2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Mit tudsz a csodálatos szélhajtó küsz hasznosságáról? | Horgászvideók

2023-09-17 22:45 | Nézettség: 1365
Pici hosszú fehér halacska, gyermekkorunk egyik leggyakoribb zsákmánya. Sneci, ökle, bökle, kaugler, fűzfahal, huszárkeszeg, de még „hosszú pista” néven is ismert. Mindegy miként nevezzük, pontosan a sokféle elnevezés is mutatja fontosságát. Ebben a cikkben több oldalról körüljárjuk a „sneci témát”.

A szélhajtó küsz mint hal

Kétség nem férhet hozzá, az egyik leggyakoribb halunk, jól érzi magát mind az állóvizekben, mind a folyóvizekben. Ráadásul – vízfelszíni halként – nem is lehet nem észrevenni, gyakran hihetetlen tömegben úszkálnak a víz felszínén.

Gyakorlatilag nem tudod nem felismerni, ha csak egy kicsit is ismered a halainkat. Teste hosszú és vékony, kismértékben oldalról lapított. Háta csillogó kékeszöld, oldala, hasa ezüstösen csillogó, gyakorlatilag ragyog a fényben. A táplálkozásának és életmódjának megfelelően szája felső állású.

Igen kistestű hal, ideális körülmények között a harmadik évben 9-15 cm, míg a negyedik évben13-19 cm testhosszt ér el. A 4-5 éves küszt szoktuk vezérküsznek nevezni.

Érdemi jelentőségét az adja, hogy gyakorlatilag minden ragadozó halunknak kedvelt tápláléka, ráadásul kis mérete és vékony testalkata következtében a ragadozó ivadékok számára is kedvező táplálékbázist biztosít.

A szélhajtó küsz horgászata

Nyilván pár küszt – főleg, ha eszik – előbb-utóbb bárki tud fogni. Abban próbálunk segíteni, hogy ez sokkal gyorsabban és hatékonyabban történjen. A „bébisüllőknek” bébikishalakat meregető versenyzőket most elengedném.

Most nem a versenykörülmények között „gyufaszálakat” is megfogó szereléseket állítjuk össze, hanem egy mindennapi használatra alkalmas szerelésről beszélünk.

Ha küszözés, akkor kizárólag spiccbot, mert erre lett kitalálva. A végszerelékkel kapcsolatban szintén lehet varázsolni, de hétköznapi körülmények között teljesen felesleges. 

Praktikus alapfelszerelés lesz egy 3-4 méteres érzékeny spiccel rendelkező spiccbot, minden gyártó kínálatában találhatsz ilyen botot. Aztán jön a végszerelék, 0.25-1 gr. közötti úszó, lehetőleg egyetlen ólommal kisúlyozva. Még egyszer hangsúlyoznám: hétköznapi körülmények… A horoggal is lehet játszani, de ha feltételezzük, hogy normális méretű küszt próbálunk fogni, aki nem nyeli mélyre a horgot, akkor egy 16-os méretű horoggal nem tévedhetünk sokat. Nem bálnázunk, a 12-14-es zsinór egy egészséges kompromisszum a konyhapeca és a versenyzés között.

Felhős, akár túlvizezett etetés. Ezek vízfelszíni halak, itt nincs értelem gombócokat gyúrkálni. Minden cégnek megvan a saját sneciző kajája, válaszd a számodra legszimpatikusabbat.

A sneciző etetés alánézve érdekes meglepetésben lehet résed, de az itt jelentkező halak egy részét spiccbottal a legritkább esetben fogod meg. 

A szélhajtó küsz mint csalihal

Nem túl nagy vitalitású, de rendkívül eredményes kishal. Tökéletes csali mind élő, mind életteles formában. Ha lehet fontossági sorrendet felállítani, akkor ez lehet a sorrend saját tapasztalataim alapján.

A vezérküsz a közepes méretű (1,5-2,5 kg-os) balinok kedvenc csemegéje – gyakorlatilag évszaktól függetlenül. Ettől kisebbet nincs értelme megfogni, a nagyobbak egyre jobban hajlamosabbak az adott folyóra jellemző magasabb hátú keszeget (karika, lapos, bagoly) fogyasztani – különösen télen.

A legjobb süllőcsali, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Nagyobb példányai az etikus süllőhorgászat legjobb csalijai. Messze a legtöbb süllőt snecivel fogják.

Folyón sokat süllőzve, balinozva nem lehet nem észrevenni, hogy fényváltáskor, illetve éjszaka a harcsák is szívesen fogyasztják a kiadósabb méretű küszöket. Ez különösen igaz az augusztus közepe – szeptember közepe időszakra. Ha kisebb a harcsa és erősebb a cucc, akkor fogsz egy jó halat, ha nagyobb a harcsa és jól lefinomítottad a süllőző pecát (nem tudom minek), akkor meg lehet mesélni az óriáshalról, ami megtépett…

Csuka barátunk is megeszi (mint gyakorlatilag mindent), de érdekességképp meg kell említeni, hogy a döglött halas süllőzés érdekes mellékhala lett a nagytestű csuka, úgy tűnik, hogy a nagyobb csukák előszeretettel söprögetik össze az elhullott halakat a mederfenékről. Ezt egyrészt a külföldi szakirodalom is alátámasztja, másrészt az elmúlt néhány évben fogott 5,5, illetve 7,2 kg-os csuka is, aki a süllőző pecát vette fel élettelen kishallal…

A szélhajtó küsz mint étel

Nagyon leegyszerűsítve: a küsz fejedelmi étel. Nyilván a kis méret következtében munkás, de van három terület, amit muszáj megemlítenünk.

Az egyik a számomra legfontosabb emlékeket felidéző íz a ropogósra sütött küsz. Teljesen mindegy gyakorlatilag hogy kukoricaliszt, vagy a hagyományos paprikás liszt, csak süljön át alaposan. Ha még fokhagymával, Vegetával tovább varázsolsz, akkor a lehetőségek tovább tágulnak.

A másik közismert hasznosítás a ruszli. Számos recept, számos leírás található a közösségi médiában is, teljesen felesleges ezeket újra megismételni. Nézz utána, ha jól készíted el, rendkívül finom étel tud lenni.

A harmadik sneci hasznosítási lehetőség az olajos hal készítése. Olajos hal rajongóként számos különböző halfajból készítettem már olajos halat, de a küsz messze kiemelkedik a mezőnyből. Szóval, ha olajos hal készítéssel kacérkodsz, akkor kezdj snecivel!

Cikkünkben végre körüljártuk ennek a sokszor alulértékelt halacskának a fontosságát. Reméljük innentől Te is kicsit másképp tekintesz a „kis snecire”.

Ha meg szeretnéd érteni ezt a csodát, kattints a videóra!
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=42nLeSyi8ac

További videók a témában