a legfontosabb dolog az, hogy valóban olyan könyvet adjunk a gyerekek kezébe, ami valóban érdekli is őket. A legjobb, ha ők maguk választják ki, de ha mégis a szülő teszi, akkor érdemes kellőképpen utánajárni a dolgoknak. Fontos, hogy korosztálynak és ne a saját, hanem a gyermek saját ízlésének megfelelő kötetet válasszunk! Sokat segíthet, ha például megkérdezzük milyen filmeket, sorozatokat szeret és akkor tudunk ahhoz kapcsolódó művet választani vagy legalább hasonlót.

Ha szeretnénk, hogy a gyermekünk olvasson segítség lehet, ha mesélünk az olvasási élményeinkről, hiszen az pozitívan hathat. Családi könyvklub is alakulhat, ahol szabadon megvitathatjuk kinek mi miért tetszett vagy nem tetszett egy-egy műben. Ha csak általánosan beszéljük meg, hogy ki mit olvas éppen, az is nagyon hasznos lehet, nem csak az irodalomra való lelkesítés szempontjából, hanem a szülő-gyerek kapcsolatokra is jótékony hatást gyakorolhat. A közös hobbi közelebb hozhat minket egymáshoz.

Nem biztos, sőt valószínű hogy nem ugyanaz fog tetszeni nekünk, ami a gyermekünknek. De ettől függetlenül legyünk érdeklődőek és kerüljük a negatív véleményezést. Megszólni valamit, amiért az például nem komoly irodalom vagy egyszerű, esetleg klisésnek hat, nem célravezető, ha az olvasási kedv növelése a cél. Legyünk támogatóak és elfogadóak.

Egyszerű, de hatásos módszer lehet az olvasás motivációjának megteremtéséhez ha kihívást csinálunk a dologból. Állítsunk össze egy listát közösen, vagy hagyjuk, hogy a gyermekünk készítse el azt és találjunk ki egy jutalmazási rendszert. Például minden mű befejezésekor elmegyünk a kedvenc cukrászdájába vagy amihez kedve van. Együtt is csinálhatjuk a kihívást, ami így egy újabb közös élmény lehetőségét kínálja fel.

Az olvasás és a technológia nem kell, hogy harcban álljon egymással. Az e-könyvek is ugyanolyan élményt nyújthatnak a tinédzserek számára, mint a hagyományos fizikai kötetek. A telefon helyett egy Kindle vagy egy sima e-könyv olvasó beszerzése is hasznos lehet. Előbbi előnyeiről már  írtunk egy korábbi cikkünkben.

Hoztunk néhány olyan művet, amelyek remek kiindulópontként szolgálhatnak a tinik számára!

Liz Pichon: Tom Gates sorozat

Liz Pichon Tom Gates-sorozata igazi csemege a fiatal olvasók számára. A sorozat főhőse, Tom Gates, egy átlagos iskolás fiú, aki különleges humorérzékkel és kreativitással rendelkezik. 

Miért szeretjük és ajánljuk?
Humor: Tom Gates karaktere és a történetek tele vannak humorral, ami garantáltan megnevetteti az olvasókat.
Kreativitás: A könyvek tele vannak Tom rajzaival és ötleteivel, amelyek inspirálják a gyerekeket a saját kreativitásuk kibontakoztatására - a tömött sorok helyett vicces illusztrációk teszik izgalmasabbá az olvasást. 
Hétköznapi kalandok: A sorozatban bemutatott történetek közvetlenül és őszintén ábrázolják a gyerekek mindennapi életét - azaz, akár veled is megtörténhet. 
Életszerűség: Tom Gates karaktere és a történetek valósághűen tükrözik a mai iskolások világát.

A sorozat könyvei
1. Liz Pichon: Az én csúcsszuper világom - Bevezetés Tom Gates csodálatos világába.
2. Liz Pichon: Kitűnő kifogások (és mindenféle más) - Tom kreatív kifogásai és kalandjai folytatódnak.
3. Liz Pichon: Minden király (kábé) - Tom és barátai újabb vicces helyzetekkel néznek szembe.
4. Liz Pichon: (Többnyire) zseniális ötletek - Tom zsenialitása újabb szintre lép.
5. Liz Pichon: Tom Gates végtelenül tökéletes (pár dologban) - Tom tökéletességre törekszik... saját módján.
5,5. Liz Pichon: Extra szuper nasik (nem is) - Egy különleges kiadás, tele finomságokkal és receptekkel.

6. Liz Pichon: Nagyon (picit) mázlista - Tom szerencséje próbára tételre kerül.
7. Liz Pichon: Igen! Nem. (Talán…) - Tom döntéshozatali képességei kerülnek előtérbe.
A Tom Gates-sorozat nemcsak szórakoztató olvasmány, hanem remek eszköz a gyerekek olvasási kedvének felkeltésére is. Liz Pichon egyedi stílusa és a karakterek szerethetősége miatt a sorozat világszerte népszerű. A könyvekben található rajzok és a szöveg játékos összefonódása pedig egyedülálló olvasási élményt nyújt, nem beszélve arról, hogy az oldalak is gyorsabban pörögnek. 

Rick Riordan - Percy Jackson és az olimposziak 1. - A villámtolvaj

A Harry Potterhez hasonlóan egy fiú egyik napról a másikra megtudja, hogy a világ varázslatosabb, mint eddig hitte és önmagában is jóval több rejlik, mint amiről eddig tudomása volt. Percy a varázslóiskola helyett egy nyári táborban találja magát, ahol mindenki, őt magát is beleértve, félisten. A görög mitológia él és virul, az istenek pedig szokásukhoz híven nem bírják ki, hogy ne kavarjanak folyamatos zűrzavart az emberek világában. A 12 éves Percy élete eddig sem volt egyszerű, de Poszeidon fiaként a szokásosnál is több bajba keveredik. Rick Riordan friss, humoros és egyedi módon kelti életre a görög istenek 21. századi világát. A szereplői emberiek és végtelenül szerethetőek. A Harry Potterhez hasonlóan itt is könyvenként nézhetjük végig, ahogy felnőnek a karakterek és ahogy egyre nagyobb kihívásokkal találják szembe magukat. A Disney újabban sorozatot is készített a történetből, ami jelenleg az első könyvet dolgozza fel. Ha végeztünk az olvasással, indulhat a kanapés mozi!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=uHb7au6Gmls

Liz Braswell - Disney - Ami enyém volt rég - Sorsfordító történetek

A Sorsfordító történetek egy könyvsorozat, amelynek minden darabja valamely módon megcsavar egy-egy Disney történetet és bemutatja, hogy így hogyan változott volna a események folyása. Ebben a történetben Rapunzel meséje elevenedik meg előttünk, azonban merőben másképp, mint ahogy azt eddig ismertük. Azért, hogy megmentsék a királynő és születendő gyermekének életét a királyság alattvalói mindent tűvé tesznek, hogy megtalálják a gyógyító Aranyvirágot. Azonban tévedésből a Holdvirágot viszik el a királynőnek, aki noha meggyógyul, de ezüst hajú gyermeknek ad életet, akinek ereje gyógyítás helyett kárt tesz másokban. A szülők 18 éven keresztül egy toronyba zárva tartják lányukat, egészen addig, míg egy napon meg nem szökik, hogy láthassa a lebegő fényeket a királyságban. Két tolvaj, Gina és Flynn Rider személyében lel társakra, akikkel közösen vág bele a kalandba, ami mindent megváltoztat.

Lemony Sticket kultúrszeparé

Lemony Snicket - A balszerencse áradása

Könyvben és sorozatban is láthattuk már a Baudelaire árvák történetét, azonban a könyvet sem érdemes kihagyni! A nem mindennapi ésszel megáldott, különleges gyerekek meséje akik túl járnak az örökségükre pályázó gonosz Olaf gróf agyán megunhatatlanul szórakoztató még ennyi év távlatából is. Lemony Snicket stílusa utánozhatatlan, remek humorral és mesteri fordulatokkal tartja fent az olvasó érdeklődését. Az angol gyermekirodalomra jellemző a szatíra, amiből itt nem lesz hiány. Ez a fajta történetmesélés sok, manapság népszerű sorozatban megtalálható, ezért noha egy régebbi könyvről beszélünk, a tónus közel állhat a 2024-es tinédzserekhez is! Nem csak a tiniknek, a szülőknek is őszintén ajánljuk.

Ulrike Rylance: Bors Bori sorozat

A Bors Bori sorozat remek választás azoknak a gyerekeknek, akik szeretik a rejtélyeket és a kalandokat. Ulrike Rylance izgalmas és fordulatos történetei mellett a karakterek fejlődése és a baráti kapcsolatok ábrázolása is kiemelkedő. A sorozat nemcsak szórakoztat, hanem arra is ösztönzi a gyerekeket, hogy bátran szembesüljenek a kihívásokkal és aktívan részt vegyenek a körülöttük zajló eseményekben. Szintén azoknak ajánljuk, akik szeretik az illusztrációkkal tarkított oldalakat! 

A sorozat könyvei:

  1. Ulrike Rylance: Tényleg semmi gond! 

  2. Ulrike Rylance: Vészhelyzet a hullámvasúton 

  3. Ulrike Rylance: Káosz a suliban

  4. Ulrike Rylance: A karácsonyfarablás 

  5. Ulrike Rylance: Kémek a strandon

  6. Ulrike Rylance: Kirándul az osztály 

  7. Ulrike Rylance: Hajsza Londonban 

További videók a témában